Федір Шандор: "Говорити про фальсифікацію моїх же опитувань – це неадекватно"

Рівно за місяць – 28 жовтня – закарпатці обиратимуть майбутній парламент. Вже тепер точаться дискусії, хто ж все-таки переможе. Передусім хвилюються самі потенційні обранці та їх оточення, пересічний виборець зайнятий більш буденними справами. Ми звернулися за коментарем до кандидата соціологічних наук Федора Шандора, як він бачить актуальну ситуацію в області.

Федір Шандор: "Говорити про фальсифікацію моїх же опитувань – це неадекватно"

– 28 жовтня в Україні традиційно святкується день визволення України від загарбників. Це дуже символічно: верхні божественні сили будуть охороняти Україну і її громадян від якихось соціальних вибухів під час виборів. Стосовно узагальнених результатів, то загальноукраїнські результати збігаються із закарпатською соціологією. До трійки входять УДАР, Батьківщина, ПР. Проте порядок розташування в області буде трохи іншим, ніж в Україні загалом, де ПР на першому місці, УДАР – на другому, а Батьківщина на третьому. На Закарпатті навпаки - УДАР, Батьківщина, ПР.

– Чому такі розбіжності у симпатіях закарпатців та загалом українців?

– Такі настрої як на Закарпатті насамперед стосуються Західної України. У нашій області це пов’язано з тим, повторюся за своїм колегою Павлом Білаком, що по мажоритарних округах не пішли такі потужні фігури від ПР як Сергій Мошак і Іштван Гайдош. Вони були виведені із боротьби, хоча мали 100-відсоткові шанси перемогти по своїх округах №70 і 73. Очевидно, у цьому є момент внутрішніх політичних баталій у провладній партії. Але ці сильні фігури знаходяться у списку ПР, С.Мошак 100% проходить, і якщо ПР буде не стабільний, а зростаючий рейтинг, то Іштван Гайдош має всі шанси потрапити до парламенту. Стосовно інших моментів, то це невиконання соціального пакету по області – ті обіцянки, які були задекларовані у 2010-му на рівні регіональної влади, не були здійснені, це зумовило падіння рейтингу Закарпаття в загальноукраїнському рейтингу.

– До речі, окремі колеги-соціологи негативно відгукнулися про останні дані, які Ви оприлюднили.

– Це, по-перше, не колеги і не соціологи, а політичні оглядачі, які мають право робити своі PR-акціі на закритих без журналістів прес-конференціях, що, приблизно, те ж саме, як дивитися бій Кличка по телевізору і розповідати всім своїм друзям, що він слабак. По-друге, якісь випади можна буде робити 29 жовтня, коли будуть підбиті підсумки, якщо дослідження Карпатського центру полінгових досліджень виявляться ідентичні моїм заявам, чи зможе мій "колега" зробити, як офіцери у російській армії?.. Я з 1993 року працюю у виборчих кампаніях і  на сьогодні можу дивитися в очі всім своїм замовникам, інтерв’юерам, серед яких не було першокурсників (до речі цьогоріч у нас хороший випуск політологів і соціологів, яких достатньо і без першокурсників, що лише почали своє навчання) – як кажуть, чув дзвін, та не знаю, звідки він. Коли проводилися вибори міського голови у 2010-му, така ж купа лайна сипалася на мене по тих виборах і на мого колегу по цеху Павла. Тоді у нас була похибка 0,2 % у порівнянні з оголошеними результатами. Думаєте, хтось вибачився? Ні. Або у 2004-му році декому взагалі зірвало дах. Мене не тільки обливали брудом, але й погрожували. Але нічого, пережили. Я б хотів, щоб соціологів судили за їх результатами.

Соціологічні результати треба вміти професійно оберігати. Якщо хтось не згоден з моїми соцопитуваннями, будь ласка, проведіть свої і опублікуйте, а говорити про фальсифікацію моїх же опитувань – це неадекватно. Стосовно тих чи інших дій, я  б не хотів, щоб люди, які не мають відношення до соціології, а є лише політичним експертами, коментували мої дії. Щодо моєї кваліфікації, то я кандидат соціологічних наук, захистив дисертацію з соціології, керую дослідницьким центром, де задіяні не тільки студенти, але й випускники. Я знаю, за що я відповідаю своїм іменем. А якщо хтось лякається, бо на нього давлять з «білого дому», то це нехай буде на його совісті. Давайте зустрінемося 29 жовтня, сядемо за стіл і подивимося, хто мав рацію. Щодо закидів, що, мовляв, мене хочуть виключити з асоціації соціологів, то це не приватна структура: хочу виключаю, хочу – ні. По-друге, вона вже давно не функціонує на Закарпатті. І, по-третє, має проблеми із законом оскільки не здає звітність у соцфонди та пенсійний фонд, тому і боргує державі кілька тисяч гривень.

Соціологією я займаюся не тільки під час виборів і ми постійно подаємо різні дослідження (достатньо переглянути новини нашого сайту) – з маркетингу, реклами... До прикладу, останнім нашим замовником була кавова кампанія з Києва.

Треба працювати не тільки від виборів до виборів, як це робить мій "колега". Адже так можна забути методологію та методику соціології...

Інф. бюро «Аналітик-Контент»

28 вересня 2012р.

Теги: Шандор, соціолог, вибори

Коментарі

Адекватний 2012-10-08 / 23:30:31
На місцевих виборах, Шандор маніпулював виборцями. В усіх виданнях він оприлюднював соціологію де конкретні претенденти, які не добрали декілька голосів саме тому що про них навіть не згадали....

Нік 2012-10-02 / 19:28:59
Перестав поважати шандора після того,як він у молодій команді буланова і щадея (і старшого чучки) привели до влади безгосподарника прОГОРЕЛОВА, зокрема шандор активно пащекував в газетах і публікував "рейтинги". Зараз валить юлю і не безплатно, посаду треба відпрацювати

Чікі 2012-10-01 / 15:03:13
...нагадаю ще історію, коли Шандор "обгрунтував" контрабандистський тунль як нібито фортифікаційну споруду часів Другої Світової ... )))))

Скільки б ниточка не вилась, рано чи пізно урветься... 2012-10-01 / 10:10:46
Шандор у своєму міфотворенні, спотворюванні історії рідного краю настільки знахабнів, що перестав відчувати межу допустимого. Той шандорівський обман і плагіат, що в свій час обуренно і публічно викрив відомий історик Йосип Кобаль, став яскравою харектеристикою брехливої і непорядної натури Шадора.
Неприємно, що така людина працює в університеті, "навчає" молодь.
Неприємно, виявитись на місці туриста, якому втирають шандорівщину про японців. котрі ніби-то привезли в давні часи на Закарпаття сакуру.

Це є звичайний туристичний лохотрон задля видурювання грошей. Наслухавшись шандорівських міфів, тепер відправляючись кудись подорожувати завжди уникакаю гідів і можливого обману. Озброююсь історичною літературою, навігатором і вперед- знайомитись з історією тієї чи іншої місцинир. А головне- жодної шандоровщини і впевненість, що з тебе не зробили наївного лоха і не витянули гроші за прослуховування байок далеких від історичних подій.

Що стосується цьогошандорівського рейтингу - так його абсурдність і без викриття журналістами і Пеліном зрозуміла.

Чомусь згадався скандал, коли Шандор створив рейтинг до дня народження Хаятової, в якому назвав її найвпливовішою жінкою. Над несчастною журналісткою не глуздував мабуцть тільки лінивий.

Вщзагалі, це показово, що усі афекри -побрехеньки Шандора закінчуються викриттям і публічними скандалами.

Згадаймо, історію з викриттям шандоріщини Йосипом Кобальом, насмішок над хорошою, але несчастною жервою шандорівського міфотворства журналісткою, а тепер ось і скандал-викриття з аферою-соцопитуванями.

ЛЮБИТИЛЬ ПАСУЛЇ ПУДБИВАНОЇ 2012-09-30 / 16:28:53
Пелін старый беспекаш.
И в русинство лїз, ги беспекаш.
И на Федора Шандора удкрыв свій вонячый пысок,
явно ош ни задарь...
Пеліна - в ... п...єліну !

Олег Диба 2012-09-29 / 17:02:07

Кілька днів поспіль намагаюся витягти пана Пеліна на відкриту, публічну дискусію в прес-центрі "Закарпаття", аби обговорити суть претензій, озвучених ним на адресу колег і деяких, вибірково, засобів масової інформації. Більше того, пан Пелін, який до того активно коментувався на власній сторінці у Фейсбуку, раптом щез звідтіля, як тільки я попросив його прокоментувати, принаймні, суть претензій до Закарпаття онлайн, яке, в даній ситуації, тільки передрукувало надісланий Ужгородським прес-клубом матеріал.


Хто бачив те відео, зроблене перед кількома провладними камерами на неанонсованому, явно замовному заході в ратушняківському прес-центрі, той розділить моє неприємне враження від всього цього.


Як і Юрій Лівак, після цієї очевидної "заказухи" я кардинально змінив своє ставлення до особи пана Пеліна. І все ж сподіваюся, що йому як номінальному голові закарпатського підрозділу Соціологічної асоціації України, вистачить мужності наважитися на публічне з'ясування ситуації з колегами...

Юрій Лівак 2012-09-29 / 16:40:34
Я був на прес-конференції Пеліна та Шандора. На все, що говорив, Федір, Пелін кивав головою, демонструючи повну згоду з тим, що озвучує Шандор. Наступного дня він провів свою огидну пресуху. Пеліну, звісно все одно, але в моїх очах він упав нижче плінтуса. Це дуже по-крисячому. Якщо ти реально не погоджуєшся, то говори це людині в очі. А не гавкай опісля. Сподіваюся, це стане дзвіночком для тих, хто наймає Пеліна виконувати якісь послуги.

соціолог 2012-09-29 / 12:34:48
Шановний Федір підкажіть який рейтинг Ви прогнозуєте Буланову? принаймі вкажіть існуючий? Чому у Вас так мало цифр?

адинадин 2012-09-29 / 11:42:13

Перехід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Коментар видалено. Адмін

Istvan 2012-09-29 / 11:31:33

Тут не помийна яма. Коментар видалено. Адмін

Ігор 2012-09-29 / 11:22:53
Шандор любитель робити міфи. Придумовує різні гламурні вигадки з історичного минулого Ужгорода. А це вже фальсифікація історичної науки. Добре, що є такий поважний історик, як Йосип Кобаль, що викрив цього фантазера.

соціолог 2012-09-29 / 11:13:10
Не шкодуй Шандора,а пошкодуй Пеліна,якого ратовсько-бушковська дебілота витягла на слизьку стежку брехні.От хто,справді,суттєво втратив після цього в іміджі.

Ужгородка 2012-09-29 / 10:17:52
Не будьте байдужими,на вибори треба йти.Шановний Федір!Ви дійсно поважна людина.Робіть і далі свою справу і не звертайте увагу на "злопыхателей".

123 2012-09-29 / 09:38:02
Шкода Федіра, а міг триматися подалі від політики та Балог взагалі. Зараз важко буде повернути реноме.

Закарп 2012-09-28 / 21:50:57

Хамство. Коментар видалено. Адмін

Косма 2012-09-28 / 20:23:08
Яка різниця хто попався на цих справах. В кінці кінців від байдужості до виборів постраждає звичайний народ. Люди ідіть на вибори і не звертайте уваги на всю цю баламуту,якою забитий інтернет. Не підете, то ваші бюлетні вкинуть пачками за кого потрібно і ви завтра відчуєте чергове покращення( Якщо не пдтримуєте нікого, то все одно ідіть і напишіть у бюлетні все що ви думаєте, хай читають... Якщо хочете проголосувати, то підтримуйте одну із сил, які у 2010 році реально набрали 5 і більше відсотків: провладні Партія Регіонів і Комуністи та опозиційні Батьківщина, Свобода та Удар. Іншого не дано!

Микола 2012-09-28 / 19:53:31

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 9
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини