Ужгородський ансамбль старовинної музики взяв участь у фестивалі Bach-fest в Сумах

Ужгородський ансамбль старовинної музики "Castrum Hung" взяв участь у Міжнародному фестивалі Bach-fest, що вже в 17-ий раз відбувся у Сумах. Ансамбль виступив у органному залі Сумської обласної філармонії 10 листопада з концертом у двох відділеннях.

Ужгородський ансамбль старовинної музики взяв участь у фестивалі Bach-fest в Сумах

Ансамбль CASTRUM HUNG (Ужгород) заснований у 1994 році. Брав участь в фестивалях старовинної музики у Польщі, Латвії, Львові.

Основний склад ансамблю – Степан Тихоненко (мист.керівник, лютня, циттерн), Оксана Хархаліс (меццо сопрано), Лариса Шувалова (віола да гамба, фідель, блокфлейта). У концерті у Сумах у складі ансамблю вперше брали участь молоді музиканти, викладачі Ужгородського музичного училища ім. Д.Задора – Ганна Данканич (сопрано), випускниця Львівської музичної академії ( вокал та хорове диригування), Олексій Тулюк (тенор) – випускник Національної музичної академії України ім. П.Чайковського ( хорове диригування) та київські музиканти – Тетяна Трегуб (клавесин, віола да гамба, блокфлейта), Поліна Зіхарян (віола да гамба) та Олександр Хорольський (віола да гамба).

Степан Тихоненко – засновник та керівник ансамблю, натхненник та організатор міжнародного музичного проекту «Кодекс Кайоні – самобутність у центрі Європи»,
засновник та голова Центру старовинної музики КАСТРУМ УНГ. З 1996 року він виготовляє струнні музичні інструменти для виконавців старовинної музики (лютні, віоли, готичні арфи, середньовічні фіделі, торбани та ін.). Займається старовинною музикою багато років, самостійно оволодів грою на середньовічній, ренесансовій та бароковій лютнях, англійському циттерні, навчався на майстер-класах відомих европейських музикантів.

У першому відділенні концерту була виконана музика з рукописної збірки 17 сторіччя "Кодекс Кайоні", яку записував Янош Кайоні (1629-1687) - францисканський монах румунського походження з Трансильванії, римо-католицький священик, музикант-органіст, засновник друкарні та упорядник декількох визначних музичних збірок. У концертній програмі «ПОВЕРНЕННЯ З НЕБУТТЯ», що була представлена на "Бах-фесті", були відображені різні аспекти музичного життя Трансільванії 17-го століття: пролунали духовні вокальні та інструментальні поліфонічні твори великих італійських, німецьких композиторів 16-17 ст. ( Л.Віадана, А.Гранді, Хасслер та ін.), інструментальна французька, німецька, угорська, румунська танцювальна та органна (клавірна) музика. Автором деяких п'єс є сам Янош Кайоні. Можливо, музика, що її записав та зберіг від забуття скромний францисканський монах Янош Кайоні, лунала колись й на теренах нашого краю…

Концертна програма « ПОВЕРНЕННЯ З НЕБУТТЯ» стала продовженням минулорічної програми «Кодекс Кайоні – самобутність у центрі Европи», яка була представлена на фестивалі давньої музики у Львові у жовтні 2011 року. Водночас ця програма є лише часткою у справі повернення сучасникам звучання пам'яток музичної культури, яки збереглися на території Карпатського регіону.

Спеціально для створення та виконання цієї концертної програми Степан Тихоненко виготовив музичні інструменти та зібрав разом музикантів з Ужгорода та Києва, для яких старовинна музика, виконавство на відповідних до епохи музичних інструментах 0 не одномоментне захоплення, а довгий та кропіткий шлях пізнання.

Друге відділення концерту було присвячене творам Й.С. Баха.Чотири найкрасивіші арії з кантат, ораторій великого композитора майстерно і натхненно виконала у супроводі київських учасників ансамблю його солістка, солістка Закарпатської обласної філармонії Оксана Хархаліс.

Виступ ужгородців сумська публика зустріла щирими, тривалими аплодисментами.
Учасники ансамблю "Castrum Hung" дякують організаторам фестивалю та сумчанам за теплу (у прямому й переносному значеннях), святкову атмосферу органного залу Сумської філармонії, повністю заповненого доброзичливими слухачами.

20 листопада 2012р.

Теги: музика, Castrum Hung, Тихоненко

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини