В Ужгороді будинку 1897 року так і не повернули автентичні вікна (ФОТО)

Хоч обіцянки власниці стоматологічної клініки, що розміщена в старовинному будинку, про заміну банальних пластикових вікон з метою збереження автентичності будинку були озвучені ще на початку серпня.

В Ужгороді будинку 1897 року так і не повернули автентичні вікна (ФОТО)

Тоді місцевими ЗМІ та соціальними мережами «прокотилась» інформація про заміну у старовинному ужгородському будинку на перетині вулиць Собранецької і Крилова оригінальних віконних рам на популярний нині пластик. Громадські активісти тоді забили на сполох: такі кроки невпинно ведуть до втрати Ужгородом оригінального історичного обличчя, паплюжать старовинність і знецінюють значимість давніх будівель. Значний резонанс тоді, як здавалось, призвів до конструктиву – під час візиту громадських активістів та представників органу охорони культурної спадщини до власниці клініки, ініціатора заміни вікон, остання пообіцяла зняти пластик і встановити нові вікна, виготовлені за автентичним взірцем. При цьому був озвучений і конкретний термін заміни віконних рам: власники квартири стверджували, що зроблено це буде вподовж тижня.

Але, як видно з фото, з того часу хоч і пройшло вже три місяці, але так нічого і не змінилось – пластикові вікна залишились там, де й були.

Виходить, що громаду Ужгорода, якій небайдуже, як вигляд матиме місто завтра, знову ошукали. А влада вкотре не може адекватно відреагувати на виклики несмаку і дилетанства окремих власників квартир.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

10 листопада 2012р.

Теги: вікна, автентичний

Коментарі

Читач 2012-11-14 / 09:37:49
Це ще не так і погано - вікна моють вигляд (будову) попередників. Єдине - треба було зробити їх в колір деревини. А в багатьох інших випадках ставлять вікна, які зовсім не схожі на своїх попередників. І загалом архітектуру старого міста зруйновано - поробили із старих будівель на першому поверсі магазини і т.д. і. т.п. варварським методом вирубування вікон для входу в приміщення - ВАНДАЛИ!!!. А архітектори типа Шеби це все мовчки погоджують, думаю не безкоштовно.....

Слов'янин 2012-11-12 / 19:49:43
Віталій і Бату цілком праві. Краще зробити хоч якийсь ремонт будівлі (її архітектурні форми з часом завжди можна привести до відповідних норм), аніж чекати, поки вона розвалиться. А щодо "активістів"... В наш час розвелося багато тунеядців, які, прикриваючись високими фразами, бавляться то в "громадянську мужність", то в "небайдужість" і псують нормальним людям нерви.

сорри 2012-11-12 / 16:56:41
Отак, коли доходить до потреби говорити аргументами, з нашої унґварської гопоти злазить весь шарм і, натомість, вилазить невмиване і неприкрите бидляцтво.

Олег 2012-11-12 / 15:51:41
2 batu:
А що саме Ви називаєте "чужими справами"? Руйнування історичного обличчя міста - це по-вашому чужі справи?

batu 2012-11-12 / 15:35:09
На вихідні я спілкувався на дану тему з кількома знайомими, всі (без винятку!) зійшлися на думці, що отих "активістів" треба якщо не травити, як недавно псів у місті, то хоча б по писку надавати, щоб до них дійшло - треба займатись своїми справами, а не лізти у чужі. "Активісти" вже багатьох дістали, напевно, скоро буде у фейсбукові нова спільнота "прибий активіста!" :)

Олег 2012-11-12 / 15:12:22
2 Виталий:
"...Данный же ремонт можно пока считать «консервацией»..." (с)

Да, прямо над кондиционерами результат консервации - обвалившийся карниз :)

сорри 2012-11-12 / 14:30:12
І ще... Пані стоматолог не могла "вообще ничего не ремонтировать" - закони і принципи роблення грошей не дозволяють. Але прошу звернути увагу на те, що вона підрихтувала не весь, а лише частину фасаду,що припадає на викуплену нею квартиру. Ту, яка проглядається з проїжджої частини. По вертикалі другого пластикового вікна "консервации" для дальнейшего благоустройства" вже не треба? Чи, банально, "бабла" пошкодувала?.. ))

сорри 2012-11-12 / 14:22:31
Моя зверхність - реакція на ваше хамство. Тобто, у вашому випадку, за що боролися - на те напоролися...

Той, хто хоче робити - шукає способи і засоби, хто ж не хоче - шукає виправдання. Автентичні віконні рами є у вікнах поруч. І були у тих віконницях, з яких їх вирвала "з м'ясом" пані стоматолог. Можна було не викидати на звалище, а а понести до майстрів. Але хіба вам це цікаво? Ви дієте за тупим принципом - "кращий метод захисту - це напад". Я таких хамовитих "нападників" у своєму житті бачив достатньо, а тому вже навчився в'язати їх у пучки, не виділяючи кожного зокрема - бо не варті. І ви - не виняток...

Виталий 2012-11-12 / 14:05:36
2Сорри
Ваше высокомерие не позволяет глядеть дальше Вашего носа. Разжую раз не поняли – без ремонта дому прийдёт необратимый конец годика так через 3-4. Дальше – только под снос. Данный же ремонт можно пока считать «консервацией» для дальнейшего благоустройства. Вполне возможно, уже другому владельцу.
Фразы про «пані не рятувала, пані робила свій бізнес» оставьте для таких как Вы. Это ж только Вы одни, Дартаньяны, «рятуете», «відстоюєте» і «захищаєте» - вся остальная «серая масса» может только гадить. «Пані» могла вообще ничего не ремонтировать, оставить «автентику» как на фото рядом (туристам нравятся развалины, ага).
Что? Не Цегольнянская церква? Не будете скидываться? Ну так чего прицепились то?! Найдутся лишние деньги у владельца – поменяет . Лучше подскажите как, дайте эскизы. А то потом опять шум поднимите что окна то те, а вот фурнитура на окнах не та, не отвечает Вашему изысканному вкусу )))
P.S. и да, реально интересно. А Вы сколько уже сдали на восстановление Цегольнянской церкви?;))

сорри 2012-11-12 / 12:21:49
2Виталий
Не розмащуйте соплі по монітору - ніяким "продлением жизни архитектурных форм старого Вароша" власниця салону не займалася. Пані робила свій власний бізнес, не більше. Якби рятувала і розуміла, то зробила би так, як треба, а не аби-як і з пластиком. Прикладів по Ужгороду достатньо.

Так само достаньо в Ужгороді фірм, здатних виготовити якісну столярку під замовлення. І до чого тут строки? Безумовно, таку столярку зробити - не пластиковий профіль спаяти. Але час був і до того (пластикові вікна вставили ж не на другий день після оформлення договору купівлі? і після.

Грошима вам скидуватися ніхто не буде. Ви не Цегольнянська церква.

Виталий 2012-11-12 / 10:43:54
Ув.активисты. А может кроме «желчной» критики предложите конструктив? Предложите пару фирм-изготовителей «аутентичных форм», оставьте приблизительную смету (про скинутся всем заинтересованным в аутентике даже не заикаюсь – у Вас сразу психоз и перевод стрелок на комунальников),заодно уточните в какие сроки возможно их изготовить. Вот тогда и ставьте свои претензии владельцам, которые хоть как-то пытаются продлить жизнь архитектурных форм старого Вароша. Как умеют, конечно.
Хотя нет, о чём я. Лучше пусть дом развалится, тогда можно будет настрочить ещё одну жалостливую статью про «Ужгород, который мы потеряли».
P.S/ to sorry Дякую за бісер, мі оцінили. Ви один тут Дартаньян, а ми всі г…;))

сорри 2012-11-11 / 13:39:31
Ваша думка малоцікава, бо примітивна. Те, яким має бути місто, це не "чужі справи". У нас занадто багато бидла, недоумків і нуворишів, аби довірятися їх (не)смакам.

Тому вікна приміщення, викупленого в історичній частині міста, це вже не зовсім приватна власність. Це ще й власність громади. Не говорю вже про те, що у випадку спроби влаштування "лукавічкі" на історичній Цегольнянській церкві було ще й пряме порушення закону. На яке і вказали журналісти та активісти. І слава Богу, що вказали і змусили чиновників поворушити своїми гузицями і змусити користувачів будівлі здати назад і зробити все так, як цього вимагає буква закону...

Підмітати вулиці і збирати сміття - справа не активістів, а влади, яка наразі зайнята не цим, а "тиренням" бюджетних коштів. Те ж саме стосується і безпритульних собак. Інша річ, що, оскільки влада у нас - не цивілізована, активістам-зоозахисникам доводиться робити все самим.Ще й, при цьому, давати по руках і по писку владі, яка яка часом обить спроби вирішити проблему радикальними,але при цьому - недієвими і нецивілізованими методами.

Але це я так.. трохи пометав бісер... :)

batu 2012-11-11 / 13:14:36
Користі від таких активістів - нуль. Якщо хочуть зробити щось дійсно корисне, нехай йдуть ловити бродачих собак, підмітати вулиці, прибирати сміття і тд.

batu 2012-11-11 / 13:11:43
Ну, хто на що годен, якщо любите топанки цілувати, цілуйте на здоров'я хоч цілий день. На мою думку, "активісти" - такі люди, які просто мають страшенне бажання сувати ніс в чужі справи - прикладів багато за останній час - вікна, цибулі на церкві, кольори фасадів банків і т.д.

сорри 2012-11-11 / 13:03:21
2batu
Не вірю. А те, що вам набридли активісти, то виключно ваші особисті проблеми. А тому не варто екстраполювати їх на життєдіяльність всього міста. Саме ці небайдужі люди рятують його від повної руйнації. Топанки маєте їм цілувати,а не наїжджати і хамити на їх адресу...

batu 2012-11-11 / 12:48:13
До власника та родичів відношення намаю, хочете вірте, хочете ні, ваша справа. Просто надоїло, що розвелось стільки "активістів".

сорри 2012-11-11 / 12:42:01
2 Ференц

Переконаний, що до Лінгвістичної гімназії також руки дійдуть...

сорри 2012-11-11 / 12:40:38
2 чужинець

А що,альтернатива виключно – або пластикові вікна.або недоглянута права частина? Третього варіанту нема?

Он Прага тому й Прага, що там є чіткі обмеження з приводу того, що можна, а що не можна робити в історичній частині. І там не реве бидлота навзірець нашої, бо всі розуміють, що якби не ці правила, то такі чужинці і бату знищили би це чудове місто в кліп ока.

Та що Прага? Поїдьте в Львів і порівняйте...

Переконаний, що бату з чужинцем - це сама власниця, або хтось з її родичів. Це по рекламному характеру останнього поста видно...

бату 2012-11-11 / 11:26:27
Ви про втрату іміджу кажете? А мені навпаки, імпонує позиція власника і я лише "ай зато" буду ходити саме до них, або до тих, хто має силу та натхнення йти наперекір всюдисущим громадським "активістам". А щодо соціально-економічної іерархії - це найменше, що мене цікавить в цьому житті :)

Илько Липей 2012-11-11 / 11:19:21
Кожен, хто хочу мати, утримувати, користувати будівлі у центрі, повинні розуміти, що за цим іде певний обов’язок, не лиш капуста. Якщо ти не згоден дотримуватись - іди став клініку в гаражному кооперативі, там вимоги до естетичності будівлі дещо менші.

А тут історична частина міста, тут є певні "правила поведінки" недотримання яких тягне за собою відповідальність і втрати: не обов'язково прямо грошові - спочатку іміджі, потім дурна слава, зменшення притоку клієнтів, а вже потім грошей; карма врешті решт. Якщо власник(-ця) не розуміє такого зв'язку залишається співчувати.

Люди, які кажуть, що це приватна власність і власники хай роблять що хочуть - совки нещасні і непросвітні. Власність, яка б не була приватна, не повинна переходити межі "приватної власності" інших людей. У цьому випадку межі власності всієї громади міста, якою і є історичний центр, пам’ятки і таке інше.

Закиди до активістів взагалі дивують! Люди, ви якщо не маєте часу на приділення власного, неоплачуваного часу на потреби не свої особисті, а для інший людей - вас можна тільки пошкодувати, як не крути. Ознакою цивілізованої людини (або їх спільноти) є бажання і можливість робити щось безкорисно. Звісно, якщо ви трудяга від дзвінка до дзвінка який прийшовши додому валиться з ніг і каже що всі решта ледащо, то що з вас візьмеш. Працюйте далі. Тільки не треба вирішувати за людей, які вміють організовувати свій час трошки краще за вас. Бо ви нижче у соціально-економічній ієрархії знаходитесь ;)

Ой, зовсім забув, повертаючись до теми саме цього фасаду, то тут не тільки вікна, а ще й кондюки, і обвалений кусок зверху.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини