На полонині Щавна

Гуде арктичний вітер. Удень і вночі. Влітку та взимку. Безперестанку. А мо’ – не вітер, а зарита під ногами (в землю) труба, точніше не труба, а російський газ, і чому власне – російський, радше – природній. Гулко гуде. Таки – вітер. Сіверко.

На полонині Щавна

А там, за спиною, губиться у глибоких зворах за лаштунками букового пралісу Широкий Луг, а перед очима подекуди на ґруниках видніються околиці неозорої Колочави. Ліворуч від тебе нічим не примітна полонина Боса, відтак – Менчул, праворуч – Топаш, полонина вирізняється тим, що онде якимось дивом ще не розібрали на металобрухт височезну вишку тутешні бізнесовці. Вишка неабияка, а РЛСна, мала причетність до Пістрялівської станції. Станцію вже розібрали брати і сестри на чолі з тамтешнім парохом (уродженцем Широкого Лугу), а до вишки ніяк не доберуться. А, варто б!.. Як і Тересвянську вузькоколійку. Нащо задарма псує краєвид.

Тут – хребет Красна. Безліч полонин-гілок, що тримаються одного гінкого стовбура. Можна сказати, сягає від Хуста до Надвірної. Й зарита по хребтові труба. Стратегічний об’єкт нашої держави. Розмінна монета. Хоч, довколишні села не мають від того ніякого зиску. Газ під тиском гуде у трубі, туди, в (Е)вропу. Класно! Аз єсмь причетний до ґлобальної політики. Зі мною рахуються в Москві та Берліні... Тільки тута, від сільського голови до самого Балого-Ледиди, чхають на мене всі. Так треба! Пояснюють ужгородські політологи та тутешні новинкарі з письмаками укрсучліту.

А колись, по Карпатській Україні, сим хребтом чосу давали в Росію, точніше не в саму Радянську Росію, а туди, в «лагеря», за Урал. Брати-закарпатці. В Надвірній кляті галичани спритно їх брали за шкірку та нахабно саджали в кутузку, відправляли на примусові роботи до любого нам Сибіру. Най не видригуються, мовляв, що ми єсмь брати ваші – кацапи, такі само русини, ще й православні. Ну, дехто й уніат. Але ж, брати і сестри во Хресті!

Нині, за кілька днів до Святого Вечора, ніхто нікого нікуди не хапає. Навпаки, радо відпускає з розпростертими руками від Пітера до Лісабона, їдьте вуйки на зламані голови до своїх покинутих хиж у горах, побудьте мало вдома коло своїх жони та діток, а там знову сюди, до нас, на заробітки, виконувати найважчу та брезклу роботу. Така ваша планида. Тільки, не забудьте сходити до церкви, можна й потай до самого попа сходити на фару, та дати йому кілька купюр, аби помолився за вас. У попа, не забувайте, також є сім’я, та й дітки неодмінно за бабло навчаються на престижних факультетах. А піп з того, вами тяжко заробленого, щось та відстібне, наприклад, викладачам УжНУ... І, скажімо, Микола Вегеш тепер уже з Євгеном Жупаном яко затяті "єцуни" захистять на пару дисертацію «Авґустин Волошин і невмирущі русини по світах-сиринцях». І Бог вам усе простить – допоки на полонині Щавна гуде арктичний вітер!

04 січня 2012р.

Теги:

Коментарі

Словянин 2012-01-07 / 20:55:53
Оросу
…Вишка неабияка, а РЛСна, мала причетність до Пістрялівської станції…
Рано чи пізно, РЛС та багато чого іншого у майбутньому стане нам у пригоді, щоби там не говорили пацифісти та ліберасти, проплачені з-за гатару. А нам своє робить… Вітаю зі святом. Нині багато свят, у змісті яких намішано багато і нашого, і не нашого, праведного і грішного. Тим не менше, коли зустрічається велика родина – це завжди прекрасно. Як би там не було, потрібно зациклюватись не на проблемах, а на життєрадісних сторонах життя, думати і про гарне майбутнє, і ностальгувати. За Полониною Щавною, вузькоколійкою та багатьма іншими фрагментами минулого, які можуть надихнути на не менш гарне величне майбутнє, різноманіттю краси – і півдня , і арктичного вітру, - і головне – нашої рідної землі, яка рано чи пізно стане взірцем для інших .

Іван 2012-01-07 / 06:22:18
Май біда, що пуйде русин тяжко заробит гроші за гатаром, прийде думу, а туй му начинают лічити гроші та казати "Давайте податки", би ся вже вдавили ко вто просит уд русина

Грунь 2012-01-05 / 22:46:57
Але Тересв'янську та Богданську вузькоколійки треба було зберегти. То було щось, на рівні космічних кораблів, коли тот паровозик вівкаючи, весь закутаний парою вискакував на дорогу в Тересві, а тот, що нісся юзом городами Богдана весь на гальмах, повний лісу чудом зупинявся на Устіріках в Рахові. Е хлопаки не доганьиєте моменту морі.

Корятович 2012-01-04 / 19:16:13
Славку - бачу що ти уже похмелився із Різдва Сонцевого. Щодо мого 'ніка' КК, то нічого не зв'язано із моїм перешиванецьким натуром. Просто, адмін більше не дозволяє вживання нікам які коротші за 3 букви. Але хотів би разом з вами, відсвяткувати нового року по 'старому'. Чув що ти маєш намір провести 'ватру' десь на Ґрехіті...можливо захопимо собі пару о цих пожадливих попів і там разом заколядуємо, як треба??...:-)

ярослав орос 2012-01-04 / 18:59:35
КК, ну Ти й спритний хахол, уже й у Корятовича обернувся... перешиванець -- найхарактерніша риса мого народу... на жаль...

Корятович 2012-01-04 / 18:56:08
Сумна...сумна довідка...якби, не тільки ті пожадлві попи...всьо пропивають, всьо жеруть, всіх людей дурять...не як наші 'письменики' з Київа!