Чи зможуть ужгородські гадболістки відстояти свій титул у новому сезоні?

У вівторок, 18 вересня, в Ужгород повернеться великий гандбол. Шанувальники цієї гри зачекалися: три місяці вони не бачили своїх улюблениць на майданчику в «Юності».

Чи зможуть ужгородські гадболістки відстояти свій титул у новому сезоні?

Проте тепер їм буде значно складніше. Адже спортивне правило «легше титул виграти, ніж відстояти» ніхто не відміняв. У статусі чемпіона «Карпати» гратимуть уперше. До того ж, далеко не чемпіонським складом – 9 гандболісток покинули клуб цього літа. Прийшли інші гравці, тому можна сміливо запевнити – команда нова, а ось завдання все ті ж самі. Чи виконає вона їх? 

На жаль, чемпіонські «Карпати» зразка минулого сезону цього року вже не побачити. З команди пішли 9 гравців із різних причин, тому нинішня команда фактично будувалася заново.  Так, Ужгород покинула Ольга Передерій, яка перейшла до екс-чемпіона Росії «Ростов», Ірина Яблонська та Юлія Коломоєць поїхали грати у Білорусь, Олену Самар та Владлену Рибкіну виставили на трансфер, Катерина Олексюк «зав’язала» із гандболом і перекваліфікувалася у регбіста (все-таки має шанси у складі збірної України поїхати на Олімпіаду в 2016 році), а Беата Смерека у декреті. Крім того, вирішив покинути «Карпати» і помічник Бориса Петровського Сергій Cуботін. На цьому фоні залишається справжнім спасінням той факт, що  залишилася в обласному центрі Наталія Туркало, яка також планувала залишати гандбол, та Інна Малюченко, котра заліковувала травму.  Хто ж буде замість інших гравців? На жаль, повноцінну селекцію зробити не вдалося. Тим не менше, в команді з’явилася 22-річна Олена Уманець, яка раніше виступала в запорізьких ЗДІА та «Славії-Дніпро». Гратиме за «Карпати» в цьому сезоні і вихованка Броварського училища фізичної культури Надія Воронова. Була попередня домовленість із  досить сильною Ярославою Бурлаченко зі стану основного конкурента закарпаток – «Податкового  університету», проте вона вирішила пограти в Румунії. Посилять склад і молоді вихованки ужгородської гандбольної школи Світлана Шваб та Тетяна Кильч. Звісно, це не заміна Олексюк та Смереці, але з чогось починати треба... До слова, не тільки в «Карпатах» такі проблеми. Практично всі ведучі команди України втратили хороших гравців. Так, клуб з Ірпіня крім Бурлаченко покинула Юлія Заремба та Ірина Глібко – всі вони поїхали грати в Румунію. Не псуватиме більше нерви в українському чемпіонаті закарпаткам лідер  київського «Спартака» Наталія Зоря. Вона продовжить кар’єру в Польщі. Це значно ослабить двох основних конкурентів «Карпат». Як то кажуть, ніщо так українців не тішить, як «коли хижа горить у сусіда».

Уже традиційно літо гандболістки провели в Карпатах. Щоправда, спортсменки не лише гриби та ягоди збирали, а й активно тренувалися. Так, перший тиждень провели в Берегові на спортивній базі «Закарпаття», де навіть встигли зіграти з місцевою чоловічою командою. Наступного тижня збори продовжили на Драгобраті, де жили на висоті 1200 метрів.  Основна увага на цих зборах приділялася фізичній підготовці. Гандболістки не тільки бігали, а й навіть підкорювали вершини.

Проте підготовка підготовкою, але як вважає головний тренер команди Борис Петровський: головне – це ігрова практика. А її якраз не було весь цей час. Ситуацію виправили прямо перед початком чемпіонату. «Карпати» таки провели товариські ігри в «Юності». І не хоч із ким, а з сильною командою з Білорусі. Клуб «Гомель» минулого року був за крок до завоювання кубка Беларусі та зайняв 4-те місце в чемпіонаті. До того ж, у клубі виступають колишній гравець «Карпат» Юлія Коломієць та екс-гравець київського «Спартака» Анна Редька, яка також грає за збірну України. В першому поєдинку «Карпати» не змогли здолати опір білорусок. У матчі була зафіксована нічия – 32:32. У складі ужгородок відзначилися Петровська (4 голи), Кот (2), Туркало (3), Семаль (5), Уманець (10). У другому поєдинку господарі таки добилися перемоги – 30:27. І це при тому, що знову програвали з рахунком 11:12. Найкраще цей поєдинок провели Тарасова (4 голи), Кот (8), Уманець (5). У третій грі була нічия – 30:30. І за традицією програли перший тайм – 14:17. Найбільше голів забила Дарина Кот (6), Малюченко (5), яка відійшла від травми, Уманець (3), Петровська (3), Шолковська (4). Як повідомив головний тренер «Карпат» Борис Петровський, це перші спаринги цього сезону для гандболісток. Матчі виявили недоліки в ігровому плані, над якими слід попрацювати. Щоправда, часу для цього залишилося небагато.

Дмитро Гончар, "Закарпатська правда"

16 вересня 2012р.

Теги: Гандбол, Карпати

Коментарі

ярослав Хуст 2012-09-17 / 12:01:01
Бажаємо успішного старту! КАРПАТИ ЧЕМПІОН!!! Гойра!

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини