Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?

Українці, у своїй масі, якщо не затуркані, то безвольні. І все чекають на «Вашінгтона з новим і праведним законом». У цьому вчергове переконався сьогодні в Ужгородському ОВІРі (УГІРФО).

Усім знайомий вузький коридор без лавиць, «жива черга», яка смиренно пропускає тих, хто «по блату», працівниці, на обличчях яких промовисто читається «нам і без вас тут воняє»...

Після години чекання йду до начальника з рацпропозицією встановити лавиці, бо боляче дивитись на літніх жінок, які вже не першу годину чекають на право отримати «адмінпослугу» від своєї любої держави. У начальника – нарада, і це у прийомний день. Що ж, у мене з ОВІРОм, як і з іншими людиноненависницькими українськими органами, давній епістолярний роман. Тож викладаю письмово свої пропозиції по встановленню лавиць перед кабінетом, де подають документи, та щодо запровадження попереднього запису, щоб  люди витрачали 15 хвилин свого часу, а не півдня, на отримання паспорта. Бо  на відміну від працівниць ОВІРу, громадянам ніхто згаяний час не оплачує й у стаж не зараховує.

Моє звернення спонукає працівницю канцелярії до рішучих дій. Вона йде до заклопотаних колег, які викликають мене у кабінет («хто тут Симкович?!») та на підвищених тонах пояснюють, що чергу вони не регулюють, і не їхня вина, що вона не просувається. І все ж просять моєї допомоги, і ми разом експропріюємо лавицю з-під приймальні начальника і переносимо її під кабінет, біля якого люди годинами стоять в очікуванні. Черга раптом починає помітно просуватись. Працівниці навіть забули про своє конституційне право на відпочинок і продовжують натхненно обслуговувати громадян в обідню переву. Ось так, «покращення життя вже сьогодні». А люди мені кажуть: «Треба було Вам вчора бучу тут зробити, тут таке було!». І чомусь я сприймаю це не як комплімент, а як приреченість країни. Оце патерналістське очікування, що хтось інший – цар, Бог, т.зв. «об’єднана опозиція» з Кличком і «Свободою» укупі чи якийсь небайдужий громадянин  – усе зробить, і життя налагодиться. Та ніхто не зробить. Якби бодай кожний десятий у тій черзі в ОВІРі – чи в будь-якій іншій офіційній установі, та навіть в маршрутці чи будь-де – не дозволив зневажати себе і людей довколо, на корені присікав будь-які прояви хамства чи порушення прав, ми би мали трохи інших бюрократів та трохи чемніших незнайомців на вулиці чи в барі, трохи іншу Україну на загал. Якби...


О 12.50 сьогодні, 31.07.2012 р., лавиці, очікувано, не було. Але за час реєстрації мого письмового звернення вона вже з'явилась. Чи на довго -- залежатиме, у першу чергу, від громадян. Хоча цей допис, звісно, не про лавицю.

26 липня 2012р.

Теги: ОВІР, УГІРФО,

Коментарі

Катя 2012-07-30 / 15:56:25
почала голосно скаржитися на обдираловку і вони мені повернули вже заплачені зайві гроші!!! не давайте себе зневажати і обкрадати ваші гаманці

Катя 2012-07-30 / 15:49:05
я так само вчинила в результаты заплатила за паспорт сина не быля 400 грн а 160!!!!

Антон 2012-07-29 / 08:44:22
Я теж думаю, що лавицю забрали, бо люди у нас і не таке терплять. Я у вівторок перевірю, при потребі знову її перенесу й своє звернення зареєструю (бо впертий:). Але цей допис написав не для того, щоб похвалитись своїм умінням лавички тягати, а щоб спонукати людей трошки поважати себе і співвітчизників, і не дозволяти будь-кому себе принижувати і порушувати права та інтереси людей. Бо якби ситуації, що я описав, відбувались щодня й усюди, певен, до людей би бюрократи по-людські відносились, а не як до покірної маси, яка їм ще й винна.

Щодо додаткових платежів, то я про це в одному з минулорічних дописів згадував: http://zakarpattya.net.ua/resized/20110331_ovir.pdf .
Прокуратура, звісно, порушень не знайшла, бо, виявляється, окрім мене ніхто не скаржився на ту практику, як і на хамство працівників УГІРФО. Коли я попросив одну знайому -- і не просту дівчину, а активістку -- дати свідчення про те, як з неї в ОВІРі тягли додаткові "добровільні платежі", вона відмовилась. Як результат, працівниця банку, що хотіла від мене 500 грн, звільнилась, а ось Гнатівна й компанія і далі надає люду "адміністративні послуги".

ужгородка 2012-07-27 / 16:26:42
Антон, ви молодець. Ще скільки вони здирають з людей. Створюють таку обстановку, що людина дасть і 500-700грн, хоча більша частина тих грошей піде в карман Гнатівни!!!
Ви утерли їм ніс, але, не думаю що ті лавиці і до сих пір там стоять(((

рУСИН 2012-07-27 / 01:29:34
Антоне знімаю шапку. В ОВІРІ паскудство страшне. Я вже кілька різів скандалив, але не допомагає. А Оксана Гнатівна - начальник відділу де ви документи здавали - потвора, як і більшість працівників і в нормальних умовах навіть на комунальні не будуть здатні оплатити, бо більше нічого не вміють робити в житті як "рішати". Та ще і у Кафедральному соборі кирпу гне Гнатівна і таке з себе виставляю, що обовязково скажу єпископу Шашіку, щоб відлучив її від церкви.

дюдюка 2012-07-26 / 19:21:05
Антоне, я у Вас закохана!


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи