Сучасні дитячі поліклініки: там лікують чи заражають?

Як народився мій Ярослав, то нам треба було до року кожного місяця ходити в поліклініку до дільничного лікаря на плановий огляд (важитися, мірятися, слухатися…). Було це зимою і як завжди сезон ГРВІ. Спілкувалася з знайомими мамами, які часто-густо радили мені плюнути на ці огляди і не ходити до медзакладу із здоровою дитиною. А я переживала. Хотіла знати, чи все добре з дитиною.

Сучасні дитячі поліклініки: там лікують чи заражають?

Перший наш візит у поліклініку відбувся у місяць. Сиджу під кабінетом під час прийому свого дільничного, а поряд старші діти чхають, кашляють, шморкають… Як же я перелякалася!!! Привели здорову дитину, аби її тут заразили незрозумілим ГРВІ?

А ще ведеш туди на щеплення знову ж таки здорову дитину, за ті півгодини у черзі маля може підчепити будь-що. Навіть лікар Комаровський у одній із своїх передач розповідав про шкідливість тих поліклінік.  Так от, вакцинували на перший погляд здорову дитину, але чи не захворіла вона саме в гостях у дільничного лікаря? Де гарантія, що далі все буде добре? Нема… І частенько моя однокурсниця (її син одноліток мого) розповідає, що після вакцинації у її чада – температура (лікарі запевняють що це нормальна реакція). А нещодавно в районі тижня після  щеплення дитя захворіло вітрянкою. Звідки? Мама каже, що нікуди не ходили, лиш у поліклініку… З чужими вдома хлопчик не контактував.

Взагалі-то в Україні по всіх поліклініках ввели день грудної дитини. Щовівторка до дільничного лікаря в ідеалі мали б приходити тільки здорові діти, аби їх зважили, поміряли і послухали. Але це тільки в ідеалі… Ми ходили раз на місяць у вівторок і все одно там купа хворих дітей. Останній наш огляд обернувся нам застудою. Як прийшли з сином з поліклініки, то сильно чхали, обом з носа текли соплі… Сумно, адже йшли туди здорові.

І що робити бідним мамам? Вести дитину на щомісячний огляд до року? Я не знаю… З одного боку треба йти, бо дитина має адаптовуватися до навколишнього світу з його бактеріями і вірусами. Так виробляється імунітет. Але з іншого боку, як же материнському серцю боляче, коли малюсіньке дитятко хворіє...

17 березня 2012р.

Теги: поліклініка

Коментарі

dyr 2012-03-18 / 14:17:16
З лікуванням небуде порядку, поке небуде медичного процесуального кодексу.