Reuters склало основний список претендентів на Нобелівську премію

До списку претендентів на Нобелівську премію увійшли творці інструкції із квантової телепортації або винахідники способу уповільнити світлову хвилю до швидкості велосипеда, вважає агентство Thomson Reuters.

Reuters склало основний список претендентів на Нобелівську премію

 

При цьому, поза списком виявився Пітер Хіггс, який відкрив цього року новий бозон, який, можливо, є частинкою, в науковому середовищі названою "частинкою Бога".

Щорічні прогнози експерта з Нобелівських премій Девіда Пендлбері ґрунтуються на даних компанії Мережа знань про те, як часто роботи, опубліковані тими чи іншими вченими, використовуються як основи для подальших досліджень.

Імена власників Нобелівської премії цього року стануть відомі на початку жовтня.

Незважаючи на складність прогнозів у цій області, за останні 10 років Пендлбері вдалося вгадати 26 осіб, які стали переможцями.

Як зазначає сам Пендлбері, основним критерієм для нього є цитування наукових робіт, оскільки їх можна розглядати як "основу для отримання найбільш відомих світових нагород".

Квантова телепортація та уповільнення світлових хвиль

Експерт припускає, що Нобеля з фізики цього року можуть отримати дослідники Чарльз Беннет і Джайлс Брассард з Університету Монреаля, а також Вільям Вутерс з Коледжу Вільямса в Массачусетсі, які розробили опис протоколів квантової телепортації.

Квантова телепортація - передача інформації з пункту А в пункт Б без використання будь-чого фізичного - як радіохвиля, що проходить крізь простір. Це означає, що її не можна перервати - така технологія дозволить забезпечити абсолютно секретний канал масових комунікацій, створити надшвидкі квантові комп'ютери і, нарешті, квантовий Інтернет, який буде значно потужнішим, ніж той, що ми маємо зараз.

Іншими претендентами на Нобелівську премію є міжнародна група вчених, яким вдалося відтворювати характеристики фотона протягом 143 кілометрів, які розділяють дві обсерваторії на Канарських островах. Вчений Руперт Урсіні з Автрійської академії наук, який є одним з авторів відкриття, говорить, що зараз фізикам вдалося достатньою мірою зрозуміти процес створення фотонів для того, щоб їх можна було використовувати у реальному світі.

Премію з фізики також може отримати британський учений Лей Кенхем - він зробив відкриття про те, що пористий кремній може випромінювати світло, яке може бути використане в нових поколіннях мікроелектроніки, заснованої швидше на світлових імпульсах, ніж на електронах. Позмагатися за нагороду також можуть дослідники Стівен Харріс та Лєне Хау, які описали спосіб уповільнення світлової хвилі до швидкості велосипеда.

Відкриття бозона Хіггса

Пендлбері вважає, що цього року Нобелівська премія не дістанеться Пітеру Хіггсу, хоча ЦЕРН і вдалося виявити частинку, спрогнозовану ним ще у 1960-х - "бозон Хіггса".

Знаменитий космолог Стівен Хокінг з упевненістю заявляв, що цього року Хіггс стане лауреатом премії, проте експерт вважає, що час для вручення нагороди за це відкриття ще не прийшов. Утім, Пендлбері не виключає, що він може помилитися.

Генетика і боротьба з раком

У списку нагород в галузі медицини, на думку Пендлбері, домінують дослідження про внутрішню роботу клітин. У числі претендентів на приз він називає американських учених Девіда Елліса та Майкла Грунштейна за роботи із епігенетики - науки про те, як активувати і деактивувати певні гени, що є ключем до боротьби з раком.

Експерт дійшов висновку, що дослідження американців, проведене в 1980-х роках, мало великий вплив на сучасну науку і призвело до створення ряду лікарських засобів, включаючи лікування від рідкісних форм лімфоми.

Нові функції діоксиду титану

У галузі хімії Пендлбері вважає фаворитом вченого з Токійського університету Акіру Фуджішіма - протягом трьох десятиліть він працював над новими способами використання діоксиду титану, який протягом довгого часу застосовувався в основному як інгредієнт фарби.

Фуджішіма з'ясував, що діоксид титану можна використовувати як каталізатор для отримання водню з води, коли він зазнає впливу сонячних променів.

Дослідник вважає, що очисні властивості діоксиду титану можна використовувати для антибактеріальних засобів. Учений припустив, що якщо покрити бруківку розчином на основі цієї речовини, то таким чином можна зменшити забруднення навколишнього середовища.

Додамо, що в червні цього року сума Нобелівської премії скорочена на 20% - до 8 мільйонів шведських крон (1,1 млн доларів), щоб уникнути дестабілізації фінансового фонду, з якого здійснюються виплати.

Корреспондент.нет

19 вересня 2012р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Різне

22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
13:49
Що треба знати про верстати з ЧПК до покупки
» Всі новини