Що потрібно знати про парламентські вибори 2012 року

10 пунктів, які варто знати українцю, котрий прийшов на виборчу дільницю

Що потрібно знати про парламентські вибори 2012 року

- Виборчі дільниці на всій території країни відкриваються 28 жовтня о 8:00, а закриваються о 20:00. Нагадуємо:в неділю 28 жовтня о 4:00 Україна переходить на зимовий час, тобто стрілки годинника переводяться на 1 годину назад.

Кожен виборець на виборчій дільниці отримає два бюлетені. У першому будуть зазначені політичні партії не в алфавітному порядку, а в порядку, раніше визначеному жеребкуванням. У другому бюлетені буде в алфавітному порядку зазначено прізвище, ім’я, по батькові кандидатів, які балотуються у цьому виборчому окрузі. Короткі відомості про них будуть вказані у бюлетені, з розширеними біографічними даними, а також програмами кандидатів виборці зможуть ознайомитися, в тому числі, і безпосередньо на дільниці, де будуть розміщені інформаційні стенди.

- У Всеукраїнському багатомандатному окрузі балотується 22 політичні партії. Прохідний бар’єр для політичних партій становить 5 відсотків.

На одномандатних мажоритарних округах балотується майже 3 тисячі осіб. Кандидати балотуються як від політичних партій, так і як самовисуванці. З біографіями кандидатів, їхніми передвиборними програмами та деклараціями про доходи виборці можуть ознайомитися на офіційному сайті ЦВК у розділі «Вибори до Верховної Ради 2012». З неофіційними біографіями кандидатів-мажоритарників можна ознайомитися на нашому інтернет-порталі в розділі «Парламентські вибори 2012»Кандидат стає народним депутатом, отримавши за підсумками голосування більшість від кількості виборців на окрузі, незалежно від явки виборців.

225 мажоритарних округів були розподілені таким чином: АР Крим - 10 округів, Вінницька область - 8, Волинська - 5, Дніпропетровська - 17, Донецька - 21, Житомирська - 6, Закарпатська - 6, Запорізька - 9, Івано-Франківська - 7, Київська - 9, Кіровоградська - 5, Луганська - 11, Львівська - 12, Миколаївська - 6, Одеська - 11, Полтавська - 8, Рівненська - 5, Сумська - 6, Тернопільська - 5, Харківська - 14, Херсонська - 5, Хмельницька - 7, Черкаська - 7, Чернівецька - 4, Чернігівська - 6, Київ - 13, Севастополь - 2 округи.

- Бюлетені на виборчій дільниці можна отримати, пред’явивши документ, що підтверджує особу та громадянство України. А саме: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які нещодавно отримали громадянство України); картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах); паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт, військовий квиток (лише для строковиків).

- Згідно зі статтею 8 закону про вибори народних депутатів кожен виборець має голосувати особисто. Голосування за інших осіб суворо забороняється. Крім того, варто знати, що на майбутніх парламентських вибораху бюлетені не буде графи «Проти всіх».

- Крім членів комісії на виборчій дільниці можуть перебувати спостерігачі. Це можуть бути офіційні представники від партій, від кандидата у депутати, а також від громадських організацій.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права у ході голосування були порушені, можна поскаржитися у виборчком, у ЦВК або суд. Проте слід розуміти, що для оскарження встановлені відповідні терміни. Скарга про порушення, що мало місце в день голосування, може бути подана до відповідної дільничної виборчої комісії не пізніше закінчення голосування. Скарга про рішення, дії чи бездіяльність виборчкому та його членів під час підрахунку голосів на дільниці, може бути подана до окружкому в дводенний термін з дня ухвалення рішення, здійснення дії або бездіяльності. Детальніше зі своїми правами та обов’язками Ви можете ознайомитися у самому Законі «Про вибори народних депутатів України».

- У майбутньому складі Верховної Ради України за результатами виборів працюватимуть 225 народних депутатів, обраних за списками партій, що подолали 5-відсотковий прохідний бар’єр, і 225 депутатів, які перемогли на мажоритарних округах.

27 жовтня 2012р.

Теги: вибори, голосування

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини