Дорогою любові з Омеляном Коляджином

У неділю 22 квітня о 15 годині в приміщенні «старого» театру на площі Театральній в Ужгороді (в Ляльковому театрі) відбудеться презентаційний перегляд фільму «Дорогою любові».

Омелян Коляджин – в кіно не дебютант. За його плечима уже кілька поважних відеострічок, вивершених тематично, ідейно, естетично і т. д. З професійним актором і режисером легко дискутувати, сперечатися ба, навіть, сваритися. Його важко чи й неможливо перемогти. Хотілося б, але не виходить. Омелян Коляджин має за творче кредо триматися правди. І що б ти не робив – правда перемагає.

Біографія людини, доля якої й стала суттю фільму, доволі проста: Мирон Іван Васильович народився 9 березня 1929 р. у с. Росішка Рахівського району. У 1935 р. розпочав навчання у місцевій школі. У 1949 р. закінчив Великобичківську десятирічку. Працював учителем початкових класів у с. Чорна Тиса. Був активним учасником антирадянського руху. Восени 50-го року відмовився служити в армії «окупантів». У травні 1951 р. зраджений і арештований. Слідство велося в Ужгородській тюрмі. У січні 1952 р. отримав вирок – 25 років суворого режиму:  Харків, Новосибірськ, Красноярськ, етап по р. Єнісей до Норільська. У 1953 р. – учасник повстання політв’язнів в Норільську. З 1955 до 1961 р. – «озерлаг». У 1961 р. переведений у мордовські табори, де відбув ще 15 років. За 12 днів до кінця строку доставлений в Ужгородську тюрму. Весною 1976 р. у суботу 22 травня побачив волю.

Іван Мирон та Ярослава Рендер на Красному Полі, 2003 р.

Так трапилося, що перше наближення до теми сталося майже десятиліття тому. У всякому разі, автор фільму і його герой, ще нічого не підозрюючи, перетнулися на Красному Полі під Хустом за участі «Пласту» і «Ґражди» десятиліття тому.

І от маємо фільм. Він триває понад годину, але перегляд не залишає такого враження. Навпаки, є відчуття, що стрічка закінчується надто скоро. Це – мистецтво Омеляна Коляджина. Але поза сумнівом – знайомство глядача з Іваном Мироном вкарбується в пам’яті надовго. Й не один з нас спалахне гнівом: як так може бути, що Мирон до сьогодні не реабілітований!? Беру на себе сміливість твердити – Омелян Коляджин зробив максимум, аби Іван Васильвич Мирон не потребував реабілітації. І він її не потребує!

Важливо, щоб ми перед ним реабілітувалися. Принаймні пам’яттю…

17 квітня 2012р.

Теги: Коляджин, режисер, табори, реабілітація

Коментарі

Андрій 2012-04-19 / 20:33:27
Уривки з фільму можна переглянути тут http://youtu.be/BhvaEW3wUkE

Кришеник 2012-04-19 / 20:20:54
Бачив презентацію фільму в прес-центрі "Закарпаття". З окремих показаних уривків - це належить обов'язково дивитися, і від початку до кінця. Картину знято та змонтовано неабияк професійно, загалом повний метраж. Як і обіцялося, головне в ньому - віднайдений автором герой, Іван Мирон.

Ребрик 2012-04-18 / 19:01:56
Так, завтра о 14.00 в прес-центрі "Закарпаття" відбудеться зустріч з автором, сподіваємося на цікаву дискусію щодо проблеми реабілітації політичний в"язнів у незалежній Україні і т. д., буде продемонстровано фрагменти фільму й запрошено до презентаційного перегляду в неділю, в рамках якого перед глядачами постане й особисто герой стрічки - Іван Васильович Мирон.

Адмін 2012-04-18 / 18:55:25
Завтра, у четвер, о 14-й. Зараз підготуємо і розповсюдимо анонс.

КаО 2012-04-18 / 18:23:26
Я так зрозумів, що завтра, у четвер, мало би бути попереднє представлення фільму про Івана Мирона в прес-центрі "Закарпаття".
Якщо так, то коли?

Ребрик 2012-04-17 / 19:20:05
Якщо давати жанрове визначення фільмові Омеляна Коляджина, то найвідповіднішим буде - фільм-документ. Сказане стосується і Норильського феномену, бо це не було просте повстання. В"язні-україці зіграли тут визначну роль, власне, завдяки їм і їхнім людським ресурсом було запроваджено "самоврядування". Але був ще й вирішальний чинник, про який краще почути з перших вуст. Для цього варто завітати в неділю на презентацію фільму.

еФПе 2012-04-17 / 17:53:35
Кажуть, те знамените Норильське повстання 1953 року цілком організували й здійснили політв'язні-українці. З повстання норільців почалося руйнування страшної системи ГУЛАГу. Чи про ті події щось говориться в фільмі? І ще - як людина після 25 років неволі зуміла зберегти себе і не впасти на коліна. Фільм такої теми належить дивитися. Щоб краще стало з пам'яттю.

707 2012-04-17 / 17:23:35
Якщо не помиляюся, це також кінопродукція від студії "Гражда". Непогане враження справив колись знятий цією компанією фільм "Хочемо правди" (показували його влітку 2005 року) - про "помаранчеві" події та участь у них студентів і працівників УжНУ. А чи можна б його знову якось нам показати, щоб на те все подивитися свіжим оком. І вже зовсім фантазія - зняти б окреме продовження, з новими інтерв'ю все тих же учасників, і як воно нині їм бачиться.
Сподіваюся, що новий фільм від Омеляна Коляджина – так само професійний, як і його минулі роботи.


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи