Бюджетна інтоксикація

Ми майже дуже багато хочемо від наших місцевих політиків? Але на менше, якось душа не згодна. Тому спочатку невеличка асоціація.

Бюджетна інтоксикація

Над  містом  сіре брудне небо. Потріскане від зусиль і обстрілів із землі. В червоно-іржавих потьоках воно нагадує стелю тюремної лазні.  Сотні, сотні, сотні років  стеля тримає і консервує, перетворює в гербарій живе у цьому місті.  Із вентиляційної решітки, що поряд наспіх намальованого сонця, звисає  павутина і чути голос: раз-два, раз-два, раз-два… і кроки в пустоті.  То несуть вінки під стіну Гандери та «вічному во-гню».

 Тріскає штукатурка, місцями відвалюється цегла, але арматура все ще тримає це небо. А істота нестямно волає:  broken the wall… broken the wall… broken the wall…

Повертаючись у редакцію після бюджетної сесії Виноградівської районної ради, яка відбулася 10 січня собі думали: добре, вони завжди домовляться. А ми? Що нам робити?  Робити вигляд, що все добре, бо є «співпраця і порозуміння», чи вважати, що інакше бути і не може, бо така сьогоднішня дійсність? Та майже так і треба робити. Не можемо ж ми розраховувати на те, що наші депутати раптом скажуть: люди добрі!!! та то не бюджет!!! Ми не можемо приймати те, що передбачає навіть не виживання, а завмирання. І якби в кожному районі народні обранці раптом ту писулю, що називається «бюджетний кодекс» відправили  нагору «реформаторам», то може вони б дещо інше зрозуміли  про народ, життям і долею якого взялися розпоряджатися. Але не будьмо ідеалістами: їм - земний рай, нам - під-земний бюджет. Поки що так.

Хочете знати, що відбулося 10 січня на сесії? А те, що й мало відбутися: після бурі (сесії 30 грудня) – штиль. І хоч для підстраховки приїхали: Бушко з десантом працівників облдержадміністрації, мукачівське Discovery, навідалося місцеве ТВІ, - шоу не продовжилося. Тетяна Граб відразу після гімну попросила слово і заявила, про те, що в знак примирення пропонує всі програми і райради, і райдержадміністрації, які не були проголосовані депутатами минулої сесії, проголосувати пакетом. Що і було зроблено одноголосно. Згодом без обговорення і представлення на сесії був проголосований і бюджет на 2012 рік, як сказав голова райради, щоб не вдаватися в дискусії, бо тоді він «взагалі розсиплеться». А душу депутатам вдалося відвести тільки на питанні порядку денного «різне», де йшлося про Новоклинівську школу, яку за браком учнів хочуть закрити. Депутати навипередки являли свою стурбованість цим питанням на протязі майже години. Таким  чином і не вдалося по часу переплюнути блискавичні сесії бочкаївської міськради.

Якби зіштовхнулися дві точки зору: прагматична і народолюбива. Прагматичну соро-м’язливо представляв начальник управління освіти Белень Василь Іванович, а народолюбну всі інші: і голова депутатської комісії, яка вивчала це питання Борто, і майбутній ка-ндидат в депутати до Верховної Ради Іван Бушко, і всі ті, хто подавав репліки, пропозиції, або просто мав під час обговорення дуже стурбований вираз обличчя. Белень пояснював, що не може фінансувати школу, де 8 учнів, а депутати: не буде школи, не буде села. Белень: давайте ліквідуємо школу і відкриємо школу-садок, який передамо на баланс сільської ради, а сільський голова: поки не розроблений механізм фінансування сільрада не зможе взяти на баланс, бо й сама потерпає від безгрошів’я. Зійшлися на соломоново-політичному рішенні, яке запропонував голова райради: школу преобразити в школу-садок, але слово «ліквідація» ні в якому разі не вживати. Юристам і економістам в рамках цього рішення продумати шляхи оформлення і механізми фінансування. Ніби до цього часу, а питання загострене з літа, не було можливості тим юристам і фінансистам зайнятися шляхами і механізмами. На цьому сесія і завершилася. Але питання залишилися. Важкі питання, майже не підйомні для периферійної свідомості. Щоб не турбувати Тетяну Дмитрівну – голову райдержадміністрації, яка тільки-но з лікарні, де  після бур і битв політичних (а може й від іскристого шампанського – хто знає?) вгамовувала тиск і тахікардію, ми звернулися до Олега Вікторовича – голови райради, якого ну нич не бере, на радість регіоналів, русинів та іншого політично-запамороченого місцевого люду.  

Володимир Мочарник, Закарпаття онлайн.Блоги
21 січня 2012р.

Теги:

Коментарі

Виноградівець 2012-01-24 / 13:48:41
БЮТівці голосують лиш так, як скажуть Риги. Шо БЮТ, шо ПРдуни у Виноградові то одна шайка.

чорна гора 2012-01-23 / 18:41:07
БЮТівці були проти закриття школи.