Закарпаття: Дільничний та священик — найшанованіші люди на селі...

Кращим дільничним інспектором закарпатської міліції цьогоріч визнано 35-річного підполковника Іршавського райвідділу УМВС Анатолія АНТОНЮКА. Сьогодні Анатолій Васильович - гість нашої газети.

Анатолій АНТОНЮК
Анатолій АНТОНЮК
РОБОТА ДІЛЬНИЧНОГО — "ЖИВА"

— Розкажіть для початку трохи про себе.

— Мені 35 років, родом із с.Довге Іршавського району. Освіта -- вища технічна: закінчив Полтавський інженерно-будівельний інститут. Одружений, дружина — медик за фахом, виховуємо 2-річного сина.

— Як ви прийшли у службу дільничних інспекторів?

— Дільничним я з 1995 року. Попервах важкувато було, та з часом вивчив нюанси, і сподобалося. Робота “жива”, постійно спілкуєшся з людьми. Переходити кудись в іншу службу я не бажаю, хоча робота дільничного і не вважається особливо престижною в міліції.

Обслуговую своє рідне село Довге. Це водночас і добре, і погано. Добре бо тебе всі знають, і ти кожного знаєш. А зле тому, що доводиться інколи й своїх знайомих притягувати до відповідальності, це, зрозуміло, не всім подобається.

ПРО ДІЛЬНИЦЮ

— Яку маєте дільницю -- спокійну чи криміногенну?

— Загалом у нас спокійно. Хвала Богу, характерної для сільської глибинки “побутухи” в останні роки не було. Зловживають, звісно, і в нас деякі селяни алкоголем, виникають конфліктні ситуації, але ми намагаємось таких приструнити ще до того, як накоять біду.

В основному турбують крадіжки, бійки. Звичайні, словом, злочини. Село Довге — велике: 6790 чоловік населення, 1820 дворів. Багато державних та приватних організацій. Є особи, які перебувають на обліку: 14 раніше умовно судимих, 3 схильних до насильства в сім’ї, 2 психічно хворі, які визнані небезпечними для оточуючих. Ще у нас є туберкульозний санаторій, де основна категорія пацієнтів -- раніше судимі, звільнені з місць позбавлення волі для лікування. За ними теж необхідно здійснювати нагляд, проводити профілактичні бесіди.

Ще маємо 2 циганські табори. В одному проживають роботящі роми, які на сезонні роботи виїжджають, мають підсобні господарства. Словом, намагаються жити, як нормальні люди. Другі ж -- більше схильні до крадіжок (і в сусідній Хустський район часом на “промисли” ходять), але і з ними лад наводимо. Виділяємо їм ділянки, аби працювали, а не крали.

А загалом у нашій адміністративній зоні (окрім мене, є ще 3 дільничних) -- 7 населених пунктів: Довге, Приборжавське, Луково, Бронька, Суха, Кушниця, Лисичево. 24700 чоловік населення. Основна частина селян виїжджає на сезонні роботи в Росію, Чехію, Італію, бо вдома роботи немає.

ПРО УМОВИ РОБОТИ

— Маєте свій “будиночок шерифа”?

— Маю окремий кабінет у приміщенні сільської ради. За підтримки голови села Довге Шкелебея Михайла Івановича зробили нам хороший ремонт.

— А як з транспортом?

— У 2004 році виділили мені для служби “Таврію”. Без машини не обійтись, бо дільниця досить далеко від Іршави -- найвіддаленіша точка за 40 км.

— Зарплату вам підняли?

— Наразі трохи підняли зарплату лише помічникам дільничних і тим, в кого було менше, як тисячу гривень. Сподіваємося, що і нам щось підкинуть...

— Про пенсію ще не думаєте?

— Стаж мій уже дозволяє, але поки такої думки не виникало.

— Хобі якесь маєте?

— На хобі не вистачає часу... Раніше футбол любив дивитися, коли київське “Динамо” та наша збірна відповідно грали, але тепер уже не хочеться... Люблю по лісу поблукати, та в останні 5 років вже й забув, коли по гриби ходив. Якщо трапляється вільна хвилина, із сином сиджу.

ПРО "КУРЙОЗНИЙ" КРИМІНАЛ

— За 12 років роботи на посаді вам, мабуть, запам’яталися і якісь курйозні злочини?

— У минулі роки всіляке траплялося. Обікрали якось ресторан у Довгому, а слідів проникнення немає: двері всі зачинені, замки на місці, вікна не розбиті. Вікно — високо, на землі лежить драбина. Під час огляду з’ясувалося, що злодії, окрім горілчаних та тютюнових виробів, викрали для чогось ще й масивний касовий апарат. Не знати, як винесли його з магазину через вікно з такої висоти! Коли ми спіймали злодія, то дізналися від нього, що той сподівався знайти в апараті велику суму грошей, а коли розбив вже на подвір’ї магазину, то виявив там мізер... Крадіжку скоїв раніше судимий місцевий житель, за що отримав 6 років позбавлення волі.

Ще був цікавий випадок. У нічний час зупинили патрульні підозрілого чоловіка, котрий ніс велику сумку. В сумці — новенька бензопила іноземного виробництва. Звідки взяв?! Той спершу викручувався, мовляв, попросили перепродати. Та він був нам добре відомий як схильний до скоєння крадіжок. Далі зізнається, що украв інструмент з місцевого заводу відомої фірми “ЕНО-меблі ЛТД”. Ідемо туди, кажемо про крадіжку начальнику охорони та комірнику. Ті нам не повірили, бо замки та “контролька” на місці, жодних слідів проникнення на склад не видно. Вікна загратовані, скло не розбите. Аж раптом комірник тицьнув рукою одну з коробок, де мала бути бензопила — а вона порожня! І таких нарахувалося багато... Злодії витягували товар з коробок і виносили через загратоване вікно, де одне з вічок гратів було велике (десь 30 на 30 см). Вони зняли шибку, і пролазили через дірку грат. Злодій був маленького зросту й дуже вертлявий... Упродовж місяця винесли товар на суму 10 тисяч гривень, без ПДВ. Комірник, виявивши масштаби збитків, ледь з розуму не зійшов: якби не ви, каже, то звинуватили б мене у крадіжці...

РОЛЬ СВЯЩЕНИКА У ПРОФІЛАКТИЦІ ЗЛОЧИННОСТІ

— А рекетири у вас на дільниці були?

— Був один з Довгого, який пробував “сколотити бригаду” й вимагати від своїх же односельців гроші. Але на першому ж вимаганні ми його пов’язали, і він сів у тюрму.

— Як дружина ставиться до вашого ненормованого графіка роботи, коли доводиться і серед ночі їхати когось брати чи заспокоювати?

— З розумінням. Раніше часто й серед ночі піднімали, тепер уже менше. Коли треба реагувати на якусь проблему, то я зобов’язаний це зробити. Скажімо, мушу знаходитися на роботі під час дискотек, інших масових заходів. А на любителів випити та похуліганити у нас більше впливає священик.

— Це як?!

— Одиниці є таких, хто б не дотримав свого слова взятися за розум, яке він дав священику. У нас в Довгому аж 3 церкви: православна, католицька та уніатська.

— Як сприйняла звістку про те, що ви стали кращим дільничним Закарпаття і будете нагороджені в міністерстві, ваша дружина?

— Я їй поки про це не казав. Нехай і для неї це стане приємною несподіванкою...

ДУМКА КЕРІВНИЦТВА

— Підполковник Антонюк добросовісно працює на закріпленій за ним адміністративній дільниці, -- підсумовує нашу розмову з кращим дільничним краю полковник Петро БУЦ. -- Жодних скарг на його роботу від громадян не надходило. Є лише позитивні відгуки. Це засвідчило й опитування громадськості. Грубих порушень правопорядку в обслуговуваних ним населених пунктах не допущено. У цих 7 селах з початку року було скоєно 11 злочинів, 10 з яких розкрито, що красномовно свідчать про роботу міліції й старшого дільничного Антонюка зокрема. Тому, зваживши на результати роботи, особисте ставлення до служби, дисциплінованість, а також, у першу чергу, на думку населення, керівництво УМВС направило подання на заохочення підполковника Антонюка міністерською нагородою.
Розмову вів Володимир ПАВЛЮХ, "Відомості міліції"
16 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини