На Закарпатті Партія регіонів "пролітає" і за партійними списками, і в "мажоритарці"

26 вересня в Ужгороді відбулося засідання на тему: «Політичне обличчя Закарпаття напередодні виборів до Верховної Ради України-2012». З журналістами зустрілися відомі політичні оглядачі: кандидат соціологічних наук Федір Шандор та кандидат філософських наук Олександр Пелін.

На Закарпатті Партія регіонів "пролітає" і за партійними списками, і в "мажоритарці"

Експерти озвучили огляд соціологічних рейтингів партій та кандидатів-мажоритарників від Закарпаття до парламенту та озвучили політичні прогнози на базі соцдосліджень.

Олександр Пелін розповів, що закарпатські соціологи об’єднали свої зусилля та провели масштабне дослідження (респондентів опитували з 8 до 15 вересня). 

Так, вдалося з’ясувати, що на вибори збираються прийти 56% виборців «ужгородського округу» №68. «Ще думають» йти не йти 23,6% виборців. Не визначилися ще близько 22%. Недосяжних респондентів близько 30 %. Похибка становить 2,5 %.

«Лідерами в окрузі №68 є 3 політичні партії. Перш за все це УДАР, який, за нашими підрахунками, набирає близько 20%. На другому місці (17,2%) – Об’єднана опозиція.  Третє місце із 12,4% у Партії регіонів. Всі інші партії мають значне відставання від цих трьох лідерів. Несподівано по 4,5 % набирають Комуністична партія (яка стає все більш популярному в Україні в цілому), «Україна вперед» та «Свобода», – каже О. Пелін.

Стосовно персоналій, то, за словами доповідача, є лідери, які мають значну підтримку у своїх партіях. Це В.Ковач, Р.Буланов, С.Ратушняк і  П.Чучка.

Олександр Пелін наголосив: «Трендом цього сезону є такий фактор, як «Чи кандидат здатний постояти за людей». Виборці хочуть голосувати за кремезних чоловіків, які здатні постояти за себе і людей. Тренд «Любіть свій край», популярний на минулих виборах, зараз посів друге місце. Тренд Партії регіонів – третій («компетентність і професійність»).

«На цих виборах є змагання не стільки між програмами і політичними гаслами, як між метафорами: «здатний захистити себе й інших», «любов до батьківщини», «професійність». За цими метафорами і будемо обирати майбутній парламент», – каже О. Пелін.

Також експерт зауважив, що електорат УДАРу – це в основному студенти і молодь, які можуть просто не прийти на вибори. Тому може статися, що УДАР  втратить позицію не тому, що було фальшування, а тому, що його електорат нестабільний. Натомість Партія регіонів набирає стабільні голоси у мультикультурних спільнотах завдяки прийнятому Закону про мову.

Соціолог Федір Шандор каже, що одним з визначальних на цих виборах є емоційний фактор. Як і в Європі, йде пошук лідерів, яких не находять. Цим пояснюють і величезний стрибок УДАРу (його не було видно у червні-липні): замість 3-4-ї позиції спостерігаємо першу, – каже Ф. Шандор.

В окрузі з центром в Ужгороді лідирують УДАР, Об’єднана опозиція, третя позиція у Партії регіонів. Щодо четвертого місця, то Ф. Шандор також підтвердив, що в області відновися червоний комуністичний пояс, особливо у Тячівському, Хустському, Міжгірському районі, частині Рахівського.

У 69-му «мукачівському окрузі» лідируючі позиції також тримає УДАР, особливо завдяки голосам у Мукачеві. Друге місце – об’єднана опозиція. Третє – Партія регіонів.

70 округ – перше місце займає Об’єднана опозиція. На другому місці УДАР, третю позицію займає Партія регіонів. Четверте місце, знову ж, за комуністами

71-й округ з центром у місті Хуст, як завжди, дивує, кажуть соціологи. В осередку, здавалося б, «Батьківщини», завдяки Хусту та Іршавському району, на першому місці – УДАР, на другому – Партія регіонів, на третьому – Об’єднана опозиція.

Округ № 72 (центр у місті Тячів) зберігає опозиційні позиції, а за четверте місце з комуністами бореться Свобода, але з відривом 0,1%, тобто у межах похибки.  

73-й округ – найоригінальніший (із центром у місці Виноградів). Єдиний округ, де перше місце займає Партія регіонів. Тут чітко паралель проводять з конкретним прізвищем, мером Берегова. Друге місце – опозиція, третє – УДАР.

Щодо мажоритарників, у деяких округах вже навіть не цікаво відстежувати соціологічну думку, – каже Ф. Шандор, оскільки значний відсоток виборців вже визначвся. «Але ми відстежуємо соціологічні тенденції з часу заснування кафедри соціології, тому робимо це і зараз», – каже Ф. Шандор.

73-й округ – лідирує Іван Балога, натомість може змінитися 2 на 3 місце, через угорський фактор.

72-й округ – позицію лідера міцно закріпив за собою Василь Петьовка. Особливо це видно після зняття кандидата з популярним прізвищем Климпуш, який домінував у Ясіня і Лазещині. Розрив В. Петьовки від найближчих конкурентів – майже 25%.

71-й округ. Тут змінився лідер, ще з травня, коли почалася активна робота. Так, Павло Балога виграє тут з розривом 9,6% від свого конкурента, і збільшує відрив.

70-й округ. Лідирує Олександр Кеменяш. Ніхто не очікував, що на цьому окрузі буде здійснений якісний політичний хід, який убезпечив від можливих лідерських конфліктів (кандидат Микола Вегеш зійшов з перегонів на користь Олександра Кеменяша і вони разом крокують до перемоги з відривом від найближчих конкурентів у 15%).

69-й округ. Віктор Балога має 51%, друге місце – Золтан Ленд’єл з 17,3%. «Всіх інших можна поздоровити, як почесних учасників виборів», - сказав соціолог. Третє місце, за його словами – це 6,6 %, Олександр Переста. В.Шутко набирає 5,1%.

68-й округ. Тут, стверджують соціологи, лідирує опозиціонер – без імені яке повинні вибрати самі опозиційні кандидати між собою, а лідерами опозиціонерів в Ужгороді є Ростислав Буланов, Павло Чучка (асоціюється з партією Батьківщина), Володимир Смоланка (при чому за останнього у своїй більшості голосують прихильники Партії УДАР). «Вони повинні визначитися, хто із них один єдиний», - каже соціолог. Щодо провладних кандидатів – Сергія Ратушняка та Василя Ковача то їх рейтинг прямо пропорційний рейтину Партії регіонів і комуністів у сукупності він становить 17 процентів.

За словами О. Пеліна, психологічно на виборах ужгородці займають досить інфантильну позицію. Відповідні тести свідчать, що ті, хто хочуть утримати чинні позиції, підтримують синій колір, Партію регіонів (12-14% – сталий електорат регіоналів). В угорських селах відчувається більша підтримка завдяки Закону про мову. Але великим є і відсоток протестного електорату, які вибирають чорний/червоний колір і обирають опозиціонерів, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

26 вересня 2012р.

Теги: вибори, соціолог

Коментарі

+++ 2012-09-28 / 17:03:47
Ех, мовчать свині(( Ну а може я хочу голосувати за ПР і Ковача? ну доведіть же мені, що вони мають популярність на Закарпатті та в Ужгороді!

соціолог 2012-09-28 / 14:58:04
Читали лажу Пеліна, якого Бушко силою і за бабло загнав у прес-клуб до Рати, казати,що всьо не так?

ферко 2012-09-28 / 14:47:02
добрий день всім

Міжгіриць 2012-09-27 / 21:00:21
А туй у нас вобще капець. Голова РДА по всьих кеолективах возит полудибільного Ланя (ипен такого як і сам є), а чилядь ся лишинь сміє, що йсі придурки ходят і свойив тупістьов агітувуть против себе.

до Служителя 2012-09-27 / 20:11:52
а ти май грамотний? ти лише почитай за собою текст,в школі майже були одні двійки

Служитель 2012-09-27 / 19:18:51
Ни дай бог за бушка. Вун регионал безграмотний

72 округ 2012-09-27 / 18:00:46
Дивишся на бігМорді, бачиш молдованин Закурений надів гуцульську сорочку і агітує за такого самого, як і сам "гуцула"-мадяра Шелевера, як вони вдаються до всяких хитрощів. Якщо їм вигідно, паранжу одінуть, голими себе покажуть як Адам і Єва. В них одна ціль за любу ціну залишитися при владному кориті. Надіємось на те, що Гуцули стали вже свідомими і розуміють хто є хто

Ужгородець 2012-09-27 / 17:02:52
До Петра. У те, що переможе Чучка не вірить навіть сам Чучка. За даної ситуації Чучка не переможе однозначно!І той факт, що Сербайло набирає відсотки не залежить від того чи сприймаєте Ви цей факт, чи ні!

сорри 2012-09-27 / 15:36:29

pfr, не думаю,що Балога, УДАР і опозиція готові упустити свої відсотки, а тому сфальшувати перемогу опонентів "регіоналам" буде дуже важко. Я б сказав - майже неможливо.

pfr 2012-09-27 / 13:34:37
ПР пролітає і за симпатіями виборців, і в мажоритарці, і у списках... Це - вірю. А по підрахунку голосів? Думаю, що тут не варто казати "гоп"

+++ 2012-09-27 / 11:35:07
Оскільки перший мій коментар "соціологи" регіоналів прогінорили, я повторю питання: звідки у вас дані по перевазі бушка, деркача, рати, шелевера? Хто їх отримав, де їх озвучили? Чому Бушко, який піарить кожен власний рух, не хвалиться лідерством?
Або визнайте, що ви пи...боли

Михайло 2012-09-27 / 11:28:23
Сам живу в м.Виноградів. і хочу зазначити що:
1. Як можуть "кандидат соціологічних наук", та "кандидат філософських наук", робити якісь висновки щодо СТАТИСТИКИ. Тобто в мене викликає певні питання їх кваліфікація. Я б ще зрозумів якби був кандидат\доктор ЕКОНОМІЧНИХ наук.

2. По 73-му окрузі лідирує Іван Балога. Щодо цієї тези в мене також є деякі побоювання. Адже я небачив ЖОДНОЇ РЕКЛАМИ та ЖОДНОГО ПЛАКАТУ його в м.Виноградів. Так я розумію що Виноградів це ще не Весь 73-й округ, проте велика його частина. Як мінімум більше половини

qwer 2012-09-27 / 09:42:11

Тролінг. Коментар видалено. Адмін.

сократ 2012-09-27 / 08:49:53
заказна липа!

чужинець 2012-09-26 / 23:59:58
Самий кльовий комент у 592!!!
Йєссссс! ;-)))

шевченко 2012-09-26 / 23:38:21

Напишіть це все під власним іменем, а не строчіть анонімки. Коментар видалено. Адмін

Шевченко 2012-09-26 / 22:55:46

Закарпаття онлайн – не помийна яма. Коментар видалено. Адмін

Горець 2012-09-26 / 22:34:12
Героям Слава!!!Будемо надіятись, що в Ужгороді опозиція набере якомога більше голосів.А також виграє опозиційний кандидат мажоритарник; Сербайло А.А.

Вован 2012-09-26 / 22:26:16
Пофіг рейтинги, але позиція Юльки (або хто там за неї розписується)- не зрозуміла.І Чучка, і Сербайло у крайовій політиці з кінці 1980-х. Але різниця між ними у тому, що в ті далекі Чучка був головою крайового Руху та та боровся із комуністами, а Сербайло був першим секретарем Ужгородського комсомолу, одним із лідерів комуністичної групи в Ужгородській міськраді. До речі 19 серпня 1991 р. на історичній сесії міськради Сербайло не голосував за засудження ГКЧП, бо сам їх підтримував, а тепер позірує біля Акту Незалежності(

гуцул з Ясіня 2012-09-26 / 22:05:05
сьогодні на Віче в Ясінях Гуцули вирішити голосувати за Петьовку Василя,і за ВО Свободу!!СЛАВА УКРАЇНІ!!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини