В Ужгороді відзначили свято словацького народного мистецтва «Словенська веселіца» (ФОТО)

У неділю, 16 вересня, в обласному центрі Закарпаття всі охочі змогли насолодитися колоритом словацької культури. Адже саме в Ужгороді на Київській набережній біля Закарпатського облмуздрамтеатру об 13.00 розпочалося свято словацького народного мистецтва «Словенська Веселіца».

В Ужгороді відзначили свято словацького народного мистецтва «Словенська веселіца» (ФОТО)

Цьогоріч культурний захід відбувся в рамках проекту «Словацько-український центр культури», котрий передбачає створення й зміцнення співробітництва між Пряшівським самоврядним краєм та Закарпатською областю. Пройшло свято за фінансової підтримки фондів ЄС, управління культури, відділу в справах національностей, Закарпатської облдержадміністрації, Ужгородської міської ради, обласної культурно-освітньої організації «Матіца словенська», Центру культур національних меншин Закарпаття, обласного організаційно-методичного центру культури.

Відкрили свято словами щирої вдячності та вітання президент Управління для словаків, що живуть за кордоном, п. Ігор Фурдік, керівник «Матіце словенськей» Словацької Республіки п. Ян Ешток, заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА п. Іван Канюк, консул Генерального консулату Словацької Республіки в Ужгороді п. Бібіана Громадова, Почесний консул Словацької Республіки п. Олег Адамчук, перший Почесний консул Словацької Республіки в Ужгороді п. Іван Шуфріч, начальний відділу у справах національностей Закарпатської ОДА п. Юрій Гузинець, президент Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки п. Петр Сокол, президент Світового об’єднання словаків за кордоном п. Владімір Сталшек, начальник управління культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради п. Євгеній Бобров, начальник управління культури Ужгородського району п. Леонтій Ленарт, президент Обласної культурно-освітньої організації «Матіце словенськей» на Закарпатті п. Йозеф Гайніш.

Виступили для глядачів кращі закарпатські та словацькі художні колективи. Зокрема, «Словенка», «Цинторія», «Турянська долина», «Бетяри», студія «Мрія», «Наша файта», чоловічий хор із мкр. Доманинці, «Оріховчанка», «Фольклорне джерело Закарпаття», «Гутяночка», «Ліптаки», «Гутніцкі вечірки» та ін. Усі вони отримали сувеніри від обласної культурно-освітньої організації «Матіца словенська».

Відповідно до доручення голови ОДА активістам організації «Матіца словенська» в Закарпатті – В’ячеславу Владиславовичу Бучині та Івану Івановичу Олексику – вручено грамоти за вагомий внесок у справу гармонізації міжетнічних відносин краю, активну роботу з пропаганди та збереження словацького мистецтва та з нагоди обласного фестивалю «Словенська веселіца». Почесною грамотою ОДА була нагороджена й Маргарита Михайлівна Герзанич, заступник директора ЗОШ І-ІІІ ст. №4 з поглибленим вивченням словацької мови м. Ужгорода, за вагомий внесок у справу гармонізації міжетнічних відносин краю, активну роботу з пропаганди, збереження та примноження традицій словаків Закарпаття та з нагоди обласного фестивалю «Словенська веселіца».

На святі можна було побачити виставку творів народних майстрів та взяти участь в масових гуляннях і розвагах.

Т. Горянка, В. Попович

17 вересня 2012р.

Теги: Словенська веселіца, свято

Коментарі

Мирослава Мацо 2012-09-18 / 13:39:43
На другому фото, перед мікрофоном - пан Владімір Скальський - голова Всесвітньої організації словаків, що проживають за кордоном (Vladimir Skalsky,
Chairman & CEO у Svetové združenie Slovákov v zahraničí - SZSZ). Виправте цю помилку!

mova 2012-09-17 / 13:16:49
У другому абзаці правильно має бути: голова Центральної Ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки п. Петро Сокол.

Ніякий не Соколов.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини