Мадярські політики швидше інтегрують Україну в ЄС, ніж Янукович

Наприкінці квітня Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді зорганізувало для групи журналістів, які представляли низку закарпатських та львівських ЗМІ, поїздку до Будапешта. Приурочили її до першого приїзду в Україну одного з провідних музичних колективів країни – Угорського Національного філармонічного оркестру, який 7 і 8 травня з фурором виступив в Ужгороді та Львові. Однак насичена програма зустрічей регіональних журналістів України з високопосадовцями сусідньої країни засвідчила, що угорські дипломати відвели українським медійникам не тільки роль імпресаріо.

Впродовж останніх місяців ЄС вдався до жорсткої і «багатовекторної» критики офіційного Будапешта за кроки, які йдуть урозріз з вимогам союзного договору щодо законів про реформу судової системи, національного банку та відомства із захисту інформації. Не в захваті Брюссель і від стосунків Угорщини з її найближчими сусідами. Спіл­кування українських журналістів з угор­ськими парламентаріями та дипломатами засвідчило, що у цій ситуації владна еліта сусідньої держави адекватно відреагувала на критику і вдалася до енер­гійних кроків, аби переконати партнерів по «єврохаті» у щирості своїх прагнень вибудовувати стосунки згід­но з європейськими стандартами. Українським верховодам з Печерських пагорбів варто б сьогодні реально зважити власний авторитет на міжнародній арені та повчитися в угорських колег адекватності вчинків.

Та повернімося до Будапешта, де звичайний громадянин, навіть іноземець, почувається явно комфортніше, ніж у Києві. І не лише тому, що на тамтешніх магістралях відсутні корки через перекриття доріг для кортежів президента, а паркувальний майданчик перед парламентом на набережній Дунаю не нагадує Женевський автосалон чи парковку перед ВР.

Угорські політики нині не просто зацікавлені у поліпшенні взаємин з нами, а й готові стати ще одним локомотивом для «підштовхування» України поближче до ЄС та утвердження у нашій країні європейських цінностей. Зокрема, Мігай Балла – голова Комітету із закордонних справ Національних зборів Угорщини (на фото по центру), до компетенції якого, окрім іншого, входять міжпарламентські зв’язки та питання євроінтеграції, назвав найважливішим для наших двосторонніх стосунків інтеграцію України до ЄС та безпекову співпрацю Україна – НАТО. Для Угорщини Україна має велике значення ще й тому, що це є великий і потужний сусід, на території якого проживає значна частина громадян угорської національності.

До Будапешта ми прибули того дня, коли європейські ЗМІ оприлюднили інформацію про побиття ув’язненого українського екс-прем’єра у Качанів­ській колонії. Тож наше спілкування з керівником парламентського комітету неочікувано для нас розпочалося з його запитання про наше ставлення до справи Юлії Тимошенко, яка має однозначно негативний вплив на зростання динамі­ки наших стосунків та поглиблення співпраці. «В Угорщині схильні вважати, що колишній український прем’єр утримується у поганих умовах. Ми розуміємо, що це внутріполітичне питання України, але оскільки Україна є європейською державою й прагне інтегруватися до ЄС та гарантувати дотримання європейських цінностей, то такі питання не можуть залишатися поза нашою увагою», – резонно сказав пан Балла. На наше запитання, чому в такому разі угорська влада не вживає до своїх українських колег більш жорстких засобів впливу у вигляді конкретних санкцій, угорський парламентарій відповів, що сьогодні Україна є одним з найбільших економічних партнерів Угорщини. Саме цей фактор, на думку пана Балли, не дає змоги розмовляти з правлячою верхівкою України більш зрозумілою для неї мовою. Та попри все угорці мають сподівання, що розвиток взаємовигідної програми «Східного партнерства» дасть можливість як примножити економічні стосунки, так і врегулювати внутрішні проблеми України.

«Для Європи не дивина, що проти високопосадовців ведеться кримінальне провадження. Згадаймо і недавній судовий розгляд справи екс-президента Франції Жака Ширака, і нинішні справи проти італійського прем’єра Сільвіо Берлусконі чи хорватського президента Стефана Месіча. Але найважливішим при цьому є те, як дотримуються права людини. На наш погляд, у справі Юлії Тимошенко саме у цьому плані до України є серйозні претензії. Крім того, це питання тримає у напрузі українське сус­пільство та вносить негативний контекст в україно-європейські стосунки загалом», – переконаний голова парламентського Комітету Угорщини Мігай Балла.

Об’єктивність його оцінки ситуації підтвердилась цими днями фактичним зривом Ялтинського саміту глав держав Центральної та Східної Європи. Зауважу, що їхати в гості до Януковича відмовилося 14 президентів, у тім числі й обраний лише тиждень тому президент Угорщини Янош Адер.

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
22 травня 2012р.

Теги: Угорщина

Коментарі

Коля 2012-05-22 / 17:50:11
Я їжджу сам, коли захочу. І возити мене не треба. Зато я говорю то, що думаю, і мені не треба відробляти "туристичні" копійки

anonimus 2012-05-22 / 17:01:14
повезіть до Будапешту і Колю , хочаб на одну поїздку, мадярським коштом !!! Пліііззз !!!

Коля 2012-05-22 / 10:05:00
От що робить з чоловіком (автором) одна поїздка до Будапешта, здійснена мадярським коштом. Стаття ніяка, не об"єктивна і підлабузницька

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 4Хто розгатить «Тису»?
/ 6Самоочищення як запорука поступу
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 6Азійське нутро, або Чому ми не Європа?
/ 11Бізнес на свободі
» Всі записи