Призначення Ващука є політичною корупцією і неповагою до керівництва УжНУ – Балога

Про це політик заявив на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

Призначення Ващука є політичною корупцією і неповагою до керівництва УжНУ – Балога

"Прийняте міністром Табачником рішення по призначенню в. о. ректора – юридично правильне. Але, якщо подивитись ширше, – політична корупція і чистої води неповага до колектива УжНУ. Неперспективно, – констатував В.Балога.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, нового в.о. ректора Ужгородського національного університету, яким став дотеперішній ректор ЗакДУ Федір Ващук, представив голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

Разом з тим, "губернатор" подякував колишньому в.о. голови УжНУ Віталію Ніколайчуку, який відтепер виконуватиме обов’язки першого проректора університету.

Як повідомив під час свого виступу перед трудовим колективом УжНУ Віталій Ніколайчук, рішення про призначення нового в.о. ректора УжНУ приймалось «на рівні Президента», відповідний наказ підписано міністром освіти і науки, молоді та спорту Дмитром Табачником.

При цьому  новий в.о. ректора УжНУ Ф.Ващук пообіцяв не міняти назву УжНУ і оголосив про можливість прийняття в УжНУ студентів з інших вузів, що можна розцінювати як повідомлення про злиття двох вузів під брендом УжНУ.

Федір Ващук – депутат Ужгородської міської ради від Партії регіонів, до останнього часу був ректором "конкуруючого" ужгородського вузу – Закарпатського державного університету. Його потаємне бажання очолити найбільший і найвпливовіший закарпатський виш називали причиною всіх катаклізмів, пов'язаних з об'єднанням двох вузів, що їх за минулого керівництва УжНУ постійно ініціювало профільне міністерство, очолюване "регіоналом" Дмитром Табачником.

Нагадаємо, що після призначення виконувачем обов'язків ректора УжНУ Віталія Ніколайчука екс-ректор УжНУ Микола Вегеш сказав:

«Уявіть собі, якщо я не призначив Ніколайчука на новий термін деканом, значить я мав для цього якісь підстави, тому я призначив іншу людину.

Я вважаю, що це не є прогрес, я глибоко переконаний, що Ніколайчук є перехідною постаттю, і Міністерство поставило слабку людину, яка не буде захищати інтереси університету, яка, рано чи пізно, здасть свої повноваження Ващуку. Нехай пройде час, і ми побачимо, чи я був правий»".

 

07 вересня 2012р.

Теги: Ващук, УжНУ, Балога

Коментарі

мадярському дуполасу 2013-04-02 / 13:46:32
мадярони і масони, цікаве комбіне. Є ріжниця хто ректор,

Марина 2013-02-01 / 19:03:16
ІРИНО ,ВИ, СПРАДІ НІЧОГО НЕ ТЯМИТЕ У ЖИТТІ ,ІДІТЬ ДО церкви ,А ПРО ОСВІТУ НЕ КАЖІТЬ.!!!

саша 2013-02-01 / 18:47:33
Пане ,НЕСТОРОННІЙ ,а поки не було технікуму у ЗакДУ,то що це був за інформаційно-комунально господарський центр ,тобто його функція???

студент 2013-02-01 / 18:34:48
Слухайте ,люди добрі,що там пише НЕДІЛЯ про бібліотеку ,УЖАС ТАМзавжди працювало не більше 65 чоловік. Вічний рух МОЛОДІ.Читали ,учились ішли у єзуїтську церкву,а потім на екзамен.ПРО БІБЛІОТЕКУ ПОВИННІ ГОВОРИТИ ТІЛЬКИ БІБЛІОТЕКАРІ,АДМІНІСТРАЦІЯ СПРАВДІ НІЧОГО НЕ ТЯМИТЬ У БІБЛІОТЕЧНІЙ СПРАВІ .ЖАХ !!!!!

Для Ne storonnij 2012-09-09 / 17:02:55
Підвищення оплати за проживання в гуртожитку відбулося би при будь-якому ректорі. Ви в курсі, шановний, що наше любе міністерство фінансує мінімум на утримання навчальних закладів? "Вишукуйте на місцях!"-така відповідь із Києва. Тарифи на електроенергію, газ і воду тепер для вишів-як для промислових споживачів. Ващук добре знає, на що погодився. Нехай працює, удачі!

любел 2012-09-09 / 13:56:18
У Меня только один вопрос -если не Ващук. то кто? У вас есть варианты? Все правильно и закономерно. А про-то. что ему не удастся. ерунда. он все сможет. поверьте.

Istvan 2012-09-09 / 13:20:50
Кто-нибудь знает, кто ректор университета "Yale" в Америки, или "Сорбонна" в париже, не говоря об "ELTE" в Будапеште? Думаю - никто. Так - какое значение имеет, кто является ректором? Между прочим, в нормальных странах ректора университетов назначают сами университеты.

Богдан 2012-09-09 / 13:16:14
Вся волейбольна команда "Дядько і К" вітає вас, Федоре Григоровичу, з поверненням до свого рідного УжНУ.Ви, як вправний волейболіст, до того ж у минулому ще й легкоатлет, вмієте високо стрибати, добре бити, навіть блокувати виходить. На новій посаді спробуйте зробити перше- стрибнути з викладацько-студентським колективом усе вище і вище.Бо то, справді, ганьба, що такий славний університет замість руху до європейського рівня борсається у містечковій колтнечі. Волейбольна команда впевнена, що Ващук не "заб"є" на волейбол, справно ходимиме на всі три тренування в тиждень.Бо досі ви були єдиним ректором-волейболістом в Закарпатті. Єдине: тепер перестаньте рахувати на майданчику, судити аути та лінії, бо у вас голова буде забита проблемами, планами. Все вам вдасться реалізувати,бо, треба визнати усім, нині ліпшого менеджера-науковця УжНУ просто немає.

Петро 2012-09-09 / 12:31:17
Перший тест: чи будуть вибори ректора? Якщо буде подано(прийнято!) хоча б ще одна заява на посаду ректора крім Ващука (Ніколайчук, Сливка, Височанський, Русин, Переста, - ХТО ЗАВГОДНО), о ЧЕСНО обеоуть Ф.В. - прапор у руки! Але якщо вибори будуть такі як в ЗакДУ - університету ж...па.

елена 2012-09-09 / 08:43:09
до Ne storonnij. Не знаю,але ваш весь диспут перетворився на лайку та образи. Ви говорите про демократію. Та і перечитайте свої коментарі. Самі говорите про продажне нове керівництво, а потім про нові гуртожитки у других вузах, у яких плата за навчання набагато нижча?! Я лвважаю, що при розумному менеджменті і Ботанічний сад і тим більше басейн може хоча би вийти окупність витрат. Давайте будемо висловлювати свої думки, але поважаючи один одного (якщо ми дійсно претендуємо на хоча б який європейський рівень).

Бобик 2012-09-09 / 08:31:42
Ne storonnij - повністю згідний. Зараз в УжНУ Ващук терміново впровадить інформаційні технології для здавання модулів, заліків та іспитів. І бабло потече Амазонкою (навіть думаю, що тариф 50 баксів зменшать до 30-35). Про це бовкнули у одному з ресторанів підпиті проректор та декан... Помножте 12 тисяч на 30 баксів: 360 тисяч! В одну кишеню! Оце здорово! Оце бізнес-проект!

Ne storonnij - для Елени і Елени УжНУ 2012-09-09 / 00:36:05
Шановні - немає питань до ваших реплік. На балансі УжНУ від 50-ти до 70-ти будівель. І гуртожитків аж 6, а не як у Феді (приватизований камбуз). І студенти до цього часу платили по 100 грн\місяць, яких не хватало на амортизацію. Не переживайте - ситуація виправлена - нова команда провесіоналів вже дала нові розцінки з 1-го вересня:
1-3 гуртожитки (170грн\міс), 4-й 200, а 5-й 250. І що ви думаєте матеріальна база гуртожитків покращиться? Та ніколи в житті. Різниця піде в карман, кому. Звісно, тому хто вклав значну суму у своє ректорство. Не задарь Федя продавав свої обєкти в Ужгороді, сшибаючи бабло (може для Суліми-Табачника, а може і Ледиді), не зря ж вони за нього так мазу держать.
А тепер попробуйте порахувати, на скільки УжНУ знизив оплату на навчання - правильно, на стільки ж як підняв оплату за проживання в гуртожитках. А в 5-му гуртожитку сімям прийдеться платити більше 1000грн\за кімнату\квартиру\місяць. І це на фоні заяв керівництва, що це студентський гуртожиток (але замовчуючи ФАКТ, ЩО ЗА ОСТАННІ 20 РОКІВ УНІВЕРСИТЕТ НЕ ПОБУДУВАВ НІ ОДНОГО МЕТРА ЖИТЛА ДЛЯ СВОЇХ СПІВРОБІТНИКІВ, ЯК ЦЕ РОБЛЯТЬ ІНШІ ВИШІ З НАБАГАТО МЕНШИМИ ПОСТУПЛЕННЯМИ).
Але хрен з вами, проплаченими троллями, та й то не проплаченими, а так дебілами, яким Федя щось пообіцяв у новому вузі.
Ви порівнюєте умови в УжНУ і ЗакДУ: так ЗакДУ би закрився через 2 місяці, якби йому повісили на баланс тільки Ботанічний сад з басейном, а не всю інфраструктуру УжНУ. А ви пишете - нормальні умови навчання.
В УжНУ 12000 студентів, а ще набагато більше їх батьків, на котрих завтра ляже непідйомна ноша "Навчання у вузі з ефективним менеджером".
А де вони - ці студенти, де кількатисячний колектив вузу? Думають пронесе, надіються, що не зачепить. Дарма.
Але українця (моя хата скраю і щоб у сусіда корова здохла) поки не обберуть і не викинуть в білих труселях на вулицю - ніяк не дойде).
Ну що-ж бажаю всім успіхів у цьому напрямку.

елена УжНУ 2012-09-08 / 21:03:32
я тоже выпускница УжНУ. В этом году приехала ко мне в гости моя сокурсница. Нашему выпуску больше 20 лет. И мы с ней пошли на экскурсию по местам нашей молодости. Посмотрели мы с ней на общагу. Я была в шоке. Кошмар. Так вот, на мой вопрос - изменилось ли что-то за эти годы, она ответила, что все как раньше. Это через 20 лет!!! Думаете приятно нам, выпускникам, на это смотреть? Будьте патриотами своего вуза. Все равно кто у власти, лишь бы хоть какое-то улучшение наступило.

УжНУ 2012-09-08 / 20:44:18
Та ніхрена Ващуку не больно. Больно буде, коли через якийсь час його виметуть з цього крісла, і він залишиться з врізаними амбіціями і без омріяної можливості заробляти на цьому бізнес-проекті

елена 2012-09-08 / 20:39:05
может розовые унитазы и тепло в аудиториях и не главное в образовании, но, думаю, что студентам намного приятнее учиться в нормальных условиях, а не думать, как утеплить аудиторию зимой. Может Ващук и не "ваш" профессор, но ему, как выпускнику этого ВУЗа, наверное,также больно смотреть на то, что происходит в учебном заведении. Дайте человеку поработать, а потом делайте выводы.

виборець 2012-09-08 / 16:56:50
Криза в УжНУ системна і виникла не вчора, і не позавчора. Криза в УжНУ - це відзеркалення кризи вищої освіти і взагалі всього суспільства України. В УжНУ було все, що ми справедливо засуджуємо - корупція, непотизм, симуляція освітнього процесу і т.п. і т.д. Всі про це знають. Але в УжНУ не було монополії на істину, була хоч якась демократія у прийнятті рішень.
Ващук не тільки не вирішить ці проблеми, навпаки, він їх очолить і поставить на чисто комерційну основу із властивими йому методичністю, жорсткістю і нахабністю. Більше того, якщо Ващуку вдасться стати ректором, нагнувши вчену раду, то можна буде попрощатися із хоч якоюсь демократією в рамках універу. Ця людина не терпить інших думок, крім власної, не визнає ніяких авторитетів, крім власного, а такі слова, як "дискусія", "університетська демократія" в ЗакДУ вже давно забули. Там вже давно все робиться, як скаже Ващук, і всі рішення приймаються одноголосно.

сорри 2012-09-08 / 16:54:10
Я, Пане Баклажан, абсолютно синхронізований з тим,що сказав "не сторонній". Однак мені, як і вам, мабуть, не надто принципово, що було в минулому ("за Вегеша") і якою є в цьому плані цілком очевидна провина екс-ректора. Мене цікавить сьогодення і майбутнє і в їх контексті той факт, що Ващук з його бізнесовими та політичними (втім, яка політика? І тут - бізнес) підходами до освітянської справи (в його випадку -не справи, а,швидше, діла.бізнесу) навряд чи принесе щось добре для УжНУ. Більше того, він остаточно поставить хрест на тому зародку демократії, що мав місце в управлінському хаосі Вегеша. Бо коли зараз студкоми і профкоми УжНУ в один голос заспівають осанни Януковичу та табачнику, то, боюся, ми заностальгуємо за часами беххребетності і алкоголізму Вегеша (які я,аби було зрозуміло, не толерую).

Все пізнається в порівнянні...

Пан Баклажан 2012-09-08 / 16:16:07
Вам, Сорри, відповів "не сторонній". Додати нема чого. Звісно, навряд чи авторитет УжНУ буде врятовано Ващуком і його командою. Однак криза цього закладу не Ващуком спричинена. Якщо студенти несуть гроші вже не викладачам, а деканам, то тут вже не криза, а агонія.
Ну, а закарпатський студент (та й український в цілому) - це окрема пісня. Під час Великого Помаранчу в ньому (студенту) прокинулось щось людське (чого не сталося із студентами-ващуківцями), але то не надовго було.

А в цілому все як в відомій пісні Висоцького -

"и ни церковь, ни кабак - ничего не свято,
нет, ребята, ВСЁ НЕ ТАК, всё не так, ребята"

Ne storonnij 2012-09-08 / 15:53:37

Шановні колеги,
спокійно реагуйте на ці призначення. В усіх державних структурах уже давно порядок, усі знають своє місце і БАБЛО його також знає.
Єдиний УжНУ до цього часу залишався таким прообразом демократії в краї. А зараз наступило неминуче: як для прикладу в управлінні лісового господарства, прокуратурі, міліції чи де інде згідно "жизни по понятіям" уже давно один смотрящий, а всі інші раби. І Ващукова бурса, не виключення. Але такий результат - це наша вина, вина рабів і холопів, коли 10 проходимців вирішують долю кількатисячного колективу.
А Інтернет- чи не єдине місце демократії в цій країні. Та й то весь час похабиться коментами-троллями випускників-невігласів ЗакДУ, який Федя уже пообіцяв роботу в обєднаному вузі, а може й аванс взяв.

1234 2012-09-08 / 15:06:47

Ващук — депутат Ужгородської міської ради, а не обласної...


Дякуємо. )) Виправили. Адмін

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини