Закарпаття: Жителі села Водиця, що на Рахівщині, стурбовані станом водозахисної дамби на річці Апшиця

Жителі с. Водиця Рахівського району звернулися до депутата облради Юрія Бережника з листом, під яким підписалось 37 осіб, і в якому йдеться про наступне: «Підпірні стінки берегів р. Апшиця часто руйнуються паводками, потребує капітального ремонту й міст, що веде в центр села – середня опора зруйнована на 60–70 відс. Просимо посприяти у вирішенні наболілих проблем».

Закарпаття: Жителі села Водиця, що на Рахівщині, стурбовані станом водозахисної дамби на річці АпшицяА тим часом депутати Водицької сільради, серед яких – Іван Поп, Іван Лакатиш, Ганна Коржук, Юрій Поп і Марія Романюк, склали акт обстеження названих ділянок. Міст, який веде до центру села Водиця, наголошують депутати, знаходиться в аварійному стані, оскільки середня опора мосту – напівзруйнована повенями, а при перших наступних паводках можливе його повне руйнування.

Дамба, що була споруджена в 1998 р. протяжністю 40 м уверх по течії, постійно підмивається повеневими водами, що може призвести до руйнування помешкань громадян, які проживають поблизу берегів Апшиці, у т.ч. й будинок учителів, де проживає 8 сімей. У районі урочища Заподрина, далі пишуть депутати, зруйновано 250–300 м берегів річки, що загрожує подальшим руйнуванням людських осель та їхніх земельних ділянок. А тому комісія в складі 5 депутатів сільради просить обласну раду посприяти в обстеженні вище згаданих ділянок та у вирішенні питання виділення коштів для будівництва підпірних стінок і капітального ремонту мосту, що веде в центр с.Водиця.

Юрій Бережник направив депутатське звернення начальнику головного управління агропромислового розвитку ОДА Івану Пауку, в якому просить посприяти у вирішенні порушених питань громади Водицької сільради та включити в перелік робіт з берегоукріплення річок області зазначений об’єкт, як головного розпорядника коштів щодо надходження їх від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва до сільського, районного, обласного бюджетів.

На адресу обласної ради та депутата Юрія Бережника нещодавно надійшла відповідь, в якій Іван Федорович повідомив, що підбір об’єктів капітального будівництва для включення до переліку робіт, які підлягають виконанню у поточному році за рахунок коштів, що надходять до обласного бюджету в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва проводиться згідно з проектно–кошторисною документацією та в межах доведеного ліміту коштів на капітальне будівництво.

На поточний рік, далі йдеться у листі–відповіді, ліміт на капітальне будівництво за рахунок цих коштів доведено в сумі 600 тис.грн. До переліку робіт, що підлягають виконанню у 2007 р. включено об’єкти, будівництво яких розпочато у 2005–2006 рр. з метою їх завершення.

Будівництво гідротехнічних споруд на річці Апшиця для захисту земель від ерозії, підтоплення та зсувів можливе в 2008 р. за умов наявності проектно–кошторисної документації.

Крім того, як повідомляє Іван Федорович, що згідно з Земельним кодексом України, кошти, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, використовуються, виключно для освоєння нових земель, підвищення родючості грунтів і продуктивності земель лісового фонду, поліпшення угідь та охорони земель, у зв’язку з цим будівництво або капітальний ремонт моста за рахунок цих коштів неможливий.

Коротше кажучи, на жаль, на 2007 р. Кабмін України не вніс пропозицію до Держбюджету щодо виділення коштів Закарпатській області на ліквідацію наслідків стихійного лиха і це добре знають і депутати облради, і сільські голови. Принаймні, мали б знати. Як і про ситуацію щодо Комплексної програми протизсувних заходів у Закарпатській області на 1999–2010 рр., схваленої постановою Кабміну України (№ 1915 від 18.10.99 р.), вартість якої в цінах 1999 р – 129,8 млн.грн. Так от, упродовж 1999–2006 рр. здійснювалась вона не в повній мірі, а точніше – на 11 відс. Таким чином на сьогодні маємо таку правду: у Держбюджет наша область не потрапила, а фінансування Комплексної програми на 2007 рік склало великий бублик, тобто голий нуль.

Щодо моста. Внаслідок катастрофічного паводку у березні 2001 р. об’єктам комунальної власності, які забезпечують життєдіяльність населених пунктів області, нанесені збитки на 55,719 млн.грн. Упродовж 2002–2006рр. за рахунок субвенції на ліквідацію наслідків стихійного лиха в області очікувалось профінансувати витрати на загальну суму 34,305 млн.грн., які передбачалось спрямувати на відновлення близько 295 об’єктів комунальної власності, у т.ч. 38 закладів освіти та охорони здоров’я, понад 100 об’єктів водного господарства, 85 містків, мостових переходів і мостів, 15 каналізаційно–насосних станцій та водозаборів, доріг та інших споруд у постраждалих районах області. Проте на сьогодні в районах гірської і передгірської частин краю, особливо у Тячівському і Рахівському районах, залишились значні обсяги не виконаних робіт із відбудови інфраструктури населених пунктів і протипаводкових споруд.

Для подальшого відновлення об’єктів комунальної власності, як зазначає Михайло Пригара, що донедавна опікувався цими проблемами в області, а нині – працівник виконавчого апарату облради, необхідно 21,414 млн.грн., які доцільно профінансувати у 2007–2010 рр.
Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
22 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини