За 2 місяці 4 пасажирські перевізники Закарпаття позбулися ліцензій

Дотримання чинного законодавства у сфері всіх наземних перевезень в Україні тепер контролює “Укртрансінспекція”. Серед іншого ця структура відстежує й якість міських пасажирських перевезень. Перевірки проводять разом із працівниками ДАІ, адже останні мають право зупиняти транспортні засоби. Про “перевізну” ситуацію в Закарпатській області (і не тільки) в прес-центрі “Закарпатської Правди” й розповідали представники обох згаданих відомств.

За 2 місяці 4 пасажирські перевізники Закарпаття позбулися ліцензій

Нову структуру, яка в краї, фактично, працює всього 2 місяці, презентував начальник “Укртрансінспекції” в Закарпатській області Сергій Слободянюк. “Відтак новостворена Інспекція контролює весь наземний транспорт – від таксі до тепловоза. Раніше в краї цю роботу виконувало десь 90 чоловік, а нині наш штат – 27 працівників. До речі, перевізники вже мають відчутний плюс від такого реформування: дозволи на міжнародні перевезення, які видає наша Інспекція, утричі дешевші, ніж були раніше”, – каже Сергій Миколайович.

Оскільки журналістів найбільше цікавили питання внутріміських перевезень, він наголосив на кількох проблемах, виявлених перевірками . Це слабкий диспетчерський контроль (а звідси – порушення графіків руху, битком набиті маршрутки в години пік тощо), незадовільний технічний і санітарний стан деяких автобусів, низький рівень перед- та післярейсового технічного огляду транспортних засобів та медогляду водіїв.

З огляду на близьку зиму турбує, що далеко не всі салони бусиків мають системи опалення, а колеса – не “перевзуті” в зимові шини. Ну і серйозний недолік, усунення якого, втім, потребує значних витрат – відсутність спеціально облаштованих автобусів та зупинок для людей із обмеженими фізичними можливостями. “За систематичні порушення чинного законодавства за 2 місяці роботи ми вже позбавили ліцензій 4-х перевізників краю, в тому числі одного – в Ужгороді. Але намагаємося робити акцент на роз’яснювальній роботі, а не на каральних методах, бо розуміємо: у сферу пасажирських перевезень інвестори зараз не рвуться, повідбираємо ліцензії – людей возити буде нікому. Перевізники нинішні тарифи називають дискримінаційними, збитковими, Ужгородське АТП навіть погрожує піти з ринку цих послуг, якщо ситуація не зміниться. Тому добиватися вимог чинного законодавства потрібно, але важливо не “перетиснути”, бо ж люди вклали гроші в цей бізнес, і з цим треба рахуватися”, – вважає Сергій Слободянюк.

У свою чергу начальник сектору АТІ УДАІ в Закарпатській області Василь Філіп каже: “В краї ситуація з аварійністю за участю пасажирського транспорту – ще чи не найкраща в Україні, маємо за цей рік усього одну таку ДТП з травмованими (постраждали 5 чоловік). Та почивати на лаврах рано – люди в нас не ідеальні, за півроку виявлено півтори тисячі порушень, скоєних водіями пасажирського транспорту, в т. ч. 5 чоловік затримано за керування в нетверезому стані. Особливо погіршилася останнім часом ситуація на таксі.

Протягом півроку затримали двох таксистів, які до того відповідно 3 і 5 разів притягувалися до відповідальності за керування в нетверезому стані! Це вже не кажучи про перевищення швидкості, ризиковані маневрування, стан машин та інші дрібніші порушення”. Оскільки закон нині дозволяє приватникам таксувати без проходження медогляду та технічного огляду авто, вулицями міст із “шашечками” часто їздять, м’яко кажучи, не зовсім відповідні машини. Щоб захистити інтереси пасажирів, ДАІ разом із “Укртрансінспекцією” готують пропозиції до Закарпатської ОДА, як впорядкувати діяльність інформаційно-диспетчерських пунктів, які регулюють діяльність таксі. Треба цим службам заборонити обслуговувати неліцензовані машини, а вже при видачі ліцензії “Укртрансінспекція” звертатиме увагу на санітарний і технічний стан ТЗ.

Насамкінець гості залишили номери телефонів, за якими читачі можуть повідомляти про різноманітні порушення з боку перевізників: 61-27-35 (ДАІ) та 61-22-51 (“Укртрансінспекція”). Єдине прохання – на негаразди слід вказувати оперативно, бо інакше ефективного реагування не вийде.

07 листопада 2012р.

Теги: пасажирський транспорт, перевізники, порушення

Коментарі

ПЕНСІОНЕР 2012-11-08 / 13:10:32
1)"Укртрансінспекція", це ще одна " КРОВОСИСЯ" для перевізників.

2)"Укртансінспекції"повинна спитати перевізників, чому вони не перевозять пільговиків.
3)думати про автобуси великої вмістимості.
4)Ужгородське АТП давно треба було лишити ліцензії (передтим конфіскувати все майно, яким вони заволоділи шахрайським путьом), так-як керівництво АТП нічого не робить для покращення перевезень. Воно не погано кормиться з базару на Краснодонців, а пасажирські перевезення для ни- ОБУЗА.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини