Партія регіонів провально програла вибори на Закарпатті – політологи і соціологи

Саме так, а не інакше стверджують закарпатські соціологічні та політичні експерти, аналізуючи офіційну поствиборчу статистику на Закарпатті

Партія регіонів провально програла вибори на Закарпатті – політологи і соціологи

Наше видання звернулося до провідних експертів Закарпатської області, аналітична інформація від яких надходила протягом передбвиборчих перегонів прокоментувати результати виборів до парламенту-2012.

Наталія Дячун, соціолог, заст.директора Карпатського центру полінгових досліджень:

- Доброго пані Наталя, пройшло два тижня з нашої останньої розмови, прокоментуйте результати на закарпатських округах?

- Можу сказати що соціологічні дослідження у нас, як і інших експертів (зокрема із Закарпатського інституту політичних досліджень, кер.Віктор Пащенко) співпали повністю з невеликою похибкою, тоді як в двох округах – №№ 70 та 73 – дані екзит-полу показали зовсім інші цифри, ніж  офіційні результати.Щоб не бути голослівною, наведу цитату поважних всеукраїнських експертів: координатор руху "Спільна справа" Олександр Данилюк заявляє, що за результатами паралельного підрахунку на декількох мажоритарних округах, де за підрахунками ЦВК перемогли провладні кандидати, насправді лідирують кандидати опозиції або самовисуванці: "Серед округів, де результати сфальсифіковані: №№ 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 64, 66, 70, 87, 90, 92, 93, 96, 100, 120, 132, 141, 146, 147, 149, 155, 182, 184, 185, 188, 190, 193, 195, 196, 197, 199, 210", – говориться в заяві Данилюка. А тому будемо мати від Закарпатті двох лжеДмитріїв – за номером 70 та 73. В історії України це бувало часто, оскільки нація проходить етап становлення. Щодо партійних уподобань, то провладна партія набрала стільки голосів, як завжди: у 2006 році «НУ» мала 148 тисяч голосів, у 2007 «НУ» взяла 152 тисячі, а в 2012 влада в особі «ПР» взяла всього – 145 тисяч. Гадаю, що професіонали дадуть по «шапці» тим, хто взяв фінанси і владу, а не дав результату, адже саме в тих регіонах, де були масові порушення і підкуп не «фіксований» сліпими і глухоніми правоохоронцями, партія влади перемогла - №68, 70, 73.

Павло Білак, політолог,  кандидат політичних наук, керівник Закарпатського аналітичного центру :

- Пане Павло, ваші коментарі до після виборчої статистики...

- Щодо результатів по мажоритарних округах, то найбільшою проблемою нинішніх виборів стала розпорошеність голосів опозиційного електорату. Зокрема, по 68 округу рейтинг Василя Ковача, завжди політично маргінального, виявився неочікувано високим, але, певно, свою основну справу зробили підкупи, про які згадували кандидати в депутати і представники політичних партій. До прикладу, чого лише вартує інформація, що по дорозі до ЦВК «зникли» 500 ужгородських голосів за УДАР, навіть не треба бути провидцем, куди вони «випадково» потрапили. Щодо інших округів, то мені смішно читати з провладних сайтів, що в 71 окрузі опозиція залякувала виборців, а тому треба зібрати «стурбовані маси», або «маси стурбованих» залежних бюджетників і змусити їх мерзнути за інтереси тих, хто забуде про їхні сімї через день. Я взагалі рекомендую таким учасникам взяти ще по 200 гривень за день роботи, не соромтеся.

Віктор Щадей, політолог, експерт Закарпатського інформаційного агентства:

- Пане Вікторе, за вашими плечима чимало виборчих кампаній, в яких ви активно брали участь. Дайте оцінку парламентським перегонам-2012...

- Якщо проаналізувати результати мажоритарних округів, перемога «блакитних» відбулась завдячуючи кандидатам від так званої місцевої опозиції, яка по своїй недалекоглядності в одному випадку, і по своїй підлості – в іншому,  не дала змогу отримати перемогу справжнім закарпатцям. В трьох округах – №№68, 70, 73 – перемогли «мішки з грошима» , і, що найгірше, навіть в регіоні з відносно високим рівнем життя – місті Ужгород. Людей уже привчили голосувати за гроші, а тому хай закарпатці, які віддали свої голоси за гроші, не ображаються, якщо лікар, вчитель, викладач, правоохоронець, судді, прокурори за свої «безкоштовні» дії попросять гроші. Усе по-чесному: ви принизили систему державних цінностей, інститут держави вам тим же відповість. 

Федір Шандор, соціолог, кандидат соціологічних наук, керівник соціологічної лабораторії «Pannonia»:

- Пане Федоре, ви працюєте у виборчих баталіях найдавніше з усіх експертів, ваші коментарі до виборів 2012...

- Так, я почав роботу в політиці ще в 1993 році, тому аналізую дії місцевих політиків через історичну призму. Щодо виборів, то хочу насамперед зробити зауваження вже народному депутату від ПР Сергію Мошаку, що він перед тим, як хвалити результат «регіоналів» на Закарпатті, мав би проаналізувати, що їх акції в області впали катастрофічно низько: завдяки «якісному покращенню» опозиція в області набрала 60% (такого не було з самого початку незалежності України – 2002 – 36%, 2006 – 45%), а провладний електорат становить всього 36%. Можна ховатися за місцем у списку №74, але саме сьогоднішній нардеп Гайдош понизив рівень влади з 51% в 2010-му році до 25% – в 2012-му, і це навіть нижче ніж в 2004-го, коли регіонали взяли 27%. У мене питання: що, угорці перестали любити владу, чи, можливо, вони зрозуміли, що вектор Європи їм ближчий, аніж проросійські ідеї, від яких віє 1956-м роком.  Тут же виникає відповідь – якщо в 2002 році Закарпаття дало одного (до кінця каденції) опозиційного депутата-мажоритарника – О.Кеменяш, а в 2012 – відразу трьох (округи №69, 71, 72), а опозиційні сили загалом взяли 60%, то про яку перемогу із 30% можна говорити? Центральний штаб ПР мав би проаналізувати, чому мажоритарники в 68, 70, 73 так старанно приховували, що вони від Партії регіонів – невже соромилися? А як же тоді партійна дисципліна в парламенті? Можливо, при зміні президентської вертикалі вони можуть стати «тушками» для іншої політсили? До того ж, як не згадати, що пан Гайдош взагалі йшов під гаслами УМДС, а не регіоналів, судячи з його плакатів та виборчої риторики. До речі, зараз рекомендую зосередитися на виборах, що пройдуть у березні 2013 року до обласної ради по округах в Мукачівському, Ужгородському, Виноградівському, Іршавському районах та в місті Мукачево, де обиратимуть нових замість вибулих тепер уже нардепів, а головам сільрад Середнє (де на ганьбу всьому Закарпаттю відсутній фестиваль вина і приватне виноробство) та Дюла (де «благополучно» помер фестиваль полуниць) рекомендував би більше зайнятися добробутом і сервісом селян, а не займатися політичним залякуванням журналістів.

Інтерв'ю вела Антоніна Лемак

02 листопада 2012р.

Теги: вибори, Партія регіонів, опозиція

Коментарі

Павло Білецький 2012-11-03 / 20:07:30
При всій повазі до Феді, складається враження, що він писав рейтинги, оприлюднені після закриття дільниць під мухою. Це до теми, коли він говорив, що ще ніколи не бачив так багато п’яних виборців. Тому напрошується логічне запитання, і не одне: де перемога Івана Балоги, Чучки?, Кеменяша, УДАРу в Ужгороді і не лише? Висновок напрошується один: ЗАКАЗУХА!!! Заказуха під родину Балог. Так само у цьому матеріалі зібрано "політологів", близьких до Балог та їхніх кандидатів. Де Пелін?, Де Пащенко? де хоча б Федака? Читачі, типу не здогадаються, звідки вітер віє...

Василь 2012-11-03 / 19:44:09
А Шандор то хто-соціолог. Не смішіть вже людей. Якби хтось підказав Чучці що не треба слухати таких соціологів булоб краще.Але любиться мені що Шандор не ганьбливий. Другий би християнин від стида повісився а Шандор не ганьбливий

ХТО 2012-11-03 / 17:42:05
Упхай рило в телевізор та ввидиш експертів. На курву пішают, а вна каже ош дощ паде. Покемони!

Snajper 2012-11-03 / 17:31:07
Чого чуби рвете клоуни? Усі шість мажоритарникків - закарпатці. Троє з табору Ледиди, троє з табору Балоги (або навпаки). Маргінальному закарпатцю далеко ... з великого бугра. Кожні вибори якомога більше зрубати грошенят і все. Усі знають, що до наступних виборів ви тих "депутатів" зі свічкою шукати будете. Дороги, стадіони, аеропорти, майданчики, школи, дитсадки і тп - це бюджетні зобовязання місцевої влади. Не зроблять - пішли вон з посад. Зроблять і вкрадуть? Правда, вкрадуть. Але не багато. Десятину. А вкрадуть більше... Іх і своїж здадуть і посадять. Але за ці 21 рік кого із злодіїв посадили? Скільки у Балоги було кримінальних справ, скільки у Ратушняка, у Чучки кого - там ще забув? Когось посадили із тих , хто бюджет дерибанив? Отож-бо. А чому? А судді -хто? Отож-бо. Верховинцю чи долинянину абсоютно по барабану - балогівці керують Закарпаттям чи Ледидовці. А партії... То справа, для цих панів, далеко другорядна.

Олександр Петровець 2012-11-03 / 17:29:33
До політологів і соціологів:
По-перше, якщо експерти дають певні оцінки результатам парламентських виборів, вони мають бути об'єктивними, а не звучати від людей, що протягом передвиборчої кампанії приписували перемогу команді Віктора Балоги.
По-друге, як може Н.Дячун ( центр досліджень якої напередодні виборів провів фантастичне дослідження, опитавши 9000 тис. респондентів - це нонсенс для соціологічної науки! ) говорити, що у двох закарпатських округах були сфальсифіковані дані. Невже пані Дячун вже стала також суддею, що виносить рішення щодо законності проведення виборів на округах.
По-третє, відколи Щадей став великим політолог, щоб аналізувати вибори і говорити, що у всьому винна місцева опозиція. Але його позиція зрозуміла, Щадей керував передвиборчим штабом Чучки, тому так і критикує тепер місцеву опозицію.
І, по-четверте, не потрібно в чергове згадувати про його методи роботи в соціологічній науці, всі і так добре вже знають чим керується п. Федір. Потрібно тільки зауважити, що ясно чому Шандор називає округи №69, 71, 72, де перемогла опозиція, якщо команду В.Балоги називати опозицією, це звучить доволі дивно, але Шандору це не вперше. І звичайно, якшо п. Федір дає оцінку парламентським виборам, то навіщо, в чергове, згадувати про фестивалі, які не відбуваються - до чого це там. Можливо, насправді, краще Шандору займатися фестивалями та розвивати туризм, аніж лізти у політику.
Дякую.

шандор 2012-11-03 / 17:04:28
Почекай Марьо з Рокосова ще мало та будете обоє у Пішти Деркача то робити,що кажеш у нього виходить файно таками давати як ти.Ти майже така Маря як Ляшко цнотливець.У вашої банди на даний час перспектива як у Тузіка.

Маря з Рокосова 2012-11-03 / 16:46:33


Хамство. Коментар видалено. Адмін


хто? 2012-11-03 / 16:29:00
хто ці експерти? Крім Шандора нікого не знаю.

Русин 2012-11-03 / 15:35:01
Вибори сфальшовані бандов ПР, Вимагаємо від опозиції не визнавати вибори і не брати мандатів! І пердунам-бандитам кришка.

Микола 2012-11-03 / 14:54:08
Ужгородець, твоя фамілія не Ратушняк?

Всi цi фахiвцi 2012-11-03 / 13:00:21


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


Ужгородець 2012-11-03 / 08:53:31
Як не крути, але на Закарпатті перемогу отримала партія Регіонів. Дана антиукраїнська структура виграла всі мажоритарні округи: 6 із 6. І це є результатом політичної діляьності і махінацій з боку сімейки Віктора Балоги. Щодо представників від так званих опозиційних сил, що увійдуть до Парламенту від Закарпаття, то давайте наберемось терпіння і побачимо хто із них чого стоїть. Хоча симпатії більшості закарпатців звичайно не на стороні януковивців...
Але Закарпаття не має свого достойного лідера, це і дає можливість успішно обманювати і підкупляти виборців...

Олександр 2012-11-03 / 00:48:39
ганьбилибисте ся би з такою соціологією...

соціолог 2012-11-02 / 23:39:20
2Викладач Суспільних наук

Ваш "професіоналізм" уже всі бачили на заказній прес-конференції, де ви заздалегідь легітимізували перемогу регіоналів. Так що не вам плакатися на Шандора. Ви обоє рябоє

Викладач Суспільних наук 2012-11-02 / 23:24:45
Пане номер 2! Я не знаю кого так хто підтримує. І я не розумію за що його там підтримувати. Я навів факти, а Вам вже вирішувати підтримувати чи ні. Вибачте, я йому не заздрю, хай робить що вважає за потрібне. Я навів факти які показують його "професіоналізм".

викладач суспільних наук-2 2012-11-02 / 22:48:43
викладач ??? такої кафедри нема в УжНУ, назвіться - ви ономімус чи заздрісник до Шандора, можа вас непокоїть його популярність так поїжте борща...
Вся кафедра підтримує Федора Федоровича про що казала і Ірина Василівна

Викладач Суспільних наук 2012-11-02 / 22:33:00
Дані екзит-полу, які подавав пан Шандор! Нагадаю екзит-пол - це опитування громадян на виході із виборчих дільниць. Переглянувши ці результати. В мене одна відповідь або вам жорстоко брехали люди на виході або ви його не проводили взагалі.

Округ № 68 – Ужгородський:
Чучка П. - 23,5%,
Ковач В. - 20,8 %
Округ № 69 - Мукачівський:
Балога В. - 44,7 %
Ленд'єл З. - 6,6 %
Округ № 70 - Свалявський:
Кеменяш О. - 33%
Ланьо М. -24 %
Округ № 71 - Хустський:
Балога П. - 33,5 %,
Лазорнишинець В. -28 %,
Деркач С. - 27 %
Округ номер 72 - Тячівський:
Петьовка В. - 32 %
Шелевер М. - 26 %
Округ № 73 - Берегівський:
Балога І. - 31,2 %
Бушко І. - 23,2 %


Не буду проглядати всі результати, але Округ №70 я хочу навести в приклад! КЕМЕНЯШ - 33% ЛАНЬ - 24% АЛЕКСІЙ - (ви не вказали). Матиматично це вирахувати можна. 33%+24%=57% А тепер 100%-57%=43%. Тобто переміг АЛЕКСІЙ із 47%.

В мене питання після такого Вам не соромно викладати на спільній зі мною кафедрі. Як ви можете викладати предмети студентам. Ви грубо помилилися!

Викладач Суспільних наук 2012-11-02 / 22:14:13
А тепер будемо розбирати всю цю статтю. Так по-перше Наталія:
Округ 68: НАТАЛІЯ - Чучка -26,8 Ковач 14,6 Пащенко - Чучка - 17,3% Ковач - 15,1%
Округ 69: НАТАЛІЯ - Балога В. - 58,7% Лендєл - 9,1% Пащенко - Балога - 43,1%, Шутко - 5,8%, Лендєл - 4,7%
Округ 70: НАТАЛІЯ - Кеменяш - 38,2%, Ланьо - 19,3%. Пащенко - Кеменяш - 17,3%, Ланьо - 29,1%.
Округ 71: НАТАЛІЯ - Балога П. - 36,7% Деркач - 24%. Пащенко - Балога П. - 25% Деркач - 20,7%.
Округ 72: Не досліджував Пащенко.
Округ 73: НАТАЛІЯ - Балога І. - 39,7% Бушко І. - 19,4%. Пащенко - Бушко І. 27,9% Балога І. - 25,4%.


А от про округ який ви так сильно говорите №73 ВИ ДАЄТЕ РЕЗУЛЬТАТ ЗА ЯКИМ БАЛОГА ПЕРЕМАГАЄ НА 20,4%, А ПАЩЕНКО ДАЄ ЩО БУШКО ПЕРЕМАГАЄ НА 2%. Хто з ВАС ПРАВИЙ?!

ПАНЕ ШАНДОР! А Ваш екзит-пол, - це взагалі повна фікція. Я наведу Вам результати трохи з часом. І ще таке запитання, що це за соціологічна контора нова?!

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини