Чехи подарують закарпатським рятувальникам рятувальні візки

Чеська Республіка подарує рятувальні візки для транспортування поранених та інше оснащення українським рятувальникам. Про це, а також актуальний стан маркованих туристичних маршрутів на Закарпатті, йтиметься на прес-конференції у Гірській пошуково-рятувальній частині МНС в Закарпатській області, яка має відбутися ближчим часом.

Чехи подарують закарпатським рятувальникам рятувальні візки

У рамках проекту розвитку співробітництва з Міністерством закордонних справ 

Чеської Республіки, для українських рятувальників добровільною гірською службою ЧР було придбано чотири рятувальні транспортні засоби, так звані австрійські візки, виробництва фірми Тyromont. Візки призначені для транспортування пораненого важкодоступною місцевістю, вони розраховані на двох рятувальників. Два візки було передано рятувальникам у Криму (для станцій у Бахчисараї та Ялті), два призначені для рятувальників Закарпатської області (пункти Мукачево-Воловець, Лазещина). Ці спеціальні транспортні засоби оснащені колесом, яке полегшує пересування пораненого. Рятувальникам також служитиме інше оснащення чеських фірм Pinguin, Lanex тa SingingRock.

Уже не вперше чеські рятувальники співпрацюють з українськими колегами. У 2011 році польська гірська служба GOPR надала 40 лавинових зондів для пошуку лижників під лавиною, Гірська служба Чеської Республіки позичила 3 акія човни, 6 канадських саней для рятування поранених взимку та 2 австрійські візки для транспортування влітку. Карпатська туристична асоціація виготовила 15 лавинових таблиць, які вказують на місцевості з небезпекою сходження лавини. У 2010 році рятувальники-добровольці з Чехії за підтримки журналу Snow позичили для необмеженого користування два снігові скутери Buran з прикріпленими саньми для служб в Усть-Чорній та Ясіні. У січні 2012 року фахівці з лавин Гірської служби ЧР та Центру попередження лавин в Ясній у Словаччині змоделювали і продемонстрували рятувальні заходи на Драгобраті для рятувальників з Ясіні, Лазещини, Рахова, Усть-Чорної та Верховини на Івано-Франківщині. У зимовий сезон 2011/2012 у рамках проекту Міжнародного вишеградського фонду було запущено пілотний проект прогнозу лавин в українських Карпатах на інтернет-сторінках www.karpaty.net/laviny. Портал призначений для тих, хто відвідує українські гори взимку. У співпраці із Закарпатським гідрометеорологічним центром в Ужгороді було видано 18 попереджень про лавини, а у співпраці з ГПРЧ чеські, польські та словацькі фахівці вели спостереження за лавинами на полонинах Боржава та Свидовець.

Невід’ємною частиною проекту безпеки в горах є також проект маркування туристичних шляхів у Закарпатській області та в Криму згідно з центральноєвропейською системою маркування туристичних маршрутів. У 2012 році завдяки фінансуванню з Міністерства закордонних справ Чеської Республіки та з малого місцевого проекту співпраці у розвитку було закінчено маркування через Закарпатську область України. З 2008 по 2012 роки було позначено понад 850 км маршрутів. Маркована червоним стежка є основною «транскарпатською туристичною магістраллю» довжиною у 332 км. Вона веде від словацького кордону до гори Говерли і буде доведена до кордону румунського. У маркуванні беруть участь українські добровольці з г. о. «Карпатські стежки». Туристичні маршрути узгоджуються з ГПРЧ, у рамках проекту видаються актуальні туристичні карти масштабом 1:50 з позначеними маршрутами, станціями гірської служби та необхідними контактами у випадку надзвичайної ситуації. Основним внеском маркування є допомога туристам під час орієнтації у важкій місцевості, за складних погодних умов, а також допомога для безпечного спуску. Рятувальникам маркування допомагає локалізувати місце знаходження загублених або поранених туристів. У зимовий період додаткові таблички на роздоріжжях повідомляють про небезпеку лавин. У Криму за кошти МЗС ЧР з 2011 року було позначено більше, ніж 200 км туристичних маршрутів. Тим не менше, ініціатори маркування нарікають, що «не вдається перенести утримання вже побудованих туристичних маршрутів на місцеві відділення ГПРЧ, або ж місцеві відділи туризму, затягується прийняття середньоєвропейських норм маркування за чеською та польською методикою, що мало бути схвалено ще у 2011 році. Позначення найстаріших (2007 р.) туристичних маршрутів почало занепадати, тому добровольці цього літа вирушили його відновлювати (район Усть-Чорної, полонини Красна, Свидовець, початок Горган)».

З питаннями звертайтеся:

Василь Гутиряк, gorgany@ukr.net, +380 507 772 070

Алеш Кучера, ales.kucera@vychodnikarpaty.cz, +420 606 864 105

Олекса Лівінський для Закарпаття онлайн

12 жовтня 2012р.

Теги: рятувальник, маркування. туристичний

Коментарі

Валік Волошин 2012-10-13 / 03:26:22
карта все-таки масштабом 1:50 000, напевне.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини