Мукачівці стали призерами всеукраїнського конкурсу виконавців гумору та сатири

Гумор у нашому житті має неабияке значення. Особливо тоді, коли його відтворюють діти – майстерно, цікаво, артистично. Завдячуючи своїм наставникам і, звичайно ж, непересічному таланту, а ще – великому та щирому бажанню творити.

Мукачівці стали призерами всеукраїнського конкурсу виконавців гумору та сатири

Саме так творили і дарували людям усмішку юні мукачівці серед інших учасників на V Всеукраїнському фестивалі-конкурсі виконавців гумору та сатири «Усмішки Глазового» на батьківщині Павла Глазового, в смт Казанка Миколаївської області з 27 по 30 вересня.

Серед 46-ти конкурсантів з більшості областей України Закарпаття брало участь вперше. Цікаво, що віковий ценз фестивалю (з 8 до 70 років) сприяв можливості взяти участь  у конкурсі людям різного віку, професіоналам і аматорам, студентам театральних вузів, коледжів та інших мистецьких закладів.

Конкурс тривав 2 дні, протягом яких йшла напружена робота як самих учасників, так і членів журі. Прослуховування конкурсантів першого дня тривала більше шести годин безперервно. Другого ж дня проводилися майстер класи  членів журі, а також всі бажаючі мали можливість вівдвідати село Новоскелюватка, де народився Павло Глазовий, відвідали пам’ятник великого сатирика, що знаходиться в Казанці. По завершенні конкурсу в сучасному і модернізованому районному будинку культури Казанки, де і проходив фестиваль, відбулася творча зустріч конкурсантів з організаторами фестивалю, на якій учасники кожної з областей мали можливість продемонструвати таку собі творчу «візитівку» рідного краю з відповідним яскраво-колоритним гумором. Також слід відмітити, що з 2013 року цей фестиваль-конкурс планують зробити міжнародним за сприяння та участі Української діаспори США, Канади, Австралії та Європейських країн.

Журі оцінювало учасників конкурсу у номінаціях «Індивідуальні виконавці з художнього читання» (розмовний жанр), де обов’язковою вимогою було читання 2-х гумористичних творів, з яких – один за вимогою конкурсних положень повинен бути власним твором Павла Глазового; «Жартівливий спів» (дуети, гурти, колективи, окремі виконавці); «Жартівлива хореографія» (колективи); «Авторський твір»; «Дитячий гумор» (8-18 років). 

Саме в номінації «Дитячий гумор» і взяли участь вихованці театрального відділення Мукачівської ДШМ №2 Роланд Мішко (6-й клас) та Антоніо дель Росаріо (5-й клас). Талановиті хлопці, завдячуючи своїм вчителям, що підготували їх до фестивалю – Лілії Миколаївні Приходько (сценічна мова та художнє читання) та Вероніці Вікторівні Тищук – керівник театрального відділення ДМШ №2 (акторська майстерність), показали високий рівень підготовки. На Всеукраїнському конкурсі Роланд і Антоніо брали участь вперше, але за їхніми плечами вже є конкурси міського та обласного рівня, отже цілком природньо, що наступним етапом у їх творчому зростанні став конкурс всеукраїнського рівня, і участь у ньому дала поштовх до подальшого зростання та розвитку на мистецькій ниві. 

Роланд на фестивалі-конкурсі здобув  ІІ місце, а Антоніо став дипломантом та отримав окрему винагороду – «Приз глядацьких симпатій» від всіх конкурсантів, які, власне, її започаткували в процесі конкурсних змагань. Також Антоніо отримав від спонсорів фестивалю цінний подарунок. А як спогад про фестивальні дні, хлопці привезли з собою автографи, фото та відео, авторські видання відомих сучасних театральних діячів. І – саме головне – незабутні враження! 

Важливо відзначити членів журі фестивалю-конкурсу «Усмішки Глазового».

Голова журі – Володимир Кузнєцов, Народний артист України (Миколаївський академічний театр драми та комедії). Члени журі: Андрій Деріл – Заслужени й артист України, режисер Миколаївського академічного театру драми та комедії; Наталія Пашнова – Заслужена артистка України, директор обласного центру народної творчості; Віктор Євтушенко – президент Міжнародного Фонду Павла Глазового, член Національної спілки письменників України, член Асоціації діячів естрадного мистецтва України; Тетяна Скупченко – методист тетрального відділу обласного центру народної творчості та Анжела Дорош – головний спеціаліст обласного управління культури Миколаївської державної адміністрації. Почесний гість фестивалю – Народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка, Герой України Анатолій Паламаренко. Майстер клас, який Анатолій Несторович дав всім конкурсантам другого фестивального дня, запам’ятався їм надовго, адже лише на фестивалях такого високопрофесійного рівня можна повчитися багатьом складовим, з яких складається це непросте і витончене – театральне мистецтво.

Юні Мукачівські митці-початківці Роланд Мішко та Антоніо дель Росаріо – учні неординарні. Кожен з них є окремою цікавою особистістю, якій притаманна власна самобутня індивідуальність. Роланд у свої 14 років навчається в ліцеї Мукачівської міської ради, профілюючими предметами для нього є правознавство та історія. В рідному ліцеї хлопець є відмінником та з 2012 року – щомісячним стипендіатом міської ради для обдарованих учнів Мукачева. Займається іноземними мовами, є творчою натурою, юнак в майбутньому бачить себе телеведучим популярних чи креативних шоу-програм. А отже – так чи інакше – у сфері мистецтва. За натурою – веселий, активний, кмітливий. Постійно буває на театральних прем’єрах, завжди цікавиться новими спектаклями. Враження від поїздки у нього дуже особливі адже саме там вперше він відчув атмосферу фестивального життя, повчився у професіоналів і отримав цінний для себе досвід.  Антоніо – у віці 12-ти років – дуже начитаний хлопець, навчається у ЗОШ №11, захоплюється поезією, географією, шахами, знає напам’ять велику кількість віршів, багато читає, є активним учасником різноманітних заходів міської бібліотеки. Майстер клас А.Паламаренка йому запам’ятався особливостями його інтерпретації творів, можливістю чогось навчитися і дещо для себе зрозуміти. Антоніо вважає, що найважливішим предметом для нього є акторська майстерність, а завдяки мистецтву людина може мріяти, фантазувати, отже – творити. Побажання хлопця вчитися, ходити до бібліотеки, читати, розвиватися, не боятись виступати на сцені і бути справжнім – адресовані всім, хто любить життя, творчість, мистецтво. Приємно, що Роланд і Антоніо з великим захопленням і так колоритно розповідали конкурсантам та членам журі про наше Закарпаття, про Мукачево, пропагуючи цим культуру рідного краю. 

Натомість керівник театрального відділення та учні висловлюють велику подяку всім, хто допоміг у підготовці до конкурсу і сприяв здійсненню цієї поїздки. Насамперед щира подяка висловлюється батькам, також директору Мукачівської ДШМ №2 Мар’яні Василівні Кошелі, а також заступнику начальника відділу культури Мукачівського міськвиконкому Валентині Андріївні Мороз.

А нам залишається привітати конкурсантів, побажати їм великих творчих звершень в обраному напрямку і обов’язково досягти того, чого прагне їхня душа.

І, безперечно, вони також щиро вдячні за все своїм батькам і вчителям. Вони юні і захоплені улюбленою справою, а тому – щасливі!

І в них ще так багато попереду…

Мар’яна Лиховид, музикознавець

09 жовтня 2012р.

Теги: гумор, сатира, конкурс

Коментарі

Петро музикант 2012-10-13 / 20:45:56
Хлопці талановиті! Успіхів їм і надалі!

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини