Закон про референдум несе величезні загрози для держави – Пащенко

З допомогою цього «єзуїтського закону», розповів виданню Закарпаття онлайн керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко, влада матиме змогу маніпулятивно «проводити» ті чи інші вигідні рішення, прикриваючись волею народу.

Закон про референдум несе величезні загрози для держави – Пащенко

Як відомо, Верховна рада не підтримала постанову про скасування закону про референдум, який був проголосований 6 листопада. Згідно із прийнятим тоді законом, на референдумі можуть вирішуватись серйозні питання життя і курсу країни, наприклад, питання зміни Конституції або внесення змін до неї, та й навіть питання зміни території України. Прийнятий закон у нинішній його формі – «зовсім не така проста річ, як про неї говорять, і, в принципі, несе величезні загрози для держави», каже Віктор Пащенко. 

«За цим законом, рішення, прийняте на референдумі, має пряму дію – воно не передбачає голосування і схвалення у парламенті, як це колись було і як би мало бути. Закон провели під таким зовнішнім гаслом демократії. Але потрібно пам’ятати, що насправді саме через референдуми робились в історії найбільш жахливі і недемократичні речі. Через референдуми прийшов до влади і отримав необмежені повноваження, а затим і скасував парламент як такий, Гітлер. Саме через референдум продовжив своє президентство довічно Лукашенко. Через референдуми прийшли до влади диктатори у Туркменії й інших республіках Середньої Азії», – нагадує політолог.

За його словами, є небезпека того, що закон про референдум може використовуватись як інструмент маніпулювання. І недарма по всьому Ужгороду вже впродовж близько пів року «висить реклама Медведчука про те, що «країною керуєш ти». Питання, які влада не матиме змоги проголосувати у парламенті за відсутності необхідної більшості, вона, згідно з цим законом і за певних «прописаних» в ньому умов, може виносити на всенародний референдум. Відтак, за належної агітації і «прикрашання», на тлі загальної інертності й тотальної зневіри суспільства, потрібні владі питання будуть голосуватись нібито й всенародно, а насправді – маніпулятивно. 

«Це той інструмент єзуїтського маніпулювання, коли можна, наприклад, винести на референдум прийняття нової Конституції. Немає в парламенті необхідної кількості людей для голосування? Ну, і не треба – на всенародне голосування… Або, наприклад, проголосували, що Янукович буде довічним президентом, і все, більше нічого непотрібно», – попереджає Віктор Пащенко.

Додає, що за такою ж схемою в майбутньому може бути розпущений парламент, якщо він не влаштовуватиме чинну владу. Тим більше, що поспішне голосування закону Верховною радою ще цього скликання не може не насторожувати: «це означає, що немає впевненості, що закон буде проголосований парламентом у новому складі. Відтак, провели його вже, і в принципі, якщо владі новий парламент теоретично не подобатиметься, питання розпуску і взагалі ліквідації його як інституту може виноситись референдум».

Віктор Пащенко каже, що наразі до закону про референдум у суспільстві досить легковажне ставлення, хоч саме час бити на сполох. Бо саме у випадку прийняття такого закону і в такій формі якраз і спрацьовує біблійне правило про те, що «благими намірами мощена дорога в пекло».  

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

21 листопада 2012р.

Теги: референдум, Пащенко, закон, загрози,

Коментарі

мен 2012-12-03 / 17:11:59


Коментар видалено. Адмін


Горец 2012-11-28 / 20:14:28
Дебіл ти "правильний", мабуть синій ПеРдун, а поскільки нічого не тямиш в тому що тут написано, краще б помовчав. Хоча ні - у тебе в голові "наколоті апельсини", або паленка, якщо на такі серйозні речі реагуш неадекватно. Хочеться нагадати, що історично при узурпації влади як правило страждають ті, хто ту узурпацію підтримував (ефрейтор Гітлер - генерал Рем, наприклад, хоча ні, тобі до Рема як до Рима - ти так, шавка синьопердунська), а плакати будуть усі.

правильний 2012-11-22 / 18:04:34
всі на референдум !! МИ ЗА !!! а ви помаранчі не плачте !!

ПАНЬКО 2012-11-21 / 18:54:30
У Міжгірському р-ні Вася Щур (голова РДА) роздасть камери спостерігачам, і на референдумі всі проголосують за довічність ЯНИКА-ПРАФФЕСОРА-ПРИЗЕДЕНТА, далі цитата: "... бо інакше за дві хвилини підете з роботи, а безробітним теж знайдемо проблеми" так мені (вчительці з багаторічним стажем) говорила кадровичка з відділу освіти Буркуш Світлана Іванівна

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини