У неділю відбудеться друга безкоштовна екскурсія історичним Ужгородом (ФОТО)

18 листопада стартував цікавий проект – «Безкоштовні екскурсії по Ужгороду». Щонеділі до 9 грудня всі бажаючі зможуть більше дізнатися про історію та архітектуру рідного міста.

У неділю відбудеться друга безкоштовна екскурсія історичним Ужгородом (ФОТО)

Організатором відкритих  екскурсії містом стала громадська активістка Тетяна Лемак, яка розповіла, що протягом 4 тижнів ужгородці не тільки поповнять свої знання про місто, а й відстоюватимуть своє право впливати на містобудування:  триватиме збір підписів з вимогою здійснювати реконструкції в місті тільки після громадських слухань та обговорень проектів та їх суспільного погодження з урахуванням думки громади, доцільності та історичної цінності.

Перша екскурсія пройшла минулої  неділі і її темою стали історія та архітектура чеського району Малий Галагов, збудованого в 20-30-х роках ХХ ст. за чехословацького правління в Закарпатті. Саме цей район, що розкинувся на правобережній частині Ужгорода,  можна вважати унікальним місцем, адже майже ніде в Україні так широко не представлена міжвоєнна архітектура  в стилі конструктивізму. Коли Ужгород перетворився на столицю Підкарпатської Русі, чехословацька влада взялася забудовувати колишні землеробські угіддя та пасовища, що розкинулися від сучасної міськради, вулиці  Собранецької та площі Дружби народів  до річки Уж. Малий Галагов мав форму підкови.

Розпочалася екскурсія з площі Театральної і завершилася біля пам’ятника першому Президенту  Чехословаччини Томашу Гаррігу Масарику  в скверику неподалік транспортного мосту. Протягом  двох годин краєзнавець та екскурсовод Владислав Товтин розповідав понад півсотні цікавих про цікавинки району. Пройшовшись по набережній Незалежності, колишній набережній Рошковича (відомого художника, який певний час вчився і жив в Ужгороді) біля будівлі Ужгородської державної міської дівочої школи (нині ЗОШ №1), екскурсія звернула на площу Поштову, де на місці поштампу колись знаходився млин і протікала річка Малий Уж.

Далі маршрут проліг біля будівлі поліцейського управління (нині управління СБУ) на вулиці Довженка, яка раніше називалася іменем Антоніна Розсипала, віце-губернатора (1923-1928), а потім Земського президента (1928-1937) Підкарпатської Русі. Саме на ній протягом 1923-1924 р.р. була  збудована перша урядова установа Малого Галагова – Земський уряд Підкарпатської Русі (на розі нинішніх вулиць Довженка і Бращайків). Вулиця Бращайків у ті часи називалася Србова. Тут знаходилися житлові будинки для фінансових урядників та поштових службовців,  Будинок здоров’я (нині міська дитяча лікарня), військове управління та філія Народного банку Чехословаччини.

На площі О. Пушкіна, що виходить на набережну, у 1932 р. був встановлений пам’ятник Мирославу Тиршу, засновнику спортивного товариства  «Сокіл»,  а площа почала носити його ім’я.  Прямуючи по найдовшій липовій алеї в Європі в бік транспортного мосту ім. Т.Г. Масарика, з правого боку відкривається вид на центральну площу Малого Галагова - площу Бескида (нині Народна), де знаходилися Крайовий суд (будинок профспілки) та шестиповерхова адмінбудівля, побудована в 1934-1936 р.р. чеським архітектором Франтішеком Крупкою.

Екскурсовод розповідав не тільки про історію та архітектуру району, а й звертав увагу на окремі елементи брукованих тротуарів, старі таблички, позначки та розпізнавальні знаки. Чим далі просувалася екскурсія, тим більше ставало бажаючих послухати про місто. Радісно, що такий спосіб проведення дозвілля вибрали й молоді сім’ї, що привели з собою дітей.

Наступна екскурсія відбудеться завтра, 25 листопада. Початок  о 14.00  на площі Театральна біл пам’ятнику Миколайчика. Відкриту екскурсію по Ужгороду буде проводити завідувач кафедрою туризму УжНУ Федір Шандор.

24 листопада 2012р.

Теги: екскурсія, Ужгород

Коментарі

Вася 2012-11-26 / 03:01:15
http://www.youtube.com/watch?v=bDSMVUziaPM

Ольга 2012-11-25 / 04:34:03
Прекрасне починання! Вітаю! Зичу успіху і не втратити запал

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини