Найкраще для літньої відпустки – книга

У дорослому житті найбільше, напевно, шкодуєш за літніми канікулами, коли можна було забути про уроки та пари, і насолоджуватися свободою. Для мене ж це був час, коли можна було поринути у дивовижний світ книжок, забути про сірі будні і проживати сотні життів разом з книжковими героями, мандрувати різними країнами, боротися і виходити переможцем із неймовірних пригод. Саме завдяки їм літо було святом, де час сповільнював свій біг, а емоції просто зашкалювали. Були, звісно ж, і походи на річку, гуляння лісами, бігання полями з маками та волошками, але прохолодна кімната із кипою книг притягувала магнітом.

Найкраще для літньої відпустки – книга

Канікули минулися, з’явилися обов’язки, змінилися погляди  й пріоритети, темп життя пришвидшився, а жага читання залишилася. І до тепер друковані сторінки в пахучій палітурці є для мене справжньою віддушиною, так би мовити втечею у кращі світи. Період літніх відпусток триває і саме час згадати про книжки. Зробіть свій відпочинок приємним і корисним.

Для тих хто полюбляє «фентезі», рекомендую роман «Мальва Ланда»   Юрія Винничука. Казкова країна, що існує на смітнику на окраїні Львова, містить у собі багато таємниць. Та найжаданішою із них є чарівна поетка Мальва Ланда, що полонила уяву головного героя. Щоб завоювати її серце, доведеться пройти через неймовірні пригоди.  Автор  майстерно передає львівський колорит,  присмачений дотепними жартами, еротикою і патріотизмом. Читач отримає подвійну насолоду – від сюжету і від розкішної мови. Книгу вважають вершиною творчості Винничука  і справжнім викликом для сучасного читача (має аж 540 сторінок).


Дуже піднімає патріотичний дух історичний роман Василя Шкляра   «Залишенець. Чорний ворон».  Твір відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії — боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади у 1920-х роках. Холодноярський отаман  Чорний Ворон не залишить байдужим жодного, як і напис на його бойовому чорному прапорі: «Воля України або смерть».  Книга, де переплелися самовіддана боротьба за батьківщину і кохання,  вийшла наприкінці 2009 року  відразу у двох видавництвах і наробила багато галасу. Минулого року із-за політичних мотивів Шкляр не отримав за свій роман Національної премії України імені Тараса Шевченка, зате йому вперше в історії України була вручена Народна Шевченківська премія, яка  була зібрана меценатами. Хто ще не встиг прочитати цю патріотичну «віагру», раджу не зволікати, і про минувшину дізнаєтеся, і про сучасний стан речей. Жінкам бажано запастися носовичками.


Чи можна виправити помилки юності і перемогти час розкаже Євген Положій  і його «чоловічий» роман «По той бік пагорба». Ця книга про сильного дорослого чоловіка з хлопчачим прізвиськом Вуж, який за тиждень має вийти на віденський ринг і вибороти найпрестижніший пояс чемпіона світу з боксу. Але, завдяки таємничому телефонному дзвінку з минулого, виявляється, що найголовніший поєдинок Вуж має провести у маленькому українському селі, на Пагорбі, де залишилися нерозв’язаними підліткові конфлікти, що тепер загрожують знищити не тільки його кар’єру, але й життя.  Роман відзначено дипломом «Вибір видавців» літературного конкурсу «Коронація слова – 2010».

Сумно про кохання, але дуже красиво. Це про роман  сучасної французької письменниці Анни Гавальди «Я його кохала». У житті Хлої сталася трагедія – чоловік залишив її з двома дочками заради іншої. Жінка шокована і засмучена. Свекор, котрого всі сприймають за такого собі нелюда, забирає невістку у свій заміський будинок, де  ділиться з нею історією про своє пристрасне кохання, про яке  не насмілювався говорити цілих 20 довгих років. Як воно розриватися між двома жінками? Пристрасть, зради, розпач, біль, самотність, каяття пролітають у кишеньковій книжці в кліп ока, змушуючи задуматися про власні стосунки та про справжність кохання.  Роман зібрав величезну кількість хвалебних рецензій, у тому числі і від чоловіків. Зауважу, що першу літературну премію авторка здобула ще 1992 року за найкращий любовний лист.

Більш глибоко розібратися що ховається на самому дні людської душі допоможе Юрко Покальчук у своїй еротичній прозі, зібраній в одній книжці під назвою «Кама Сутра».  Що є джерелом шаленого і могутнього сексуального потягу, який рухає кожною живою істотою? Де закінчується первісне тваринне начало і починається Людина? Чи можна переступати усталені моральні норми, за яких умов і коли? Чи є в людському житті щось вище за незглибимий потяг однієї людини до іншої, який змітає на своєму шляху всі суспільні норми і усталення? І якщо це не приносить нікому зла, а двом дарує щастя, то чи мають вони право бути щасливими?   «Кама Сутра» допоможе вам знайти відповіді.

А тим, кому  і на жаркому пляжі думки про роботу заглушують багатообіцяючий шепіт морських хвиль, раджу обов’язково прочитати  роман Вікторії Горбунової «Надра банку». Як впливає професія на особистість? Як змінює кожного з нас?   Професійна деформація особистості - основна психологічна ідея роману: що з нами робить наша професія, які ролі змушує грати, які маски надягати, чим жити, що цінувати, в чому бачити сенс?    «Надра банку» – це спроба простежити особистісну деформацію банківських працівників. Але  книжка буде корисною для всіх, без виключення, професій.

Кому ж відпустка цього літа «не світить», підняти настрій зможе «Помаранчева дівчинка» - роман норвезького письменника-філософа Юстейна Ґордера. Це зворушлива історія кохання, одна з перлин сучасної літератури.  Головний герой - 15-річний Георг отримує листа, який був адресований йому покійним батьком ще 11 років тому. З листа він дізнається про історію кохання батька та загадкової дівчини. Батько намагається підтримати сина і нагадати йому, що світ – не нудний вигляд з вікна. Книжка дійсно повертає радість життю, на собі перевірила.


 
Отож, читайте і отримуйте задоволення  від життя.

24 липня 2012р.

Теги: книжка

Коментарі


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
» Всі записи