На Закарпатті порушено 8 кримінальних справ проти поганих батьків

З початку року органами прокуратури області вже порушено 8 кримінальних справ за ознаками ст. 166 КК України (злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною), де внаслідок неналежного виконання батьками обов’язків настали тяжкі наслідки для дітей та 8 кримінальних справ за ч. 1 ст. 164 КК України ухилення від сплати аліментів на утримання дітей)відносно батьків, які отримуючи державну допомогу на дітей, не забезпечують їх найнеобхіднішим.

Проте, як повідомляє начальник відділу захиступрав дітей прокуратури області Натіля Кузан, службою у справах дітей Хустської райдержадміністрації та Хустським центром соціальним служб для сім’ї, дітей та молоді не вжито своєчасних заходів щодо захисту прав п’яти дітей, які проживають у одній з сімей  с. Вишково, Хустського району. Перевіркою встановленою, що мати дітей протягом двох років витратила державну допомогу в сумі понад 41 тис. грн. на власні цілі, в тому числі і на алкогольні напої. Хустським міжрайонним прокурором 12 вересня порушено відносно неї кримінальну справу за злісне ухилення від утриман­ня неповнолітніх дітей. У ході розслідування кримінальної справи встановлено, що жінка тривалий час зловживала алкогольними напоями, в будинку відсутні будь-які умови для проживання. Зі слів старшої дочки, мати часто залишає їх вдома самих без їжі. Наймолодшій дівчинці 2012 року народження,  необхідна була медична допомога, оскільки дитина має вроджені вади серця. Проте, на облік у службу у справах дітей дана сім’я взята лише у серпні 2012 року.

Аналогічна ситуація склалася і в іншій сім’ї, де батьки, отримуючи державну допомогу (з січня 2011 року по серпень 2012 року їм виплачено 55 тис. грн.) не забезпечили своїм шести дітям нормальні умови для проживання, харчування, а кошти витрачали на власні потреби (одяг, мобільний телефон і т.д.) та алкоголь. 

Разом з тим  таке несвоєчасне вжиття заходів щодо захисту прав дітей, які проживають в кризових сім’ях нерідко проводить до трагічних наслідків.

Так, в Перечинському районі в селі Зарічево у сім’я з п’ятьма неповнолітніми дітьми живе у помешкані, де умов для дітей взагалі немає: будинок потребує капітального ремонту, продукти харчування для дітей відсутні, батьки зловживають алкоголем. Однак, рішення про вилучення неповнолітніх з цієї сім’ї комісія, яка обстежувала сім’ю, не прийняла.

Відтак, 11 вересня 2012 року бригадою „швидкої” було госпіталізовано до дитячого відділення Перечинської ЦРЛ у вкрай важкому стані, наймолодшого дев’ятимісячного хлопчика, якого мати залишила на тривалий час без догляду.

Лікарі виявили на фоні тяжких захворювань, дефіцит маси тіла у малюка (у 9 місяців він важив 4.200 гр., коли середня вага дитини у цьому віці близько 9 кг.). Прокурором Перечинського району відносно матері порушено кримінальну справу за ознаками ст. 166 КК України - злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною. На вимогу прокуратура дітей вилучено. Вирішується питання про позбавлення батьківських прав матері дітей. Голові РДА прокурором скеровано подання, в якому поставлено питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб.

Аналогічні кримінальні справи були порушені прокурорами Виноградівського та Свалявського районів району відносно матерів, які  буквально „заморили голодом” своїх дев’яти  та одномісячного малюка.  Справи скеровані до суду, матерів засуджено.

У Берегівському районі проживала сім’я, в якій утримувалось 8 малолітніх дітей. Діти жили у вкрай складних умовах, у них відсутні елементарні речі, одяг. В будинку повна антисанітарія, відсутня необхідна кількість спальних місць для дітей, постільна білизна, умови для прийому їжі, на день перевірки були відсутні продукти харчування. Мати дітей їхнім здоров’ям не перймалася, оскільки вела аморальний спосіб життя, а державну соціальну допомогу, яку отримувала на дітей витрачала на власні потреби. Як наслідок, через тривалу хворобу померла найменша дитина. Берегівським міжрайонним прокурором відносно матері порушена кримінальна справа за ознаками ст. 166 КК України, яка вже скерована до суду.

Як було встановлено, тільки на виконання доручення слідчого міжрайонної прокуратури була створена комісія і проведено обстеження матеріально-побутових умов проживання цієї родини. Тобто в поле зору служби у справах дітей, центру соціальних служб, соціального інспектора дана сім’я потрапила лише після смерті дитини.

У Свалявському районі працівниками органів прокуратури під час перевірки виявлено дворічного Юрія, якому потрібна була невідкладна госпіталізація. Тіло дитини було повністю вкрите висипаннями. Лише після втручання прокуратури дитині надана необхідна медична допомога та вирішено питання про відібрання дитини від матері.

 По усіх випадках де працівники відповідних служб недобросовісно поставилися до виконання своїх обов’язків, прокуратура поставила питання про притягнення їх до відповідальності, повідомили Закарпаття онлайн  в прес-службі прокуратури Закарпатської області.

23 жовтня 2012р.

Теги: батьки, діти, прокуратура

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини