Боржавська паска, або яка паска буде цього року?

Яка паска буде цього року? – з таким питанням всі без винятку в Боржавській долині, та й не тільки – господарі в очікуванні свята Христового Воскресіння… Для того, щоб краще знати тисячолітні традиції, краще всього завітати в село Луково Іршавського району, що розкинулось по обидва боки річки Боржава.

Боржавська паска, або яка паска буде цього року?

Річка в цих місцях ще норовлива, по обидва береги її живлять швидкі гірські струмки, один з яких приборкала родина Сенинців вже більше століття тому. Саме в Боржавському передгір’ї, на лівому березі річки Боржави, збудував водяний млин  прадід Дениса Сенинця. За будівельні матеріали служило дерево, а схема того млина була в голові прадіда… Сьогодні Денис Іванович муку для паски вже підготовив, а жінка, Олена Іванівна, приводить до ладу господарство. В хліві в очікуванні тільна корова – приплід чекають якраз на свята. Вже висадили перші рядки молодої картоплі, з осені висадили грядку часнику, який дружно дав сходи.    

«Коли будете пекти паску?» – запитав я в Олени Іванівни на початку «страсного» тижня в понеділок. «Як звичайно – в великодню суботу, зранку замішу тісто і перед обідом «посаджу» в піч. Буду пекти собі та дочці». – «А чи можна Вас попросити спекти і мені – таку, як минулого року?».  – Після невеликої паузи господиня відповідає: «Тоді мушу напалювати ще раз – бо в перший раз всі тепші не помістяться».

Це частина нашої ранкової бесіди на обійсті родини Сенинців в с. Луково, куди я завітав з огляду на минулорічну акцію «Боржавська паска», яку було проведено разом з молоддю сусідніх сіл протягом трьох днів – молоття збіжжя, розписування писанок традиційним способом та і сам процес замішування та випічки пасок. Цьогорічна зима видалася непростою для родини – важко хворіли чоловік дочки та сам Денис Іванович. Навіть сам млин досить важко переніс сильні морози. За чашкою кави ми згадали минулорічні клопоти – адже за три дні до минулої паски в дворі було дуже людно; в  традиційному дійстві щодня брало участь до 45 осіб. На згадку ми подивились минулорічні фотографії. Під час відвідання родини Сенинців я зробив декілька знімків, які пропоную до своєї розповіді.

Для того щоб добратися  до млина, потрібно перейти міст через річку Боржава – тут на лівому березі встановлено пам’ятний хрест та стеллу в пам'ять жителям села Луково, які загинули в роки лихоліть.

Перейшовши міст  прямуємо вверх понад річкою Боржава  та піднімаємось трошки вгору – ось такі будинки розташовані на луківських пагорбах.

Аж ось і наш сторічний трудар...

Господар, Денис Іванович, бере пробу на якість борошна…

 

А це серія фотографій з минулого року з  акції «Боржавська паска»

10 квітня 2012р.

Теги: Луково, млин, паска

Коментарі


Денис Добра
Публікації:
/ 14Як нам облаштувати Боржавську вузькоколійку
/ 2Річка 30 мостів
/ 4Футбол без кордонів
На Боржавську вузькоколійку висадився швейцарський десант
Британський стандарт Закарпаття
/ 7«Костиль відродження» Боржавської вузькоколійки.
/ 1Кесареві – кесареве!
/ 4Господарка фестивалю Гамора – 2011
/ 4ФОРЗА підтримала звернення "Боржавської ініціативи" до голови Закарпатської ОДА
/ 15ВІДКРИТИЙ ЛИСТ голові Закарпатської ОДА з приводу демонтажу Боржавської вузькоколійки
ДОКУМЕНТАМИ по продажі вузькоколійки
/ 27 «Шагренева кожа» Боржавської вузькоколійки
/ 8Чин Святого Василія Великого в часи Карпатської України.
/ 1Вівці, мої вівці...
/ 2Поки крутиться колесо старого млина...
/ 2Сторіччя шляху до «Американської мрії».
/ 3Їхав трамвай, 13 номер…
/ 9Гранти Президента України як вища школа корупції.
/ 6Ура! Маємо вибір.!.?
/ 4«Зачистки» в стилі КГБ.
Сам врядую, сам прокуратурою, культурою і т.д. керую…
/ 3Старт виборів на селі ...
Закарпатці взяли участь у міжнародному «залізничному» таборі в Угорщині
/ 1На Закарпатті ентузіасти відзначили День Боржавської вузькоколійки
/ 7Вузькоколійна дорога Боржавської долини.Частина І. Історія
» Всі записи