Україна і Словаччина продовжать співпрацю з охорони якості прикордонних водотоків Закарпаття

18-19 червня 2007 року в Земплінській Шіраві - Клокочов (Словацька республіка) відбулося засідання робочої групи з охорони якості прикордонних водотоків Словацько-української комісії прикордонних вод.

Зустріч була проведена на виконання Угоди між Урядом Словацької республіки та Урядом України з питань водного господарства на прикордонних водах, підписаної в Братиславі 14 червня 1994 року, завіреної ХІІ засіданням Словацько-української комісії по прикордонних водах 27-30 листопада 2006 року в Татранській Штрбі, та на основі попередніх домовленос-тей.

Переговори робочої групи пройшли під головуванням керівника української части-ни робочої групи з охорони якості вод, начальника державної екологічної інспекції в Закарпатській області Михайла Садохи та керівника словацької частини робочої групи по охороні якості вод, головного державного радника Міністерства охорони навколишнього середовища Словацької республіки Анни Гаалової.

Були розглянуті питання виконання плану робіт за 2006 рік, співставлення та оцін-ки якості води згідно результатів дослідження проб води в прикордонних створах рік Уж, Латориця, Тиса, Ублянка і Улічка та аварійних забруднень в 2006 році.
Робоча група констатувала, що завдання щодо контролю якості прикордонних во-дотоків в 2006 р. здійснювалися обома сторонами згідно затвердженого плану робіт та у визначені терміни.

Оцінка якості прикордонних вод була здійснена згідно засад прийнятих на засідан-ні робочої групи з охорони якості прикордонних вод між Словацькою республікою та Україною, що проходило 11 – 13 червня 2001 р. в м. Кошиці (Словацька респуб-ліка).

Було проведено порівняння якості вод в прикордонних водотоках за період 2004-2005 та 2005-2006 роки за отриманими результатами. Результати порівняння на-ступні:

Уж – погіршення якості води з ІІ на ІІІ клас спостерігається в групі загальних пока-зників органічних речовин. Вміст загального заліза та ортофосфатів збільшився та призвів до погіршення якості на один клас. Вміст азоту амонійного, БСК5, фенолів, хлорофілу-а збільшився та призвів до погіршення якості води на один клас .

Латориця - за загальними показниками класифікації якість води залишилася не змінною. Якість води покращилася на один клас по показниках – розчинений ки-сень, нерозчинені речовини, мідь. Погіршення якості води на один клас спостеріга-ємо по азоту амонійному, ортофосфатів та хлорофілу-а.

Тиса – покращення на один клас фіксується в групі фізико-хімічних та біологічних показників. Покращилися на один клас показники нерозчинних речовин, число колі форм та на два класи – хлорофіл-а. Погіршилося насичення киснем та вміст марга-нцю на один клас.

Улічка - погіршення якості спостерігається на один клас по органічних речовинах, насиченому кисню, нерозчинних речовинах та БСК5.

Ублянка - покращення на один клас якості спостерігається по органічних показ-никах. Погіршення на два класи якості – по розчиненому кисню, а покращення на один клас спостерігається по нерозчинних речовинах, біхроматній окислюваності та БСК5.

Причиною погіршення якості поверхневих водойм може бути незадовільна робота існуючих каналізаційних очисних споруд та скидання неочищених побутових сто-ків сільських населених пунктів в річки та потоки.

Обидві сторони констатували, що протягом 2006 року не було зафіксовано аварій-них забруднень прикордонних вод між Україною та Словацькою республікою.

На зустрічі була затверджена програма співпраці на друге півріччя 2007 ріку, з вра-хуванням програми визначення якості води та майбутнього плану на 2008 рік, роз-роблені текстові пропозиції до протоколу на ХІІІ засідання Словацько-української комісії з питань прикордонних вод.

Окремим пунктом порядку денного було винесено питання щодо структурних змін органів Мінприроди України. Українська сторона поінформувала словацьку сторо-ну, що у відповідності до Наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області реорганізоване шляхом виділення з його скла-ду державної екологічної інспекції в Закарпатській області як спеціального підроз-ділу Мінприроди. Згідно Положення державна екологічна інспекція в Закарпатській області здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональним використанням, відтворенням та охороною природних ресурсів, в тому числі водних ресурсів, конт-роль за забрудненням навколишнього природного середовища внаслідок викидів та скидів шляхом проведення інструментально-лабораторних вимірювань показників складу та властивостей забруднюючих речовин та бере участь у здійсненні міжна-родного співробітництва з питань, віднесених до її повноважень. Сторонами було запропоновано укласти Угоду про продовження двохстороннього українсько-словацького співробітництва в рамках робочої групи з питань охорони якості при-кордонних вод Словацько-української комісії з охорони якості прикордонних вод та внесення відповідних змін до Угоди між Урядом України і Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах (м. Братислава 15 червня 1994 року).

Експерти обох сторін запропонували даний протокол на затвердження ХІІІ засідан-ня Словацько-української комісії з питань прикордонних вод.
Державна екологічна інспекція в Закарпатській області
21 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини