Закарпатські пластуни активно долучаються до святкувань з нагоди 100-ї річниці організації (ФОТО, ВІДЕО)

Для національної питомо української організації Пласт 2012 рік – рік визначний: цьогоріч пластуни святкують 100-ліття від заснування організації, яка свого часу виховала і продовжує виховувати свідомих і достойних громадян України. Сьогодні ж у прес-центр «Закарпаття» завітали представники крайової організації Пласту, аби розповісти про масштабні акції, що їх було проведено на честь столітнього ювілею скаутського руху.

Закарпатські пластуни активно долучаються до святкувань з нагоди 100-ї річниці організації (ФОТО, ВІДЕО)

Святкування з нагоди 100-річчя з дня заснування організації проходили впродовж року, до акцій за цей час було залучено багато дітей і батьків, молоді, пластунів з іних країн, розповів голова обласного осередку Пласту Андрій Ребрик. «І нам дуже приємно, що Пласт був спозиціонований як організація, яка всупереч усьому не зламалась, не зрадила своїх ідей, завжди наслідувала принципи, які було сформовано ще у 1912 році засновниками Пласту», – додав він.

Однією із перших потужних акцій в рамках святкування стала експедиція на материкову частину Антарктиди, яку здійснив друг Пласту, львів’янин Ігор Дикий. «З цією експедицією 5 лютого 2012 року ми отримали «Пік 100-ліття Пласту», який буде позначений на всіх картах», – розповів Андрій Ребрик. 

Загалом заходи в рамках святкування ювілею Пласту проходили в Україні, а також іще у 8 країнах світу (в яких також є осередки організації) впродовж усього року. Всього таких акцій можна нарахувати близько 300, розповів голова обласного осередку організації. В Україні ж з початку року під егідою Пласту тривали три масштабні акції. «Ідеться про акцію «100 добрих діл», в рамках якої по всій країні і за її межами пластуни робили добрі діла, як то допомагали дитбудинкам, людям старшого віку, пенсіонерам. Ще одна акція – це марафон до століття Пласту: під час проведення святкових заходів учасники Пласту складали цифру 100 (чи люди формували цифру собою, чи оформляли у вигляді святкового торта), фотографували і відправляли на портал організації. Ще один проект, який, власне, триває вже впродовж півтора року, – це проект історичний, який називається «100 років: крок за кроком до століття Пласту». У рамках цього проекту віднаходяться архівні данні про організацію, публікуються матеріали з історії Пласту», – розповів Андрій Ребрик.

Оскільки офіційною датою створення національної організації Пласт вважається 12 квітня, саме на цей день припали масштабні акції в рамках святкування: «у Львові акція «День Пласту і пластової присяги» зібрала близько 1 тис. людей, приблизно стільки ж людей відзначали ювілей у Києві. Ще одна масштабна мистецька акція «День пластуна» об’єднала близько 2 тис. однодумців», – розповів голова обласного осередку організації.

Власне ювілейна міжпластова зустріч, на яку з’їхались близько 2,5 тисяч пластунів з 9 країн світу, тривала з 18 до 25 серпня. Зустріч була поділена на 2 етапи, перший з яких був таборовим – табори проходили з 8 по 18 серпня по всій Україні, переважно, в Західних її областях.

Своїми враженнями від перебування у пластових таборах, а також від святкування загалом, поділились члени Пласту Юлія Воротняк та Оксана Ажнюк. Обидві дівчини розповіли: найяскравіше відчуття – це відчуття того, що «ти є частиною чогось дуже великого, чогось, що може насправді змінити щось у світі. Під час таких зустрічей ти знаходиш нових знайомих, сповнюєшся масою позитивних вражень від перебування серед однодумців». Табори, розповіли дівчата, були кількох спрямувань – спортивні, мистецькі, туристичні, кінні. В кожному з них, окрім українських дітей, відпочивали і діти з української діаспори різних країн: «хоч ці діти і народились поза межами країни, вони так само спілкуються українською, так само ночують у наметах і куштують страви польової кухні. Приємно було когось чомусь вчити і самій чомусь вчитись, руйнувати стереотипи про іноземців», – розповіла Оксана Ажнюк. 

По завершенні таборування розпочався наступний етап святкувань: урочистості проходили на базі Українського католицького університету у Львові, апогеєм же стала міжнародна конференція до 100-ліття Пласту. «До участі в конференції були запрошені відомі пластуни, люди, які добились значних успіхів і визнання. Наприклад, професор, доктор філософії з Канади Орест Субтельний, доктор фізико-математичних наук, профессор, людина, яка фактично відновила Пласт у Львові на межі 80-90-х років Ігор Юхновський, доктор права, довголітній радник кількох президентів Богдан Гаврилишин», – зауважив Андрій Ребрик.

Під час прес-конференції голова обласного осередку Пласту також презентував кілька книг, вихід яких було приурочено до 100-ліття з дня заснування організації. Це – і методичні матеріали, які можуть знадобитись у роботі вчителям, педагогам: «Порадник виховникам» й «Ідеологія Пласту – українського скаутингу». І книга «з історії організації в ігровій формі, з тематичними ілюстраціями і гарними фотографіями» під назвою «100-літнім шляхом: Історія Пласту в деталях». І ґрунтовні історичні видання, як то «Пласт на Закарпатті в минулому і сьогодні», «Митрополит Андрій Шептицький і Пласт», альманах «100-ліття Пласту».

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

11 вересня 2012р.

Теги: Пласт, ювілей, святкування, акція

Коментарі

Довбуш 2012-09-11 / 19:26:45
Буду мати дітей, обов'язково віддам їх до Пласту. Бо саме Пласт із мене, нічим не цікавлячогося дітвака, виховав перш за все українця, що згодом повпливало на утвердження моїх націоналістичних поглядів.
СКОБ!

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини