Лікарі села Великі Ком'яти змушені проводити медогляд без жодного обладнання

Чому на селах закривають школи та амбулаторії, чому не діє програма підтримки сільського господарства та коли врешті сільські дороги позбудуться ям – з такими питаннями зверталися мешканці сіл Великі Ком’яти та Шаланки Виноградівського району до кандидата в народні депутати по округу № 73 Івана Балоги під час зустрічей, що відбулися цього вівторка.

Лікарі села Великі Ком

 

Мешканці сіл скаржилися на відсутність роботи в селі та районі, через що люди масово змушені їхати на заробітки. «Хоча свого часу ми змогли прогодуватися із землі. Й нині мешканці наших сіл вирощують городину й продають її на ринках області. Але нам потрібна підтримка з боку держави для розвитку виноградарства, садівництва й огородництва – завдяки цьому наші села не будуть такими бідними», - ділилися селяни.

Іван Балога погоджується, що на Закарпаття, а тим паче на Виноградівщині, Іршвщині та Берегівщині чудові умови для вирощування європейських сортів винограду, для садівництва та огородництва. «Закарпаття може насичувати український ринок яблуками та виноградом, овочами,  щоб ми за валюту не купляли ці продукти за кордоном. В країні діє програма дотації для тих, хто закладає нові сади та виноградники , але для того, щоби отримати таку допомогу підприємець має сплатити до 40 відсотків «відкату» чиновникам. Підприємець, який має досвід і бажання займатися садівництвом не має обігових коштів для цього. Це призвело до того, що закарпатські фермери не хочуть таких дотацій, адже це просто система для наповнення кишені чиновників.  Більше того, жодна державна програма на селі не працює. Селяни залишилися сам на сам зі своїми проблемами», - констатував політик.

Іван Балога планує в парламенті  ініціювати запровадження реальних законодавчих прозорих механізмів створення пільгових умов для розвитку садівництва, виноградарства, виноробства, овочівництва – галузях, здатних приносити значні доходи Закарпаттю.

Ігор Копча, сімейний лікар Великоком’ятської амбулаторії поскаржився на вкрай жалюгідний стан сільської медицини. «За останні двадцять років ми не отримали навіть простирадло чи халат. Свого часу була «швидка», але цього року її забрали в район. Семитисячне село залишилося без медичного транспорту. Ми проводимо медогляд школярів без жодного обладнання. Наскільки якісним він може бути, якщо не можемо зробити елементарний аналіз крові на рівень гемоглобіну», - каже лікар.

Якби цей лікар працював в одній з країн Європейського союзу, такі б питання не виникали.  Адже там рівень медичного забезпечення  - на висоті, - зазначив Іван Балога.  « А що ми маємо? За два останні роки виконавча влада  закрила понад 30 сільських шкіл. Це так звана «оптимізацію». Після медичної реформи в селах зникають амбулаторії та дільничні лікарні. Чому не скорочують апарат чиновників, контролюючих та фіскальних структур? Чому не скорочують районні адміністрації? Ця система працює неправильно. Як варіант виходу з ситуації: в країні має бути створена й страхова медицина. Й нині бачимо, що безкоштовна медицина такою не є. І на це не треба закривати очі. Треба  проводити такі реформи  в країні, які принесуть користь в першу чергу пересічному українцю, а не кишені чиновнику», - вважає кандидат в народні депутати.

Василь Мадяр, підприємець із Великих Ком’ят поцікавився ставленням політика до того факту, що народні обранці наділені депутатською недоторканністю. «Чому щоразу перед виборами нам розповідають про те, що депутатську недоторканність треба скасувати, але й досі депутати наділені нею?», - запитує підприємець.

Іван Балога зазначив, що виступає лише за таку форму імунітету для депутата як нині діє Європейському Союзі – виключно для виконання депутатської діяльності. «Ця недоторканність не має розповсюджуватися для прикриття протиправних дій народного обранця - я категорично проти такої форми депутатського імунітету. Більше того, вважаю, що будь-який факт не просто протиправної, а навіть неетичної поведінки представників влади, отримавши розголос, має закінчуватися відставкою», - резюмував І. Балога.

Віктор Секереш

26 вересня 2012р.

Теги: Великі Комяти, Іван Балога, медицина

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини