В Ужгороді міліція охороняє офіс Партії регіонів від "бандитів"

Міліція міста Ужгорода здійснює цілодобову охорону приміщення, у якому знаходиться Ужгородський міський партійний осередок Партії регіонів. Щоправда, охорону веде не міліція охорони, а патрульно-постова служба, яка підпорядкована іншому підрозділу – міліції громадської безпеки, якій не властиві охоронні функції.

В Ужгороді міліція охороняє офіс Партії регіонів від "бандитів"

В особистому спілкуванні на місці з працівниками органів внутрішніх справ ОПОРА довідалась, що вони охороняють приміщення партії, від, дослівно – «бандитів». На уточнююче запитання – чи є міліціонери представниками служби охорони, ті відповіли ствердно.

За інформацією працівників закладів, що знаходяться  поруч партійного офісу, міліціонери  стаціонарно чергують біля входу у приміщення партійної організації з 9 жовтня 2012 року до сьогоднішнього дня. В чергуванні беруть участь від двох до трьох працівників міліції, а у нічний час кількість міліціонерів може зменшитися до одного. В тому, що міліціонери є представниками патрульно-постової служби, можна переконатись з вигляду їх форменого одягу, шевронів та посвідчення, яке було надане представникам ОПОРИ на їх прохання.

Вночі міліціонери  інколи ведуть спостереження за офісом партії з розташованої перед будівлею автомобільної стоянки. Сидячи у  приватному автомобілі з державним номерним знаком 137-89 РЕ. Здебільшого, працівники міліції, будучи у службовій формі, переглядають у салоні авто кінофільми через портативний комп’ютер.

Ці обставини  викликають щонайменше здивування. Адже, згідно нормативно-правових актів, одним з яких є Статут патрульно-постової служби міліції, остання займається виключно охороною  громадського  порядку, безпекою і боротьбою з  правопорушеннями  на  вулицях,  площах, в парках, на транспортних магістралях, портах, в аеропортах та інших  громадських  місцях,  а  також охороняє громадський порядок при проведенні  масових заходів, ліквідації наслідків аварії, катастрофи, стихійного лиха.

Звичною формою несення служби працівниками патрульно-постової служби міліції є піше або автомобільне патрулювання місцевості, згідно з маршрутним листом патрулювання. Довжина пішого маршруту наряду міліції може складати від 1 до 1,5 кілометрів. У згаданому нами випадку, наряд увесь час перебуває на одному й тому самому місці – під вітринами офісу Партії регіонів.

Стаціонарна форма несення служби працівниками міліції цієї служби передбачена, вона називається постовою. Щоправда, статус поста передбачає виключно охорону порядку на території з визначеним центром та межею, радіус якої не перевищує 300 метрів. Здійснюються вона з метою попередження та припинення правопорушень. Але жодним чином охорона порядку не відноситься до заходів з охорони об’єктів, що властиво іншим працівникам міліції, а саме Державної служби охорони при УМВС України. Положенням про державну службу охорони передбачено, що така діяльність здійснюється на договірних засадах, і передбачає охорону об'єктів та іншого майна державної, колективної та приватної власності.

Аби розібратися  у підставах для охорони офісу Ужгородської партійної організації Партії регіонів, формі несення охорони та наявності постів біля офісів інших політичних сил, ОПОРА звернулася до Ужгородського міського відділу міліції. У наданні інформації щодо цього тимчасово виконуюча обов’язки начальника відділу зв'язків з громадськістю Ужгородського МВ УМВС в Закарпатській області відмовила.

З цими ж запитаннями  ми звернулися до завідувача сектором у зв’язках з громадськістю управління МВС України в Закарпатській області Ганни Валюк. У відповідь ми отримали коментар, що станом на 16 жовтня жодні заходи щодо охорони офісу Ужгородської міської Партії регіонів не проводяться, а, відповідно, мови про стаціонарний пост бути не може. Офіс партії знаходиться в межах маршруту патрульно-постової служби, тому працівників міліції можна часто зустріти на цій території. Таких патрулів в місті є багато, а їхні маршрути розроблені таким чином, аби покривати максимальну територію міста, тож, логічно що один з них охоплює і територію, де знаходиться приміщення Партії регіонів. Це саме стосується й охорони інших партійних офісів на території міста Ужгород.

За коментарями  ми звернулись до представників міської Партії регіонів, які запевнили нас, що жодних заяв до міліції, з проханням здійснювати будь-яку охорону приміщення не писали. Але в той же час вони не заперечили те, що представники правоохоронних органів часто знаходяться перед входом до партійної організації. До того ж, представникам ОПОРИ було зазначено, що останнім часом в Ужгороді стали доволі частими випадки хуліганства з боку невідомих осіб по відношенню до приміщення партії та символіки, яка розміщена перед приміщенням та в місті вцілому.

За підсумком, отримана нами від міліції офіційна інформація суттєво не збігається зі свідченням міліціонерів, з якими ОПОРА спілкувалась біля офісу партії, які були задокументовані разом з даними їхніх посвідчень; свідченнями працівників закладів, які розташовані поблизу офісу партії; присутність міліціонерів не заперечили представники міської партійної організації; та, що важливо, нашими особистими неодноразовими спостереженнями.

З усього можна  зробити висновок, що ужгородська міліція за відсутності офіційних  підстав та договорів, охороняє офіс партійної організації  силами нарядів патрульно-постової служби. А це, в свою чергу, виглядає як самоуправство, зловживання державними ресурсами та нераціональне використання службових засобів, покликаних забезпечувати захист життя,  здоров'я, прав і свобод громадян від протиправних посягань.

Громадянська  мережа ОПОРА сподівається, що наведена нами інформація зацікавить компетентні  контролюючі органи держави та відділ внутрішньої безпеки ГУ УМВС України  в Закарпатській області.

oporaua.org

18 жовтня 2012р.

Теги: ОПОРА, міліція, офіс

Коментарі

Іван 2012-10-20 / 08:46:19
Це нормально і було так завжди: бандити завжди захищались від бандитів. Процес природній: партія Регіонів, вонаж пратія бандитів і кримінальних елементів (на чолі із Президентом Януковичем, три рази "не судимим" за кримінал) перебуває у обороні від своїх же бандитів, що в її недрах хочуть зміну паханів. Але тільки народ може вигнати і одних (кого охороняють) і других (від кого охороняють) бандократію від державного корита.

Косма 2012-10-19 / 15:27:24
Влада боїться своїх громадян. Оце часи настали. Даже при розгливленому Ющенкови, який виринув із бездни і пудрить нам сьогодні мізки, такого не було!

Оглядач 2012-10-18 / 16:22:50
Віктор Феєр - депутат міськради (фракція ПР), у 90-х активний уасник бригадного руху, Олександр Ковач - депутат міськради (фракція ПР), у 90-х активний уасник бригадного руху,Станіслав Пономарьов - депутат міськради (фракція ПР), у 90-х активний уасник бригадного руху,Богдан Андріїв - депутат міськради (фракція ПР), лідер контрабандного потоку побутової техніки до Закарпаття, Анатолій Ковальський - депутат міськради (фракція ПР), захоплювач дитячих майданчиків, Сергій Травницький - депутат міськради (фракція ПР), захоплювач дитячих майданчиків... Самі від себе офіс охороняють?)

Павло 2012-10-18 / 15:24:14
Партія обригонів потерпіть фіаско і жодна міліція їй не допоможе.

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини