Оприлюдненим напередодні виборів соцопитуванням вірити не варто – Пащенко

Ситуацію, яку закарпатські ЗМІ вже охрестили «війною соціологів», керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко називає ще більш ексцентрично – «вакханалією».

Оприлюдненим напередодні виборів соцопитуванням вірити не варто – Пащенко

Про це Віктор Пащенко розповів кореспонденту Закарпаття онлайн, спілкуючись на тему результатів соціологічних досліджень напередодні виборів, які часто-густо різняться своїми показниками. Про те, що такої ситуації навряд уникнути, йшлося ще напередодні старту перевиборчої кампанії, нагадав Віктор Пащенко: «як на мене, те, що відбувається, доречно назвати навіть не «війною», а вакханалією. Про те, що соціологічні війни будуть мати місце, йшлося ще влітку. Просто тоді, у серпні, коли ми про це говорили, мало хто розумів, як це відбуватиметься, тепер же це видно наочно». 

За словами соціолога, на сьогодні склалась ситуація, коли «величезний попит, що існує на соціологічні дослідження, фахові соціологи задовольнити не можуть, навіть якби і хотіли. Тому опитування часто-густо «запускають» люди випадкові і некомпетентні». 

Загалом же Віктор Пащенко виділяє три складових, які зумовлюють «соціологічну вакханалію»: «По-перше, рейтинги можуть бути просто «намальовані». Тобто ніякі дослідження не робляться, а рейтинги складаються «в кабінетах», і до соціології це не має жодного стосунку, це чистої води маніпуляція. Є друга складова, коли опитування реально роблять, але дилетанти і непрофесіонали, а тому, відповідно, і дослідження виходить дилетантське і не фахове. Ну, наприклад, якщо залучити до опитування інтерв’юерів політично заангажованих, з будь-якого політичного штабу, то автоматично рейтинг зросте і самі організатори дослідження при цьому просто не зрозуміють, чому так відбувається. Щодо третьої складової: на сьогодні соціологія, як і загалом інформація (що стосується і ЗМІ також), ще не є суспільними, так би мовити. Натомість, формуються переважно політиками. Іншими словами, і засоби масової інформації, і соціологія як складова інформаційної політики фінансуються політичними силами, і це також викривляє результат».

У цьому зв’язку соціолог радить громадянам аж не надто довіряти результатам тих чи інших соціологічних досліджень, тим більше, якщо результати їх «не підписані» прізвищем конкретної людини. За словами Віктора Пащенка, «одним із важливих показників у плані довіри до результатів може бути конкретне прізвище конкретної людини, яке вказане під опублікованим опитуванням. Хоч і це не може бути запорукою від брехні, але в цьому разі є певна міра відповідальності: після виборів з людини завжди можна спитати».

Як розповів керівник Закарпатського інституту політичних досліджень, нині серйозні фахові дослідження нерідко просто взагалі не публікуються, адже замовники вважають за корисніше використовувати їх «для внутрішнього застосування»: організації роботи штабів, ведення передвиборчих кампаній тощо. Відтак, основна маса соціологічних «досліджень», що доходять до громадськості – це засіб пропаганди й маніпуляції: «тож, коли Олександр Ледида говорить про те, що більшість досліджень є замовними і працюють на кандидатів, має рацію, бо ж знає це і є одним із тих політиків, які соціальні опитування замовляють. Але хочу зазначити: «губернатор» згадує, нібито рідко хто проводить дослідження за пару тижнів до виборів… Так ось на останніх місцевих виборах, якраз за 2 тижні, на замовлення адміністрації я соціологічне дослідження робив. Воно тоді не публікувалось, але був проведений аналіз: порівняння цього дослідження з попередніми, а затим із результатами виборів. І підсумки були презентовані тоді ще на прес-конференції».

Розповів Віктор Пащенко і про наміри провести аналіз «передвиборчої соціології» вже по проведенні виборів. «Після виборів, коли вже вгамуються пристрасті, не потрібно буде агітувати й «гратися» з рейтингами, зможу оприлюднити і свої дослідження, які проводив. Для того, аби провести аналіз соціології, провести дискусію на тему, що відбувалось напередодні виборів із соціологією. І тоді результати вже не використовуватимуться як форма впливу й агітації, а стануть предметом наукового аналізу. А зараз просто не той психологічний момент і не той час», – зауважив соціолог.

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

09 жовтня 2012р.

Теги: Пащенко, вибори, соціологічне дослідження

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини