Гаврош Продакшн

Мине ще небагато часу, так – років десять-двадцять, і в Ужгороді завирує кіношне життя. Від тривких мурів замку, до передмістя. На будь-який смак фільмуватимуть на плівку плин людського (й не тільки) життя. Бо, завважте, тоді вже boss кіноіндустрії Олександер Гаврош як затятий патріот периферійних фуршетів та ненависник столичних корпоративів, власне у місті над Ужем заснує й успішно розвиватиме вітчизняний illusion. І на те є вагомі підстави.

Майбутній boss... Кіноіндустрії
Майбутній boss... Кіноіндустрії

Ба-бах!.. Двічі за тиждень мене приємно вгріли по маківці новини одна другої варта. Перша – від поважного добродія з грошима продюсера Володимира Філіппова (се вам не просвітянин-тушка Павло Мовчан, який тими роками «затиряв» мільйон гривень, що виділила була держава на зйомки фільму про Максима Березовського). Так ось, севастополець пан Філіппов береться профінансувати фільм про Фірцака-Кротона за твором «Іван Сила» О. Гавроша.

Друга новина – лишень з грядки. Сашко Гаврош з Олександром Денисенком розділив у фіналі призовий фонд у Конкурсі кінопроектів, присвяченому 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Звичайно, я б перше місце віддав О. Гаврошу за його сценарій «Історія одного доносу» хоча за те, що твір не висмоктаний з пальця, на противагу п. Денисенка, який сам у тому зізнався, що тільки 10% його сценарій місить історичного фактажу, а решта (90%) – Бу-Ба-Бу. Можна сказати, профанація. Та менше з тим. Послухаймо думку про сценарій О. Гавроша поважного метра в своїй галузі – Миколу Жулинського:

«Цей сценарій – добротно вивірена за історичними джерелами історія зради студентом Київського університету Олексієм Петровим членів Кирило-Мефодіївського товариства. Жодних особливих відхилень від історичної істини автор «Історії одного доносу» не допускає. Все під контролем, ніяких особливих домислів, доуявлень, гіпотез. Динамічний сюжет, активна зміна кадрів і часових площин, логічно вмотивоване перенесення подій з одного міста чи села в інше місце. Сценарист уважно слідкує за хронікою розвитку подій і послідовно веде свого головного героя до фіналу: зрада жорстоко карається власним сумлінням» (Кінець цитати).

Наразі, цілком поділяю думку п. Жулинського.

Попри все, вважаю, що Сашко Гаврош узяв  т а к и  високу планку, й переміг. Без інтрижок і нашіптувань кому треба впливових друзяк.

А перед очима зринають кадри з фільмів: «Марійка-невірниця» Івана Ольбрахта, «Карпатська Україна» Каленика та Петра Лисюків, «Тіні забутих предків» за сценарієм Івана Чендея, «Жменяки» за трилогією Михайла Томчанія...

Мине ще небагато часу, так – років десять-двадцять, і в Ужгороді завирує кіношне життя... за сприяння студії Гаврош Продакшн. Вірю!

07 березня 2012р.

Теги: Гаврош, кіно

Коментарі

Faust 2012-03-10 / 12:07:36
Пану"Тапака": таця - це по-російськи - поднос. Таці (грузинські, російські, українські і "наші"...) зроблені, як правило, з металу, з дерева, з різних пластиків, зі шкла, з пресованого паперу, плетені з лози (з прутя, з лика, з очерету..., сходіть якось до с.Іза і поникайте...)Звичайно, кожна Людина - Творець. Не виключаю, що Пан Тапака смажить "цыплята табака" на очеретяній таці у бловдері за t=+200 за Цельсієм. Смачного Вам (добру хуть), Пане Тапака, їште на здоров'я. Відомо, що від так смажених "цыплят..." мізки у тапаків, за їх наявності, стають пласкими, як таця... P.S. а тепша (tepsi по-угорськи)і по-нашому, і по-вашому - ПРОТВИНЬ по-російськи..

Іван Яцканин 2012-03-10 / 11:25:16
Пане Олександр, прийміть моє щире вітання з побажанням дальших творчих звершень.

Гаврош 2012-03-10 / 08:52:57
Дякую, пане Ярославе! Дякую всім, хто мене підтримав! Може, й справді Закарпаття таки долучиться до великого кіно.

Василь Кузан 2012-03-09 / 10:41:45
Сашко молодець!
Поставив мету і йде до неї, працює і має результат.
Натхнення і нових книг, проектів і премій тобі, друже.

Тарас Табака 2012-03-09 / 07:49:35
Фавст повеселив! Соромся за себе, грамотію, бо правильно писати "курчата тапака". Тапа по-грузинськи - таця, по-нашому тапша, або тепша у різних транскрипціях.
Спитай радше у Олександра, чи потрібен йому такий аТФокааат у твоєму лиці, оскільки змісту речення довшого за п*ять слів тобі зрозуміти не дано, онаніме.

Фединишинець - Фаусту 2012-03-08 / 12:30:45
Добре було б, доноску-дауне, якби ти ще підняв з усипальниці Ґете й заставив його також попишатись (а може, й попішатись)і привітати (обов"язково щиро!) Гавроша з успіхом...

Faust 2012-03-08 / 11:17:45
Щиро вітаю пана О.Гавроша і пишаюсь Ним. Він весь час працює, весь час в роботі, тому й успіх має! А ви, всякі там "цыплята-табака" та інші "феделки-черепані", лиш би "позубоскалить" замість того, шоби пишатись нашим земляком! Соромно за вас, видатні недоноски...

еФПе 2012-03-08 / 10:33:46
2Тарас Табака 2012-03-08 / 00:34:58
...це радше трагедія, аніж тріумф. Чи може я занадто категоричний?

Саме так. Надто категоричний. Не тим міряєте успіх...
Нині - чергова перемога Ол.Гавроша.

Тарас Табака 2012-03-08 / 09:28:26
Михайлові
Ти все вірно підмітив(фортуна?),та окрім цього я ще не виключаю думки, що результат міг бути відомим до оголошення самого конкурсу або сценарій писаним на замовлення, як це у нас часто-густо...
Це так,- інтуіція перфекціоніста, хай би вона мене на цей раз підвела...Поживемо - побачимо.
Звичайно ж я радий за Сашка, і вірю, що він на цьому як творча людина не зупиниться.:-)))

Фединишинець - Табаці 2012-03-08 / 08:42:38
Тарасе, ясна річ, я не читав документального сценарію Гаврика, але назва свідчить, що йдеться про донос студента Олексія Петрова на діяльність таємного Кирило-Мефодіївського товариства. Відтак Шевченка ждав життєвий сюрприз – 10-річне заслання. Чому переміг фантазійний сценарій Денисенка, тяжко судити. Може, ліпше написаний, може, журі керувалося мислію міфологізувати постать, а може, шальки терезів усміхнулися киянину завдячуючи одному-двом членам. Одне слово, скоро дізнаємося… Але трохи дивує інше: як за два місяці можна створити якісний і захоплюючий сценарій? Принаймні нібито такий термін озвучив організатор конкурсу Сергій Проскурня (див. репортаж «Закарпатець став другим…»).

Тарас Табака 2012-03-08 / 00:34:58
Здаєтся мені тут скоріше привід для співчуття, аніж поздоровлень… Якщо якісний сценарій відсувають на другорядну позицію, прирівнюючи з 90-топроцентним фуфлом, - це радше трагедія, аніж тріумф. Чи може я занадто категоричний? Нагадайте, про що йдется в сценарії, котрий отримав пальму?.. Сашко, ти про подібні здобудки писав у своїй натхненній праці до 20-ліття Української незалежності (неспроможності)?.. Нате кістку й подавіться? Твоє творче его вдоволене таким рішенням?

Фединишинець - Гаврику 2012-03-07 / 20:05:34
Гей,СашO,ти коли мені повернеш "Вурдалака Тараса Шевченка" Бузини? Ти казав, що береш на днів десять, а вже чи не місяць минув. Підозрюю, що ти скрупульозно штудіював мої ленінські замітки на полях бестселлера і використав у сценарії. Знайду плагіатну мысль - будеме ся судити. Але якщо бодай крихту вділиш із призового фонду - закрию рот на колодицю. Жарти жартами, а з 9 березня користування книгою - доляр на день...
P.S. О Небо, о Ісусе, о Владико, якого вже цімбора маю: як поручкаюся, то три дні буду дивитися на долоню й чутися окриленим. А якщо дуже віверто, то бодай тут, у коментах, по-фалічному примазаюся до успіху мачо (чи правильно - мача?).

Пан Баклажан 2012-03-07 / 17:19:10
Приєднуюсь до мрій пана Ярослава.
І йду в них далі. Давно же плескаю мрію про становлення якісного українського кіно формату ХХХ
(див. статтю "Даєш „білу краплю” на неблакитні екрани!"
http://h.ua/story/26296 - шість років минуло, актуальності не втратила).
От би зусиллями Гавроша, з "прімкнувшімі" до нього "березневими котами" та іншими однодумцями зламати мур з мораліте осіб типу членів Нацкоммору і розгорнути кіновиробництво продукту із найбільшим в світі попитом...