Сомалійська біженка розповіла про своє життя в Мукачеві

23-річний Джага Джага Алі та 18-річна Ханна Осман Мохамед із сомалійської столиці Могадишо четвертий рік живуть в Україні. Останні три — в Мукачеві на Закарпатті.

Сомалійська біженка розповіла про своє життя в Мукачеві

 

— Поки не знайшли роботу, щоб купити квартиру. Живемо в пункті для біженців, — розповідає англійською Ханна. Чоловіка немає вдома — пішов у місто по хліб.

У п'ятницю в обід смаглява жінка годує молоком 4-місячну доньку Сару. 1,5-річний син Абдул Азіз стрибає по широкому двоспальному ліжку, вмикає невеликий телевізор.

— В Україну потрапила 15-літньою. Доти жила з мамою і двома малими сестрами в Могадишо. Батько помер дуже давно. Ми мали квартиру в столиці. У школу ходила тільки тоді, коли мама могла мене туди відвести. Одну не пускала, щоб мене не викрали або не пристрелили. Ледве закінчила п'ять класів — вмію трішки читати й писати.

У нашій країні багато молоді вивчають англійську, щоб виїхати із Сомалі. По сусідству з нами жила жінка, яка безкоштовно навчала дітей іноземної мови. Мама мене записала до неї.

Коли мені минуло 15 років, домовилася з якимись людьми, аби вивезли мене в одну з країн Європи. У Сомалі члени угруповання "Аль-Шабаб" ходили по домівках і забирали молодь. Хлопців брали воювати, а дівчат — собі за жінок. Сперечатися не було сенсу — тебе ніхто не питав. Якщо батьки відмовлялися віддавати дітей, їх убивали.

Із Сомалі Ханну вивезли до Кенії.

— Якийсь чоловік вночі забрав мене і ще одну сім'ю. Звідти нас доправили літаком до Москви. Сюди везли автомобілем, інколи доводилося йти пішки. Рік я прожила у Вінниці. Там познайомилася із Джага Джага, він теж родом із Могадишо. Коли запропонував заміж, я довго не думала. Нас одружили в мусульманській общині, але, кажуть, в Україні ці папери не визнають.

2009-го пара спробувала втекти до Європи.

— В Виннице мы жили с какой-то справкой, — вимовляє російською. — Мені сказали, що з цим документом поліція мене не чіпатиме. Коли я була на другому місяці вагітності, якісь люди привезли нас до кордону й розповіли, що за дротом — уже Словаччина. Але не встигли перейти, бо поліцейські нас упіймали.

Ханна з чоловіком попросили в Україні притулку.

— На документи чекали два роки. Багатьом сомалійцям відмовляють, але торік я пройшла відповідну процедуру й отримала посвідчення біженки. Чоловіку видали ще майже за рік.

У травні Ханна народила доньку Сару.

— У Мукачеві до нас ставляться по-різному. Коли народжувала, одні лікарі співчували, а інші дивилися зневажливо. На вулицях інколи обзивають. Кажуть, що ми їмо чужий хліб. Тому виходжу гуляти з дітьми нечасто. Тільки біжу на базар, щоб дещо купити, і назад.

Продукти родина одержує від держави.

— Нам видають консерви, борошно, овочі, крупи, макарони. На дітей отримую молоко. Коли народилася Сара, подарували візочок, періодично видають підгузки. Джага хоче влаштуватися перекладачем із сомалійської на російську. Якщо не знайде роботу, будемо просити, щоб нас переселили в якусь із країн Європи.

Сніжана Русин, Gazeta.ua

06 жовтня 2012р.

Теги: Сомалі, біженка

Коментарі

Слов'янин 2012-10-11 / 20:19:19
Хоч я нижче сказав, що вважаю правильним, але, з огляду на різноманітні коментарі, мушу конкретно підтримати Пана Баклажана.
("Пан Баклажан 2012-10-06 / 21:30:43")

Галя. 2012-10-11 / 13:19:03
росія прийняла літак з ними ,і завдаки відкритим кордонам тепер платникам податків требе утримувати цю неробу. Дали ж їй житло, нові меблі новий візочок, ще й памперсами забезпечують . Дають консерви , крупи, тобто годують . Халява . а нашим громадянам треба на це все собі заробити , ще й сплатити податки , щоб таких як вона утримувати . А громадяни її країни будуть брати наших трудівників- моряків в полон . Є 2 виходи: 1- Чемодан-вокзал -Росія - звідки вона прибула, 2- потримати в себе і наступний раз коли її нарід когось з наших в плен забеоре, обміняти 4 українців на її з ї чоовіком з її діточками. Баш на баш.

Соня 2012-10-11 / 10:04:52
Так, дуже хотілося б, щоб наша держава так само опікувала, наприклад,своїх сиріт. Але вона думає тільки про циган, як своїх, так і зарубіжних. З другого боку, ця дитина (сомалійка) не винна, що народилася в такому пеклі, всюди є нормальні люди, і цілком зрозуміле бажання матері навіть такою ціною (вдумайтесь - 15-річну дитину відправити невідомо куди) покращити життя доньки. Але халяву треба припиняти для всіх - заставляти працювати і контролювати використання соціальних виплат. Ця хоч за дітьми доглядає, а що робиться у наших циган? І що буде, коли розбещені дармовим баблом, яке і не снилося трудящій людині, перестануть отримувати цю допомогу? Підуть грабувати і красти?

Слов'янин 2012-10-07 / 22:02:06
Таке враження, що хтось хоче, використовуючи святі почуття українців, створити в нашому потенційно сильному суспільстві (нехай воно нині не таке, яким може стати) атмосферу мультикультуризму, себто космополітизму, яка вбила не один народ.

Пан Баклажан 2012-10-07 / 15:15:06
До "s12": по-перше, "читати написане транслітом - все одно, що читати написане гівном по стіні, можливо, але неприємно".
По-друге, наші люди за кордоном ПРАЦЮЮТЬ, а не вимагають утримання за рахунок громадян.
По-третє, вам вже сказали - таким гуманістам варто утримувати нужденних власних коштом. Поселіть родину сомалійців (чи циган з табору) у власній оселі, годуйте їх, нічого не вимагайте, радійте приплоду та згодом перепишіть на них власне житло. Про результати експерименту напишіть в пресу.

І по-четверте:
"Сомалийские пираты действуют по наводке с Лондона"
http://gazeta.ua/ru/articles/life/_somalijskie-piraty-dejstvuyut-po-navodke-s-londona-smi/291990

гарантуй 2012-10-07 / 13:36:01
І ще одна репліка. Всі пам"ятають сумнозвісні подіїї навколо українського корабля із зброєю який захопили сомалійські пірати , як тоді "здоїли" Україну? Скільки разів захоплювали судна з українськими моряками сомалійські пірати?
І після цього надавати сомалійцям притулок в Україні - де логіка ?
Хтось їх перевіряв на причетність до терористичних груп і кланів які хазяйнують в Сомалі?
Чи є їх родичі у незаконних військових формуваннях?
І на сам кінець - від чого помер її батько? Питання риторичні , але відповіді мала надати журналістка яка брала інтерв"ю.

гарантуй 2012-10-07 / 13:17:13
2 S12 : все чим обізвали мене більше підходить до вас, навіть української мови немаєте , пишучи на українському сайті. Це по-перше. За кордоном дають притулок лише людям , які поважають ся і дотримуються ЗАКОНІВ держави, яка їх прийняла. Що ми маємо в цьому варіанті? Шлюб взятий в мечеті за мусульманськими традиціями, які "притаманні" Закарпаттю тай Україні вцілому. Цікаво як вони зареєстрували дітей? Хто батько? Чи не буде ця смаглява дівчина матіррю-одиначкою, яка буде претендувати на отримування пільг від держави в яку вона нічого не вклала,а її "чоловік" буде жити на цю допомогу і вести асоціальний стиль життя - ніде не працювати, не платити податки, тягнути за собою всіх своїх родичів і знайомих? Потім коли їх понаїде достатньо багато - вони будуть вимагати від держави - школи для своєї раси, мечеті, і т.д. Це знову з податків які платимо ми.Це по-друге.
Я хочу щоб з моїх податків , які я сплачую, будувались дороги, садки і школи для мого народу, а не пригрівались нероби та невігласи із Африки.
Якщо вам так довподоби ці "шоколадки" , пане S12, візьміть їх до себе в родину, усиновить та удочеріть їх.
Дитячі будинки по всій Україні переповнені білими, на яких не завжни не вистачає у держави грошей. А цим все .
Скоро нам наша гостинність вийде боком...

s12 2012-10-07 / 10:27:05
nacionalistu xrenovi.a wo vam miwaje wo nevmije chutatu i pusatu???vu b pojixalu za kordon taj xotiv bu pochytu vawy dymky kolu za vas skagyt ponajizgalu tyt ukrajinci.Budlobanda vu Garantyj i Pan Baklagan.a ot SIAM respekt.

гарантуй 2012-10-07 / 09:10:37
Читати і писати не вміє, українською мовою не володіє. Історії України і основ держави не знає. Роботи не має. Платники податків, яким зараз аж дуже не солодко, мають утримувати цих пришлих нероб. Дивує наша міграційна політика. Понабирають всякого зброду із світу, що по вулиці скоро не можна буде пройти.

СІАМ 2012-10-06 / 21:41:37
Ага. Не в тій країні притулку попросили. Я б і сама попросила притулку в Європі.

Пан Баклажан 2012-10-06 / 21:30:43
Чомусь біжать від війни та інших проблем не до братніх негритянських країн, а до чужих "білих". Там можна роками не працювати і розмножуватись. За чотири роки без жодної праці на благо країни, яка здуру їх приютила, вже двома дітваками збагатились...

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини