Малораківчани – унікальні та цікаві люди

Майже чотири роки тому один із редакторів докоряв мені: «Тоже мені «зірки» - твої малораківчани. Пишеш про них і пишеш, та з такою любов’ю, що прямо робиш з них героїв». Правди ніде діти: чимало малораківчан були героями моїх матеріалів, які охоче публікували обласні та всеукраїнські газети. Тоді я промовчала. Згодом переключилась на інтерв’ю з «елітою». Планувала навіть книгу інтерв’ю видати. Перечитала їх свіжим оком – багато слів, пустослів’я, возвеличення себе, рідненького (рідненької). Душі мало. Натомість у моїх матеріалах про малораківчан, як зрештою і про інших селян, було видно долю, розкрито душу.

… Сподіваюсь, ще не одна сторінка буде написана про сільське життя малораківчан, про збережені ними традиції з діда-прадіда. Тут є про кого і про що писати - у селі Малий Раковець Іршавщини і справді живуть цікаві та унікальні люди.

До прикладу, кожна малораківчанка – справжня ґаздиня і майстриня на всі руки. У її хаті завжди чисто, аж блищить, все лежить на своєму місці, у неї завжди, хоч серед глибокої ночі, знайдеться що з’їсти і випити. Господарство, кури, корови, свині, городи, грядки, діти – все у порядку. Малораковецька жінка у часи косовиці встигає навіть до лісу по ягоди та гриби сходити, зробити євроремонт у хаті. А ви б бачили, як вони вправно косять траву, складають сіно в обороги, копиці! А як рубають дрова – лиш тріски летять. Одним словом, малораківчанки тим часом, поки їхні чоловіки на заробітках, усьому можуть дати ради. І дітей вивчити, себто, допомогти їм здобути вищу освіту. І у неділю чи свято прийти до церкви із манікюром, зачіскою, у модній сукні. Зірки кіно та естради – вихідні.

Пригадалась й іронічна фраза того ж таки редактора: «Яка ми зірка - Фединець». Для читачів скажу: мова зайшла про професора лікаря-хірурга Олександра Васильовича Фединця, якому 13 червня виповнилося б 115 років. До 90 народний професор не дожив два місяці. Правди ніде діти: Фединець ніколи не був «зіркою». Проте був Великим Лікарем. Таким він залишився у пам’яті багатьох людей, особливо малораківчан, котрі його слова та висловлювання цитують ще й тепер, його поради щодо здоров’я передають від батька й до сина. 

З гордістю скажу і таке: три з половиною роки тому про Малий Раковець дізналася вся Україна, та й не тільки. Перший національний телеканал транслював півгодинний документальний фільм про звичаї  та традиції Малого Раківця, про його жителів. Продюсерський центр «Закрита зона»  зацікавився моїм раніше опублікованим матеріалом і на його основі відзняв фільм «Самогонщики».

Днями знову поїду у рідне село…
 

Тетяна Грицищук, Закарпаття онлайн.Блоги
12 липня 2012р.

Теги:

Коментарі

Петро 2012-07-14 / 00:17:19
Є сподівання, що на цей раз від Тетяни нич не вкрадуть.

Тетяна Грицищук 2012-07-13 / 17:02:37
Кілька днів тому наснилось мені, що я у лісі, і із-за кущів почали на мене накидуватись різні звірі: невеличка руда лисичка вишкірила зуби, намагалась мене вкусити, але коли з"явився з розкритою пащею злий вовк, то хитренько шмигнула у кущі. Вовк погарчав на мене і теж зник. Цих звірів як не дивно не боялась. Було таке, ніби я їх знаю. Але при з"яві величезного дикого кабана таки збоялася і вилізла на дерево. Тут мене почала кусати куниця. У цей час Із-за кущів повискакували звірі і накинулися на того кабана. Раптом куниця кудись зникла, а в моїх руках опинилася шкура з кабана. Вона була досить важка, і я ледве втримала її в лівій руці, бо правою трималася за стовбур дерева.
Кажуть, сон - це знак. Намагаюсь ці знаки розпізнати. Хоча... читаючи деякі коменти, розумію недавній сон.

нескорязній(ому) 2012-07-13 / 15:05:33
то навіщо коментите, коли нема чого? аби зайвий раз гавкнути???

Нескорязна 2012-07-13 / 10:37:45
Матеріал примітивний, коментувати нема що. Та вже краще хай таке пишуть, ніж гавкаються.

Година 2012-07-13 / 00:13:46
Мушу трошки розчарувати п.Тетяну - то не лише малораківчанські жінки такі шіковні, то повсюду так. Порядна ґаздиня порядна всюди.

Марія 2012-07-12 / 20:11:15
Молодчинка, Таню!Ростеш професійно, бо збагнула головне: справжнє твориться тільки від любові в душі. А редакторові тому, бідолазі, цього, на жаль, не дано зрозуміти... Час, знаєш, такий: у них площі на джинсу та на політрекламу (що, в принципі, одне і те ж)розраховані. Для них Фединець - не зірка, бо бабла з нього не скосиш: не йде в депутати.А ти зрозуміла головне: є постійні, а є вічні)))

Великий Раковець 2012-07-12 / 19:21:20
Раковиць, Раковиць, Раковиць на друті...
А в Раковци такі дівкы, ги жаби надуті... :-))))))))))))))

Тетяна Грицищук 2012-07-12 / 18:59:57
Авторе під ніком Великий Раковець, ви самі зрозуміли те, що написали? Малораківчани - поліглоти.

Великий Раковець 2012-07-12 / 18:17:51
В контексті останніх подій дайош малораківчанам отдільну бесіду, котру треба зробити офіційною як мінімум еа закарпатті!