Ця передвиборча кампанія може виявитися найбруднішою за всю історію незалежної України

Передвиборча кампанія на старті. І це вже помітно кілька тижнів по тих рекламних щитах, які рясніють політичними силами та кандидатами різних мастей. Однак, запевняють політологи, активна боротьба за депутатський мандат ще попереду. Її «вибух» прогнозують вже на початок вересня. Якою є політична обстановка на Закарпатті зараз – у розмові з політологом, директором закарпатського Інституту політичних досліджень Віктором Пащенком.

Ця передвиборча кампанія може виявитися найбруднішою за всю історію незалежної України

«Через амбіції окремих кандидатів політичним силам не вдалося домовитися»

Пане Вікторе, за кілька днів стартує передвиборча кампанія. Що можете сказати про кандидатів до Верховної Ради від Закарпаття?

- Їх ще фактично й нема. Можна говорити тільки про ймовірних кандидатів. На сьогодні офіційний список з шести кандидатів-мажоритарників є тільки в Партії регіонів та, так би мовити, ймовірний список у партії «Удар». Якщо говорити про Партію регіонів, то цю політичну силу на виборах будуть представляти керівник «Закарпаттяобленерго» Василь Ковач, перший заступник голови ОДА Іван Бушко, голова Федерації футболу Закарпаття Михайло Ланьо, мукачівець В’ячеслав Шутко, хустянин Степан Деркач та голова Тячівської РДА Михайло Шелевер. Говорити про ймовірні шанси на їхню перемогу можна буде тільки тоді, коли окреслиться реальне коло решти кандидатів з інших політичних сил. Тобто, все залежатиме від того, хто буде їхніми суперниками. Однак, як партія влади, ця політична сила безумовно розраховує на перемогу на виборах. Єдиний кандидат, якому цю перемогу пророкувати зарано – В’ячеслав Шутко з Мукачева. Пов’язано, по-перше, з тим, що він поки маловідомий у політичних колах області. По-друге, по Мукачеву, не залежно від того, хто саме буде представлений від «Єдиного Центру», кандидату від Партії Регіонів виграти вибори буде складно. Решта кандидатів-«регіоналів», наскільки я розумію, розраховують тільки на перемогу. Думаю, що шанси у них є. А головними суперниками «регіоналів» по мажоритарних округах на цих виборах будуть не стільки кандидати від об’єднаної опозиції, скільки «єдиноцентристи». Хоча тут знову ж таки все ще залежить від того, як саме «ЄЦ» розраховує йти на вибори. Що стосується, власне, «Єдиного Центру», то з’їзду партії поки не було, як і не відбулося офіційного висунення кандидатів. Однак, відомо, що Віктор Балога декларував трьох ймовірних кандидатів: Павла Балогу, Василя Петьовку і, власне, самого себе. Це був своєрідний натяк на те, що, мовляв, «ЄЦ» виставляє трьох кандидатів, тому й «ПР» має виставити трьох. Тоді на виборах їхні кандидати не конкурували б між собою по округах. Але оскільки «регіонали» вже виставили шістьох кандидатів, то, ймовірно, що і «ЄЦ» на найближчому з’їзді партії виставить шість кандидатів у депутати. Чому так склалося? Моя думка, що у «Партії Регіонів» є дуже багато амбітних кандидатів, які виявили ініціативу балотуватися. Саме тому політичним силам не вдалося домовитися. Але це – вибори. І це – нормально. Принаймні, це краще, аніж закулісні ігри.

Ми говоримо про дві найпотужніші політичні сили області. А якщо говорити про решту партій, то які шанси у їхніх кандидатів?

- На сьогоднішній день реальні шанси я бачу в дуже небагатьох кандидатів від опозиції. Наприклад, у Василя Лазоришинця з «Удару». І хоча наразі він проживає у Києві, де працює заступником директора Інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова АНУ, та народився і виріс у Хустському районі. Тому й балотуватиметься по цьому округу. Від об’єднаної опозиції хороші шанси має Олександр Кеменяш. По Свалявському округу, гадаю, буде доволі жорстка боротьба між кандидатом від «Партії Регіонів» Михайлом Ланьом і «бютівцем» Олександром Кеменяшем.  Яку позицію по цьому округу прийме «Єдиний Центр», теж поки що не відомо. Але, оскільки це «рідний» округ колишнього ректора УжНУ Миколи Вегеша, то не виключено, що «ЄЦ» представить саме його кандидатом по цих районах. Що стосується Берегівського і Виноградівського районів, то там хороші шанси мають представники угорських партій. Швидше за все – Міклош Ковач. Решта кандидатів від опозиції мають доволі слабкі шанси на перемогу.

«Вибух» відбудеться вже у вересні»

А які шанси у співвідношенні у провладних та опозиційних сил?

- Говорити про це ще зарано, оскільки, поки не відомо, куди нам віднести (до провладних чи опозиційних) «Єдиний Центр». А ця політична сила на виборах, однозначно, відіграватиме одну з ключових ролей. Це – специфіка Закарпаття. Якщо окреслити картину, яка склалася наразі, то з одного боку (провладного) ми бачимо «Партію Регіонів», а з протилежного (опозиційного) – об’єднані «Фронт Змін» та «Батьківщину», «Удар», «Нашу Україну», комуністів. Що стосується «Партії Регіонів», то вже упродовж семи-восьми років вони мають в області стабільний рейтинг в межах 20 відсотків. Сукупний рейтинг опозиційних сил в області – 30—35 відсотків. Решта 50 відсотків – ті, хто не визначився, та ті, хто не приходить на вибори.

Що скажете про тих кандидатів, які йтимуть на вибори самовисуненням?

- Тут, знову ж таки, поки невідомо, хто йтиме самовисуненням. Але, думаю, таких кандидатів буде багато, якщо навіть не більшість. Про свої наміри, наприклад, заявив Сергій Ратушняк. Він – один із найімовірніших переможців по ужгородському округу. Хоча тут все залежить від того, з ким він змагатиметься. Самовисуненням йтиме, очевидно, й представник угорської партії. Не виключено, повторюся, що це буде лідер КМКС Міклош Ковач. Самовисуненням йтимуть і багато технічних кандидатів. Думаю, в середньому на одному окрузі конкуруватимуть між собою від семи до десяти кандидатів різних мастей. Що стосується, власне, Сергія Ратушняка, то на сьогоднішній день по Ужгороду він має стабільний електорат приблизно у 20 відсотків. Хоча колись цей показник зашкалював за позначку у 70 відсотків. За рахунок чого зберігається цей показник? Ратушняк володіє доволі потужною бізнесовою та медіа структурою в обласному центрі, він був мером міста з 1994 року. Звичайно, є люди, які його не терплять, але є й багато тих, які йому вдячні за щось. Тому ці люди якраз і є тим електоратом, який готовий підтримати Сергія Ратушняка на виборах. І при цих 20-ти відсотках він лідер на старті і цього показника йому може бути достатньо для перемоги.

Якими є останні результати ваших соціологічних досліджень?      

- Останнє соціологічне дослідження я маю за березень. Тоді результати були такими: «Фронт Змін» - 16,5%, «Батьківщина» - 14,5%, «Партія Регіонів» - 14%, «Удар» - 6,3%, Комуністична партія – 4,9%, «Наша Україна» - 4,3%, «Єдиний Центр» і «Свобода» - по 2,8%, «не буду голосувати» - 4%, «проти всіх» – 10%, «важко відповісти» – 16%.

Чому у «Єдиного Центру» така низька відмітка?

- Бо партію  розглядають, як суто регіональну, що не претендує на висунення окремого списку до парламенту.  Якщо «Єдиний Центр» заявить про участь у виборах і розгорне свої штаби, то їхній рейтинг досить швидко підніметься до 15-20 відсотків.

Раніше за кілька місяців до виборів у місцевих ЗМІ спостерігався ажіотаж: кандидати навипередки розміщали у газетах і на телебаченні іміджеві матеріали. Цього разу відчувається своєрідне затишшя. Чому?

- Це тільки здається так. Розумію, що засобам масової інформації не терпиться якомога швидше заробити на розкрутці кандидатів. Ажіотаж буде і його всі помітять. Але він запам’ятовується зазвичай за два-три тижні до виборів. Поки кандидати не визначені, то партіям нема сенсу розміщати іміджеві матеріали. Не можна сказати, що політики не працюють над виборами. Вони працюють, але більше, так би мовити, у відпочинковому режимі ведуть між собою перемовини. Йде період підготовки. У серпні відбудеться висунення кандидатів, підготовка штабів, спостерігачів, а своєрідний «вибух» відбудеться, думаю, вже на початку вересня.

«Купити можна того, хто хоче продатися»

На вашу думку, які передвиборчі технології будуть використовуватися цього разу?

- Всілякі. На сьогодні є досить великий ризик, що ця передвиборча кампанія може виявитися найбруднішою за всю історію незалежної України. Пояснюю чому: кампанія вже почалася як доволі брудна тим, що лідери двох опозиційних партій – Юрій Луценко і Юлія Тимошенко – знаходяться нині у в’язницях. Це вже говорить про те, що виборча кампанія проводиться не прозоро і може виникнути проблема з її невизнанням. Є великий ризик, що технології, які будуть використовуватися протягом цих місяців, будуть дуже й дуже брудними. Інтриги та складності задає й мажоритарна система виборів. Одна справа – політичні сили загальнонаціонального рівня. А зовсім інша – наявність ймовірних кандидатів на місцевому рівні. Серед них є найрізноманітніші – від людей, хворих на голову у прямому розумінні цього слова, до кримінального елементу. Чекати можна будь-чого, навіть політичних убивств.

Чим «братимуть» свій електорат дві найголовніші сили області – «Єдиний Центр» і «Партія Регіонів»?

- На жаль, в Україні на сьогоднішній день діє прецедент – передвиборча кампанія Леоніда Черновецького, який у центрі держави показав, як можна цинічно, грубо і примітивно купити виборця і двічі стати мером столиці. Людина, яка вже з першого погляду неадекватна, двічі виграла вибори за рахунок підкупу! Ці технології розраховані на дуже низьку свідомість. Але цей приклад спонукав дуже велику кількість політичних сил і кандидатів продовжувати цей метод. Тому звичайно ж і Закарпаття тут не буде виключенням. Купити можна того, хто хоче продатися. А рівень свідомості нашого виборця сьогодні, на жаль, такий, що він готовий продатися. А якщо готовий – на нього, відповідно, знаходиться й покупець.

Як прийняття «мовного закону» вплине на результати виборів на Закарпатті, де проживає великий відсоток нацменшин?

- Принципово ніяк не вплине. Для Закарпаття цей закон має не надто велике значення. Якщо говорити про позицію угорської нацменшини, то вони завжди принципово голосували за свого кандидата. Ще однією особливістю угорського електорату було те, що вони завжди були близькі до провладних сил. Тому прийняття цього закону може додати «Партії Регіонів» (виключно за партійними списками) хіба що кілька голосів, які суттєвої ролі не зіграють.

Скільки грошей, на вашу думку, готові витратити політичні сили, аби перемогти у виборах-2012?

- Це питання дуже абстрактне. Наприклад, візьмімо одного з найбагатших кандидатів Закарпатської області Віктора Балогу. Йому не треба витрачати багато грошей задля перемоги, бо зі своїм рейтингом він може йти на вибори вже сьогодні і виграти їх без великих зусиль. А кандидату, який все починає з нуля, треба витратити дуже великі суми, які визначаються цифрами з шістьма нулями.  

На Закарпатті є кандидати, які готові викласти за свою «розкрутку» мільйони?

- З того, що я спостерігав, помітив, що найбільш активною і затратною є передвиборча кампанія «регіонала» Степана Деркача з Хуста. Він вже досить давно проводить різні благодійні акції, рекламує себе на біг-бордах. Активно «розкручується» й кандидат від «Єдиного Центру» Василь Петьовка. Але тут, знову ж таки, не можна однозначно говорити про якусь суму, витрачену на «розкрутку», оскільки, наприклад, той же Василь Петьовка вже два роки активно допомагає селам у тому окрузі, де він балотується.  Або візьмімо, до прикладу, Сергія Ратушняка. Якомусь іншому кандидату треба витратити 5 мільйонів доларів, аби заробити 20 відсотків. А в Ратушняка ці 20 відсотків є стабільними, і йому не треба на це витрачати ані копійки.

«Є загроза, що ці вибори можуть визнати нелегітимними»

Скільки коштує прохідне місце у списку політичної партії?

- Є кандидати, яким політичні сили, образно кажучи, готові доплачувати, аби ті були включені у список. Це кандидати, які мають позитивний імідж. Наприклад, є думка, що співачка Таїсія Повалій може увійти у першу п’ятірку «Партії Регіонів». Звичайно, вона платити нічого не буде. Швидше навпаки – «Партія Регіонів» буде її якимось чином стимулювати. А є маловідомі кандидати, які володіють величезними статками, і готові заплатити за місце у списку кілька мільйонів доларів. Їм головне – не піаритися, а віддати гроші і, не афішуючи себе, бути включеним у список. Є й третій варіант: люди на кшталт Ахметова. Вони готові влити у партію десятки і навіть сотні мільйонів доларів, отримавши натомість можливість впливати на рішення, контролювати процес. Тому це все дуже розмите. Гадаю, ці експертні оцінки про те, скільки платять за місце – висмоктані з пальця, вони швидше – для гарного слівця.

Наскільки крупними можуть бути зловживання на виборах-2012?

- Дуже крупними. Є загроза, що у світі ці вибори можуть визнати нелегітимними. Не знаю, як вони пройдуть, але, повторюся, загрози, що будуть відбуватися значні зловживання – дуже ймовірні. І це, в першу чергу, викликано тим, що, як уже було сказано, двоє лідерів політичних сил перебувають у в’язницях. Сьогодні Європа і світ розглядають Україну, як країну, яка розпочинає політичні репресії. Тому й усі стратегічні проекти сьогодні прив’язують до того, як в Україні пройдуть вибори.

Як гадаєте, влада пустить в хід адміністративний ресурс?

- Ну, це що ще мається на увазі під цими словами. Наприклад, перший заступник "губернатора" Іван Бушко чи голова Тячівської РДА Михайло Шелевер, або міністр Віктор Балога, які балотуються на вибори, вже самі по собі є адміністративним ресурсом. Але, звичайно, є речі, які недопустимі. Наприклад, використання своїх підлеглих для агітації або використання силовиків. Це той адміністративний ресурс, який безпосередньо межує з криміналом. Звичайно, використання адміністративного ресурсу на цих виборах буде. Питання в іншому – у яких межах воно відбуватиметься? Але сподіваюся, що на Закарпатті кампанія пройде спокійно. Більша жорсткість може бути в деяких інших регіонах України, наприклад, у Києві.  

Розмовляла Марина Марко, «Калейдоскоп Оголошень»

01 серпня 2012р.

Теги: вибори, Єдиний Центр, Партія регіонів

Коментарі

Слов'янин 2012-08-07 / 19:30:19
"Ця передвиборча кампанія може виявитися найбруднішою за всю історію незалежної України".
Усі передвиборчі кампанії в сучасній Україні були, є і будуть брудними. Не більше, і не менше. Щоби це зрозуміти не обовязково бути політологом, і тим більше - оракулом.

GHIp 2012-08-05 / 22:09:19
думаю що ЭЦ "заробить" ці 15-20 відсотків тілкьи за рахунок таких неадекватів як Любімов і Нодь які будуть гризти землю щоб залишитися "біля корита"

Андрій 2012-08-05 / 22:07:30
"Чому у «Єдиного Центру» така низька відмітка?

- Бо партію розглядають, як суто регіональну, що не претендує на висунення окремого списку до парламенту. Якщо «Єдиний Центр» заявить про участь у виборах і розгорне свої штаби, то їхній рейтинг досить швидко підніметься до 15-20 відсотків."
Я б відповів по другому: бо партію серйозно не сприймають,ну пішли люли в політику- нехай граються,але на більше вони не здатні крім обіцянок

Лоци 2012-08-01 / 14:40:36
Учися, ОПОЗИЦІЙО, як треба робити, а головноє, як ще ся буде рахувати.


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи