На попа

Щось є у вчорашніх семінаристів таке непідкупне, світле, геть не притаманне іншим. Скажімо, якщо ідеться про творчість Івана Нечуй-Левицького, Анатолія Свидницького, Павла Тичини... А що вже казати про самого Йосипа Сталіна.

На попа

Візьмеш, бува, до рук такі шедеври, як «Старосвітські батюшки та матушки» або «Афонського пройдисвіта», чи, безумовно, перфектно зроблених «Люборацьких», і радісно вслухаєшся у «Соняшні кларнети». Й, гляди, – нірвана забезпечена...

– А до чого тут Сталін?!. – кине гнівно мені професійний українець.

– Е, ні, допитливий читальнику... Сталін – наш вуйко. Справжній верховинець. Покровитель знедолених. Він і швець, і жнець, і на дуду грець.

Адже, завважте, хто, як не Йосип Віссаріонович приточив наш (хоч і обчухрано) «народ нізвідки» до матірного тіла. Потому ж були тута зореносні: й Ладані, й Пітра, й суддя Русин-прокурор... Ціле гроно орденоносного Закарпаття! А ще в нас був Алексій, чи то пак Олексій з Широкого Лугу, який очолював Свалявський лісокомбінат.

– Але ж Сталін...

– Облиште... То – не Сталін, а Кірєєв з Вовком, за намовою Януковича, чинили тоді суд над неугодними владі. Самого ж Сталіна не вистачило б і на «розстріляне відродження», і на голод-33, і на безліч інших неподобств.

А що Йосип Віссаріонович був боговірний, то розповім таку історію. В Москві відбувався якийсь високий церковний захід, куди були запрошені всі єпископи. Був з-поміж них і один з Сибіру, з яким юний Джугашвілі навчався в семінарії. Про те доповіли «батькові всіх народів». І він запросив єпископа до себе, в кремль. Звісно, піп од почутого трохи не наклав у ногавиці, та... на зустріч прийшов не в рясі, а в костюмі. Погуторили вони про те та се, й уже на порозі бере Сталін того за відлигу піджака й каже:

– Не мене треба боятися, а його, – й звів проникливо очі вгору.

А напоумили мене про се написати чутки, що рояться по Києву, мовляв, митрополит Володимир (Сабодан) готує замість себе не кого-небудь, а хлопа з Чумальова – Івана Паканича (Антонія).

У нас, у краї, нáрод і так аж ду-у-же боговірний, а коли вже митрополитом стане Паканич (Антоній), то – тоді, вважай, узагалі перестане грішити, тільки – молитиметься... Щиро!

15 травня 2012р.

Теги:

Коментарі

Іван 2012-05-31 / 11:46:35
А чого ж деякі коментарі видалені, а такі статті розміщуєте?!
Не соромно? Може треба навпаки? А?

Микита 2012-05-21 / 12:06:55

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

ярослав орос 2012-05-18 / 20:47:41
ну, що, микити... ісус христос вас ще не раз полюбить у глибокому колайдері...
сокотіться...
кажуть, у дуже побожних закарпатців дуже вузьке вічко...
поможе...

Микита 2012-05-18 / 09:20:47
Це взагалі позор для сайту виставляти такий мусор і умозбродство!!!

Хлоп із Чумалева 2012-05-17 / 09:07:57
Орос - це що за м-дак? Це один із тих, недуйдавих, хто немає що робити? Та дурнічкамі ся занимать? Маєтеся гордити за таких земляків, як Паканич. То не то шо ви. Переліваєте із пустого в порожньой всяку біліберду словесну.

Корятович 2012-05-15 / 17:30:11
Знов видно що агресивні попи ховаються у корчах, чекають напасти на не винних людей...і ще дух Сталіна являється?.....бідні ж ті Кияни! :-)

чумальовий 2012-05-15 / 15:30:30
Вгадуйте, не вгадуйте, жуйте ті чутки, а все буде як з в.о. ректора УжНУ. Тут молитви не помагають.