На Закарпатті питома вага підліткової злочинності є найбільшою в Україні (ФОТО)

Сьогодні, 19 жовтня, у прокуратурі Закапатської області відбулось розширене засідання колегії прокуратури області з питань підліткової злочинності, захисту прав дітей, які вступили у конфлікт з законом, а також тих, які проживають у кризових сім’ях.

На Закарпатті питома вага підліткової злочинності є найбільшою в Україні (ФОТО)

 

У колегії взяли учать керівники усіх служб, на які покладено обов’язок опікуватися дітьми та міськрайпрокурори.

Відкриваючи засідання прокурор області Анатолій Петруня зауважив, що дане питання надзвичайно гостро стоїть у нашій області, адже при загальному зниженні рівня злочинності по державі в нашій області її питома вага у загальній структурі злочинності є найбільшою по Україні. Виросла кількість тяжких та особливо тяжких злочинів, особливо грабежів (+181,8%) та розбоїв (133,3%). Кожен п’ятий злочин вчиняється підлітками в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння. Зросла кількість неповнолітніх, які вчинили злочини, що не перебували у трудових відносинах чи були охоплені навчанням.

Зростання кримінальних проявів серед підлітків відбулося у Великоберезнянському, Виноградівському, Міжгірському, Воловецькому, Іршавському, Тячівському та Хустському районах, що свідчить про неналежну профілактичну роботу органів державної системи профілактики цих районів.

 Основними причинами дитячої злочинності залишаються несприятливе оточення, ухилення батьків від виховання та утримання дітей, прорахунки у профілактичній роботі органів державної системи профілактики, невжиття заходів до своєчасного вилучення  дітей з негативного середовища.

Незважаючи на неодноразове реагування, у діяльності підрозділів кримінальної міліції у справах дітей прокурорами продовжують виявлятись одні і ті ж порушення.

Внаслідок бездіяльності органів державної системи профілактики, невлаштовані належним чином бездоглядні діти знову потрапляють у неблагополучні сім’ї, на вулиці, вчиняють правопорушення. Упродовж 9 місяців поточного року до райвідділів міліції доставлено близько 95 дітей, які перебували без нагляду. За вчинення адміністративних правопорушень до органів внутрішніх справ доставлено 156 підлітків.

Правоохоронцями краю не вжито достатніх заходів щодо зменшення злочинів, вчинених неповнолітніми у сфері обігу наркотичних засобів. Зокрема, у поточному році 6 неповнолітніми вчинено 10 злочинів.

Малоефективними залишаються заходи працівників міліції щодо виявлення джерел, де дітям реалізують алкоголь та тютюнові вироби.

До прикладу, прокурором Тячівського району встановлено, що упродовж 9 місяців 2012 року до закладів охорони здоров’я з алкогольним отруєнням поступило 10 дітей. Крім того, 17 неповнолітніх притягнуто до адміністративної відповідальності. Разом з тим, при встановленні таких фактів працівниками відділу вримінальної міліції у справах дітей (ВКМСД) заходи з метою з’ясування джерел придбання дітьми алкоголю та тютюнових виробів вживались не у всіх випадках, а протоколи про адміністративні правопорушення складено лише відносно 5 осіб.

Проблемним на сьогоднішній день залишається питання захисту дітей від жорстокого поводження з ними, попередження насильства в сім’ї. 

Зокрема, поза увагою кримінальної міліції у справах дітей та служби дільничних інспекторів міліції Ужгородського РВ УМВС України в Закарпатській області залишився неповнолітній ужгородець Бородін Дмитро, який 6 липня покінчив життя самогубством, вистрибнувши з даху 9-ти поверхового будинку, через психологічний тиск його матері, яка зловживала спиртними напоями. Окрім того, знаючи, що відносно батька цього хлопчика порушена кримінальна справа зафактом розбещення неповнолітніх, дана  родина була залишена поза увагою працівників всіх служб.

Окремо, заступник прокурора області Віталій Роман зупинився на соціальних виплатах при народженні дитини. Адже виявлені випадки неналежного та нецільового використання батьками так званих «дитячих» грошей.

 За наслідками  колегії прийнято відповідне рішення із конкретними заходами, – повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі прокуратури Закарпатської області.

19 жовтня 2012р.

Теги: злочинність, підлітки

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини