У Чернівцях тривають зйомки художнього фільму про закарпатського силача

Вивіска «Банк Франції» на одному з будинків головної чернівецької вулиці Ольги Кобилянської викликала у чернівчан лише одну реакцію: черговий банк відкривається. І лише згодом, коли тут з’явилася кінотехніка і залунала команда режисера Віктора Андрієнка, всі зрозуміли: у Чернівцях знімається фільм «Іван Сила»!

Акторка Ольга Сумська у ролі хазяйки цирку Аделії та актор Лесь Задніпровський в ролі генерала
Акторка Ольга Сумська у ролі хазяйки цирку Аделії та актор Лесь Задніпровський в ролі генерала

 

Минулого тижня зйомки тільки-но стартували у Києві на кіностудії ім. О. Довженка. Одразу ж знімальна група приїхала і до столиці Буковини. У драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської команда працювала три дні. У фільмі це будуть сцени, що відбуваються у Празі, де виступав головний герой – Іван Сила. Кількадесят чернівчан стали акторами масових сцен. Кільком пощастило більше: вони отримали епізодичні ролі. Завдання людей – просто сидіти у залі в розкішних костюмах того часу.

Це перша режисерська робота відомого «довгоносика» Віктора Андрієнка. На знімальному майданчику він досить прискіпливий. Не втомлюється бігати по десять разів на сцену і показувати акторам, що і як робити.

- Мене покликав Віктор Андрієнко і каже: «Щоб під час зйомок не чув, що ти там щось придумуєш, як скажу – так і буде», - розповідає «ВЗ» народна артистка України Ольга Сумська. – Він - харизматичний, жорсткий на майданчику, не дозволяє кроків вліво-вправо.

Розмовляємо з акторкою в гримерній. Вона вже одягнена в шикарний костюм, гример допомагає вибирати прикраси, рукавички, поправляє капелюшок. Акторка одночасно декламує кілька фраз французькою мовою, які говоритиме у фільмі. Сумська грає Аделію – хазяйку цирку. 

Із Дмитром Халаджі, силачем, який виконує у фільмі головну роль, познайомилися два роки тому, - продовжує Ольга Сумська. Спеціально для мене він тоді зігнув вдвоє металеву гривню. Я її бережу досі. Тішить, що зараз можемо говорити про відродження українського кіно, народження нових імен в кінематографі. Навіть російські актори у стрічці говорять українською. Моя героїня розмовляє ще й французькою. Вона - вольова жінка, трохи негативний персонаж.

Серед великої маси народу, що працює у фільмі і над фільмом, виділяється чоловік із довгою сивою бородою. Це - генеральний продюсер фільму Володимир Філіпов, що продюсував відому стрічку «Той, що пройшов крізь вогонь». Але на «Івана Силу» у нього ще більші надії. І пояснює чому.

- Тут така цікава історія, - каже він, - що людина не лише зберегла свою самобутність за кордоном, а й на піку слави повернулася на рідну землю, в Україну. Мені імпонує доля Івана Фірцака, який мав неймовірний успіх у світі. Дмитро Халаджі, як і Фірцак, теж зробив себе сам. У дитинстві Дмитро був дуже хворий, отримав опіки важкого ступеня. Але вижив… І ми цим фільмом звертаємося до всіх молодих людей: все у ваших руках. У Чернівцях зніматимемо майже 25 відсотків сцен із фільму. Основні зйомки, звісно, - у Києві. Також працюватимемо на Закарпатті, де народився Фірцак. Кілька локацій для стрічки віднайшли у Львові. Але може бути таке, що ми їх теж знімемо у Чернівцях. Сподіватимемося, що український глядач відкриє для себе нового національного героя. Думаємо, що зможемо продати фільм за кордон, особливо надіємося на Чехію та Канаду. 

У стрічці глядачі побачать Георгія Делієва, Бориса Барського, Леся Задніпровського… Акторський дебют у фільмі буде для 33-річного Дмитра Халаджі. Український спортсмен, чемпіон України з пауерліфтингу, він є автором понад двох десятків силових рекордів, занесених до Книги рекордів України, у Всесвітню книгу рекордів Гіннесса. Зараз працює в американському цирку. Народився він на Донеччині. Халаджі чи не єдиний, хто так багато знає про Івана Фірцака. Великій кількості українців ім’я Фірцака, прозваного Силою, невідоме.

- І Фірцак, і я були спочатку спортсменами, а потім стали цирковими артистами, - розповідає Дмитро Халаджі. – Обидва об’їздили світ, але завжди поверталися додому. Зізнаюся, багато знаю про Фірцака ще з 1996 року. Маю вдома величезний архів про нього, як і про багатьох силачів минулого. Цей спортсмен був незаслужено забутий. Фільм не тільки пропагує здоровий спосіб життя. Він показує нашу історію і культуру. Фірцак помер у 1971 році, у нього були діти, є внуки. Один із його синів був чемпіоном СРСР з боксу. Це - мій перший досвід в кіно. На знімальному майданчику що Андрієнко каже, те і роблю…

Наймолодша акторка на знімальному майданчику - 11-класниця однієї з київських шкіл Іванна Сахно, відома українським телеглядачам за невеликими ролями у фільмах «Леся+Рома», «Чоловік для життя», «Учитель музики»… У фільмі дівчина грає одну з головних ролей – Мілу, кохану дівчину Івана Сили. Під час зйомок вона навіть технічних працівників знімальної групи змушувала розмовляти українською мовою. 

- Закохалася у сценарій, як тільки його прочитала, - зізнається акторка. – Це цікава і повчальна історія. Українські тинейджери зможуть почути про справжніх українських героїв. Я і сама для себе відкрила постать Фірцака. Тепер наша молодь буде дивитися своє кіно, а не про всіляких там іноземних суперменів. Іван, як і моя героїня Мілка, пережив багато в житті. Але найбільше мене вразило, що він всього досяг сам.

Наталія Фещук, "Високий замок"

28 серпня 2012р.

Теги: Кротон, Фірцак, Іван Сила

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини