Заступник Голови Держмитслужби України Володимир Руссков про стан боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил

20 червня в Києві відбулася прес-конференція заступника Голови Держмитслужби з питань організації правоохоронної діяльності Володимира Русскова «Про стан боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил”.

Заступник Голови Держмитслужби України Володимир Руссков про стан боротьби з контрабандою та порушеннями митних правилДержавною митною службою України послідовно проводиться політика щодо створення сприятливих економічних умов для здійснення підприємницької діяльності, спрощення митних процедур та забезпечення їх прозорості з одночасним посиленням контролю за додержанням вимог митного законодавства суб‘єктами зовнішньоекономічної діяльності та громадянами, виявлення та припинення митних правопорушень.

Боротьба з контрабандою є одним із пріоритетних напрямів діяльності Держмитслужби України.

За 5,5 місяців 2007 року митними органами порушено 157 кримінальних справ про контрабанду. Вартість предметів контрабанди становить 169,3 млн. гривень.

Предметами контрабанди в порушених кримінальних справах були:

- промислові та продовольчі товари – в 83 (53%) справах на суму 166,4 млн. грн.;
- валюта – в 3 справах на суму 2,8 млн. грн.;
- наркотичні засоби – в 59 справах;
- зброя (вогнепальна, холодна) та боєприпаси – в 4 справах;
- отруйні, сильнодіючі речовини – в 3 справах;
- історичні та культурні цінності – в 5 справах.
За фактами порушень митного законодавства складено 11 894 протоколи про порушення митних правил, загальна вартість предметів правопорушень становить 390,6 млн. гривень.
У правопорушників вилучено:

- промислових товарів, сировини та матеріалів – на суму понад 159 млн. грн., у т.ч.:
побутової техніки – 99 745 од. на суму 20,9 млн. грн.,
промислового обладнання – 96 793 од. на суму 13 млн. грн.,
товарів легкої промисловості – на суму 9,5 млн. грн.;
- продовольчих товарів та сільгосппродукції – на суму 25,5 млн. грн., у т.ч.:
тютюну й тютюнових виробів – 251,8 тонн та 64 млн. штук відповідно, на суму понад 12 млн. грн.,
овочів і фруктів – понад 369 тонн на суму 2,6 млн. грн.,
м‘ясопродукції – понад 282 тонни на суму 2,4 млн. грн.;
- валюти – на суму понад 24 млн. грн.;
- транспортних засобів – 833 одиниці на суму понад 44 млн. грн.
-
Не залишається поза увагою митних органів активізація спроб міжнародних наркоділків налагодити канали транспортування транзитом до країн Європи наркотичних засобів, зокрема, „важких” наркотиків. Так, Південною регіональною митницею порушено 2 кримінальні справи про контрабанду особливо небезпечного наркотичного засобу – кокаїну загальною вагою 19,242 кг; Ізмаїльською митницею виявлено 4 факти контрабанди наркотичних засобів, причому в одній із справ вага канабісу становила 3 кг.

Всього протягом 2007 року із незаконного обігу митними органами вилучено: наркотичних засобів (гашиш, героїн, кокаїн, макова соломка, марихуана – 72,83 кг; психотропних речовин - 10 592 таблетки, 151 ампулу та 1кг; прекурсорів – 2,7 тис. таблеток, 1 059 літрів, понад 3 636 кг.

Протягом 2006-2007 років митними органами виявлено та припинено ряд каналів незаконного переміщення товарів: цукру під виглядом операцій з давальницькою сировиною; використання зі зловмисними намірами положень угод про вільну торгівлю для ввезення цукру без сплати ввізного мита; незаконного переміщення товарів на придністровській ділянці україно-молдовського кордону (завдяки чому вдалося стабілізувати ситуацію в регіоні); переміщення металобрухту з ухиленням від сплати вивізного мита на підставі угоди про вільну торгівлю; персиків під виглядом нектаринів; ввезення цигарок до країн ЄС; незаконних експортних операцій з лісоматеріалами тощо.

За результатами аналітичної роботи виявлено ряд правопорушень при ввезенні та митному оформленні автотранспортних засобів, коли пасажирські та вантажно-пасажирські автомобілі декларувались як вантажні, при визначенні митної вартості приховувалось додаткове обладнання транспортних засобів, а транспортні засоби, що були у використанні декларувались, як нові.

З метою попередження, розслідування та припинення порушень митного законодавства, Держмитслужба співпрацює та здійснює обмін інформацією з митними органами майже 70 країн світу. На сьогоднішній день в рамках провадження в справах про порушення митних правил до закордонних митних органів направлено 1166 запитів про надання допомоги у проведенні перевірок законності зовнішньоекономічних операцій.

На підставі інформації, отриманої в результаті співробітництва з митними органами зарубіжних країн, порушено 29 кримінальних справ на суму 38,6 млн. грн., заведено 121 справу про порушення митних правил на суму 19,7 млн. грн.

Такі результати отримані митними органами або внаслідок здійснення безпосереднього митного контролю товарів та громадян, або є результатом аналітично-пошукової роботи підрозділів по боротьбі з контрабандою, а не результатом оперативно-розшукової діяльності, як це здійснюється в інших країнах світу.

З усіх правоохоронних органів України, які здійснюють боротьбу з контрабандою, лише Держмитслужба не має правоохоронного статусу та відповідно необхідних повноважень на здійснення оперативно-розшукової діяльності, яка, як показує досвід, є вкрай необхідною для виявлення та припинення такого злочину, особливо у теперішній час, коли контрабанду все частіше вчинюють не окремі особи, а організовані злочинні угруповання.

Чисельність підрозділів по боротьбі з контрабандою митних органів становить 1,8 тис. чоловік, що значно менше аналогічних структур в інших правоохоронних органах. Держмитслужба не може виділити більше 10% штатної чисельності на виконання цієї функції без послаблення інших ділянок роботи.

Відповідно до положень українського законодавства, роль оперативно-розшукових підрозділів для митних органів виконують спеціальні підрозділи правоохоронних органів, та успіх у напрямі протидії контрабанді напряму залежить від добре організованої взаємодії органів, які відповідно до чинного законодавства виконують правоохоронні функції.

З початку 2007 року Держмитслужбою України організовано проведення 7 944 спільних з територіальними підрозділами правоохоронних та інших контролюючих органів спеціальних заходів і операцій з виявлення та припинення митних правопорушень, у результаті яких заведено 2 464 справи про порушення митних правил, затримано товарів і транспортних засобів на суму понад 108,3 млн. грн.

За час проведення операції „Профілактика” у взаємодії з підрозділами МВС України митними органами виявлено 1 335 порушень митного законодавства, затримано товарів і транспортних засобів на суму 21,5 млн. грн. За матеріалами адміністративних справ порушено 14 кримінальних справ про контрабанду на суму майже 4 млн. грн.

Реалізовується План скоординованих дій правоохоронних органів і контрольних служб України та Республіки Молдова, відповідно до якого у лютому-травні п.р. проведено спільну операцію щодо контролю українсько-молдовської ділянки державного кордону „Кур’єр”. За результатами цієї операції митними органами заведено 163 справи про порушення митних правил на суму майже 1,5 млн. грн., у тому числі вилучено понад 47 тонн м’ясопродуктів, 19,3 тонни овочів і фруктів, 13 тонн спиртних напоїв, 217 тис. шт. сигарет, 4,1 кг наркотичних речовин.

Основним проблемним питанням у діяльності митних органів залишається законодавче забезпечення їх правоохоронної діяльності.

Результати правоохоронної діяльності митних органів могли би бути більш вагомими, якщо митним органам України було б надано статус правоохоронного органу та право здійснювати оперативно-розшукову діяльність.
Прес-служба Державмитслужби України
21 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини