Думки політологів: чи бути угорській мові регіональною на Закарпатті?

З часу прийняття закону «Про засади державної мовної політики» ряд міських і селищних рад, в тому числі, і на Закарпатті, вже визнали ту чи іншу мову (наприклад, російську у восьми областях або угорську, як це сталося на закарпатській Берегівщині) регіональною.

Думки політологів: чи бути угорській мові регіональною на Закарпатті?

Сьогодні ж на сесії Закарпатської обласної ради постало питання про надання угорській мові статусу регіональної, але вже – на всій території області. З відповідною ініціативою, як повідомляло Закарпаття онлайн, виступили представники двох угорських фракцій в облраді – Демократичної партії угорців України та "КМКС – Партії угорців України". Тривале обговорення конкретних результатів не дало: питання вирішили перенести на наступне засідання обласної ради.

Чим спровоковане бажання угорців «офіційно» затвердити угорську мову в області саме зараз, і чи можливо це під час розгляду відповідного проекту рішення наступного разу, Закарпаття онлайн поцікавилось у фахівців-політологів.

 

Політолог і соціолог, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко спробу надати угорській мові статусу регіональної називає «піар-грою» угорських партій і прогнозує, що мовне питання «обговорюватиметься безкінечно», щоправда – безрезультатно. «Двом конкурентним угорським партіям потрібно було заявити про себе, продемонструвати опікуваність виборцями. Але чітко було видно, що проект рішення, винесений на сесію, «не пророблений», і заяви про надання угорській мові статусу регіональної – суто декларативні», – каже Віктор Пащенко. Крім того, відмічає, що такі ініціативи є «ще однією спробою в досить грубій і примітивній формі поставити політичного конкурента і обласну владу у незручне становище: ось тепер нехай голова обласної ради, який балотувався на виборах, пояснить виборцям свого округу, чому він проти угорської чи русинської мови».

Натомість, обласна влада, нагадує політолог, політично декларує готовність ухвалення такого рішення, але – при наявності виділених під це коштів з державного бюджету. Таким чином, спостерігається такий собі «пінг-понг повноважень», обласна влада «переадресовує» це питання партії влади, якою закон про мови й був прийнятий. І, хоч розгляд проектів рішень щодо прийняття угорської мови як регіональної перенесений на наступне засідання після доопрацювання, жодних практичних рішень очікувати не варто, прогнозує Віктор Пащенко: «на наступній сесії знову поговорять, знову це питання відкладуть – бюджет коштів на реалізацію закону не передбачатиме. Крім того, на наступній сесії виникнуть вже набагато серйозніші питання, зокрема, щодо розподілу бюджету. Тому можна чекати, що все це буде тягнутись безкінечно». 

Доктор історичних наук, політолог, професор УжНУ, письменник і журналіст Сергій Федака, натомість, пов’язує ініціативу угорських партій щодо розгляду відповідного питання змінами, що готуються до закону «Про засади державної мовної політики». «Зміни до мовного закону мав би проголосувати ще нинішній парламент. За цими змінами, планується збільшити відсоток для можливості визнання регіональних мов органами місцевої влади – до 30%», – каже Сергій Федака. Угорці ж, за його словами, такий відсоток в області не складають. Через це, ймовірно, угорськими партіями і було прийнято рішення винести на голосування питання про визнання угорської мови регіональною до голосування за зміни до закону у Верховній раді. З очікуваннями голосування по цьому питанню у парламенті пов’язує політолог і відкладення голосування в обласній раді. Припускає, що вже на наступній сесії угорці з ініціативою про надання угорській мові статусу регіональної вже виступити не зможуть: «наступна сесія обласної ради відбудеться нескоро, тому, якщо за цей час будуть проголосовані зміни до мовного закону парламентом, підстав розглядати закарпатськими депутатами питання про надання угорській мові статусу регіональної вже не буде».

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

16 листопада 2012р.

Теги: регіональна мова, статус, обласна рада, Пащенко, Федака

Коментарі

JOSKO 2012-11-22 / 16:47:21
Szegeny magyari ,na skilyki treba buti naivnim i viriti v 4takij absurd!

Косма 2012-11-16 / 20:50:27
Баба Ганя з нашого села зберігає таємницю мови давніх аборигенів. Просимо обласну раду зарахувати цю мову до регіональних і захистити від псевдомови Азарова)

Михайло 2012-11-16 / 18:32:00
Не так давно було зламано списи в обговоренні заяви виконувача обов'язки (на той час) голови Закарпатської облради п. Закуреного В.П. Пан в.о. голови заявляв, що надання мовам нацменшин статусу регіональної не входить в компетенцію Закарпатської облради. Що ж змінилося з того часу? Чи то п. Закурений проявив повний правовий нігілізм, чи то нині обласні депутати "дурку" гонять?

vasman 2012-11-16 / 17:17:20
театр абсурду

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини