ТойЩоПримусивЩеРаз ПишатисяУкраїнськимКіно

Отже ми, щасливчики, купили останні два квитки на сеанс фільму «ТойЩоПройшовКрізьВогонь».

ТойЩоПримусивЩеРаз
ПишатисяУкраїнськимКіно

У кінотеатрах Києва нашумілий в україномовних колах фільм проходив, як це зазвичай буває з нашумілими в україномовних колах фільмами – всього в кількох з пяти десятків кінотеатрів. У непраймовий час, бо прайм віддали російськомовній (як на мене, абсолютно «одноразовій») комедії «Ржевский против Наполеона».

Найвечірніший сеанс, який ми віднайшли, був о 17.00. І це - всього через два тижні після появи в прокаті суто українського фільму – події, так би мовити, національного масштабу. Адже кіношедеври власного виробництва у нас виходять по кілька штук на кількадесят років.

Проте здивувало не це, байдуже, ставлення всіх, в чиїй силі було розкрутити і розпіарити цей фільм, а також організувати найпраймовіший час принаймні протягом місяця  для цього шедевру.

Здивувало – і приємно – інше.

По-перше, як ви вже зрозуміли, повний зал.

По-друге, ніде в Києві я не чула стільки української мови одночасно. Для Закарпаття українська – не дивина. Для Києва – справді, великий виняток.

По-третє, «смачна» режисерська робота. «Соковиті» зйомки. І музика – просто делікатес.

По-четверте, феноменальна історія, яка лягла в основу сюжету. Правдива історія з життя українського льотчика, який врешті опинився в племені індіанців у Канаді.

По-п’яте, дуже тонка українська душа.

Ну і насамкінець - давно фільми не примушували мене плакати, і сміятися. І з тихою і теплою радістю усвідомлювати: все-таки є воно, українське, розумне кіно. І можуть же! І вміють же! І зробили ж!

Словом, просто по-дружньому раджу – подивіться цей фільм. Рекомендовано всім, хто не розучився думати, мріяти, відчувати, любити. І нехай жодні «Ржевські», чи як там їх,  не переможуть за кількістю аудиторії нашого «ТогоЩоПройшовКрізьВогонь».  

06 лютого 2012р.

Теги: українське кіно, кіно, культура

Коментарі

Оптиміст 2012-02-12 / 22:48:58
Правильно, їм головне БАБКИ. А нам так і треба, бо якщо ми не думаємо, то за нас подумають, а ми будемо на цій інтернет-кухні говорити у пустоту і ні до чого це не приведе!!! І саме головне: ТАК І БУДЕ НАДАЛІ. І змін у нашому радянському союзі, не буде НІКОЛИ!!!

Olesya 2012-02-09 / 23:12:05
Так я своєю статтею і хотіла, наскільки мені під силу, пропіарити цей фільм. Хто має вуха - почує, хто має очі - побачить. Насправді я не думаю, що там є якась теорія великого заговору проти українського кіно. Я списую все це - на звичайну байдужість. Чомусь так склалося, що багатьом людям в нашій країні просто на все наплювати. А особливо чиновникам, роль яких я не применшую, бо це - кіно за державний кошт. Тож хоч би їм вистачило розуму себе пропіарити...

Словянин 2012-02-08 / 22:40:10
Леся! Хіба Ви не знаєте, хто кого піарить у сучасному світі? Українське, руське, англо-саксонське, германське кіно, як і інші види мистецтв, у загоні. Процвітає україномовна, англомовна, російськомовна "культура", в якій, за вислівом одного персонажа, руським духом і не пахне. Ви, Леся, все правильно пишете, але не торкаєтесь коріння проблеми. Якщо торкнетеся - Вам закриють рота... Це стиль сучасної "толерантної, "політкоректної" "свободи слова": можна прекрасно писати, але... не заглядувати за лаштунки.

Андрей 2012-02-07 / 11:50:43
2 Кришеник:
та нічого.

Кришеник 2012-02-07 / 10:22:47
Звісно, маю подякувати записному правдорубу за уважність і доброзичливе ставлення.
Отже, не все так погано і варто сходити на фільм.

Olesya 2012-02-07 / 10:14:45
ну то закликаю усіх йти до кінотеатру - давайте своїми квитками доведемо, що наш ТойЩоПройшовКрізьВогонь буде найкращим за касовими зборами)

Андрей 2012-02-07 / 09:46:07
"Жаль, але поки в Ужгороді ми не можемо побачити цього фільму." - поздравляю вас, гражданін, соврамши.

Мирослав 2012-02-07 / 08:35:01
Дякую п. Лесі за гарну презентацію. Як тільки уде можливість оов*язково подивлюся. Добре що справа українського кіно рушає з мсертвої точки, бо де немає свого, це місце займає чуже...

Година 2012-02-07 / 00:13:48
http://www.domion.info/?p=schedule&day=1 тут пише, що кіно в нас показуватимуть ще пару днів.

Корятович 2012-02-06 / 23:48:29
'Нам залишають лише те, що нас знівелює, применшить, зробить неглибокими й презирливо смішними.'

До Кришеника - на мою думку, це уже справді за пізно в історії людства. Українськість уже твердо укріплено в душі українського народу (ясно що є ще багато що можна зробити). Усі показники усвідомляють що потреба для украйінської книжки росте кожного року. Тільки пригадайте собі не давно коли О. Гаврош рекламував у статті відкриття української книгарні в Одесі? Я віру що час скоро покажи що украйінський нарід вимагатиме якісні фільми на украйінській мові!

Olesya 2012-02-06 / 23:30:50
Кришеник, погоджуюся з вашими думками. Шкода, що фільм ще не в Ужгороді... я не знала. Як на мене, це мала бути гучна всеукраїнська прем"єра у всіх містах та селах.

Кришеник 2012-02-06 / 23:00:47
Жаль, але поки в Ужгороді ми не можемо побачити цього фільму. Причина проста - всього було зроблено, здається, 9 копій . На більше не вистачило коштів. Звідси й стратегія авторів: перші гроші від куплених квитків підуть на друкування наступних копій (це ж вам не чергова дешовка від зеленських).
Насправді фільм - це ТойЩоНеМавБиБутиЗнятим. Держава режисеру Михайлові Іллєнку мало чим помогла, бо в бажаннях наших владців в цій країні НеМаєБутиНічогоУкраїнського. Нам залишають лише те, що нас знівелює, применшить, зробить неглибокими й презирливо смішними.
Пам'ятаєте, схоже було й з уже нині покійним Юрієм Ілленком та його "Молитвою..." Як тільки не принижували той фільм, ЯкогоУкраїнцямНеПотрібноБулоБачити. Потоптали, принизили, не дали життя... Маю надію, що прагнення бачити, читати своє в нас не закінчиться, бо як без цієї теплої радості, бажання плакати й сміятися над своїм розумним.

Корятович 2012-02-06 / 22:10:06
Дякую Лесю за вашу коротку рецензію цього нового українського фільму (більш докладно було б пригодилось!). Тут можна більше узнати про цього Українського Індіяна: 'Вождь племені ірокезів – полтавець Іван Даценко' http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2254

О.Д. 2012-02-06 / 22:05:36
Золота... ))