Врятуймо душу Віктора Дрогальчука

Кілька років тому, коли Володимир Яворівський схопив був бога за бороду та крутив Спілкою письменників як циган сонцем, так, принаймні, здавалося йому, зателефонував мені Борис Олійник, запропонував зустрітися. Мова зайшла про те, що слід у даному разі в пику Ваві хоча заснувати альтернативну газету «Літературній Україні», на сторінках якої ішлося б про світло й тіні (з відтінками) як укрсучліту, так і красного письменства загалом. Позаяк «ЛУ» скидалася радше тоді на орган самого В. Яворівського, ніж на «спілчанський». І запропонував мені Борис Ілліч очолити майбутнє видання.

Віктор Дрогальчук
Віктор Дрогальчук

Звісно, перше, що я запитав: «А хто фінансуватиме?..» На що зважений і тертий поет-академік з притаманною лише йому полтавською вимовою сказав: «Так оце збираюся на зустріч з твоїм земляком Віктором Балогою, обіцяв посприяти. Ходи зі мною». Якусь хвильку я завагався, подумав, а що скажуть мені мої батьки, коли довідаються, що їхній синаш годується з долоні самого ґазди Закарпаття, який «чесним трудом» накопичив чималенький капітал... І запропонував пану-товаришу Борису, нехай би очолив майбутнє видання власне Михайло Сидоржевський, якого кількома днями раніше В. Яворівський звільнив з посади головреда газети «ЛУ». Якраз підхожа кандидатура...

Отже, Борис Олійник з Михайлом Сидоржевським і сходили вдвох на rendez-vous з Віктором Балогою. Минуло кілька років, зустрівся я з М. Сидоржевським, поцікавився, чи мій земляк посприяв тоді у заснуванні та виданні «Української літературної газети». Посміхнувся сумно п. Михайло та й каже: «Так... Виділив мені Балога коштів аж на півтора номера газети». Шкода мені стало М. Сидоржевського: «Вибач, Михайле...» – єдине, що спромігся сказати.

Історію, що її щойно переповів, спонукала написати мене інформація з ЗМІ про те, що вчора на сесії Закарпатської облради, цитую: «Голова облради «наїхав» на начальника управління за «русинський» словник.

Управління інформації та зв’язків з громадськістю не справляється зі своїми обов’язками та не виконує постанов сесії Закарпатської облради. Такий висновок прозвучав від голови облради Івана Балоги після обговорення в сесійній залі питання про видання словника «русинської» мови Юрія Чорі.

І. Балога: «Якщо депутати доручають профільному управлінню зробити роботу, на яку виділяють кошти ( 200 тисяч гривень було виділено ще на початку року), то відмовка говорить про те, що там або непрофесіоналізм, або просто небажання виконувати цю роботу. У цьому випадку треба піти з посади».

Начальник управління інформації та зв'язків з громадськістю ОДА Віктор Дрогальчук пообіцяв наступного року виправити помилки свого відомства».


Особисто я не знайомий з В. Дрогальчуком, хоч з коментів до даної інформації здогадуюся, хто то є... Мене непокоїть інше. Потрібно п. Віктора негайно рятувати, власне не його, а душу сараки. Якщо наступного року пан Дрогальчук таки «виправить помилки свого відомства», то – біда вже бери той «словник черрі» – В. Дрогальчук продасть рогатому душу. Не «єцунам» з Балогами, а самому Люциферу!

Звертаюся до громадськості краю. Брати і сестри во Хресті, докладіть максимум зусиль, аби раб божий Віктор Дрогальчук наступного року не «виправив помилки свого відомства»... Бо гієна впаде і на вас!

Щиро ваш Ярослав Орос

14 грудня 2011р.

Теги: Дрогальчук, словник

Коментарі

Чингиз 2012-07-09 / 09:18:16

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Осійський 2011-12-18 / 11:42:36
Буває, що на 67 році дах їде...

Словянин 2011-12-17 / 19:40:17
Дуже жаль, що така талановита людина, як Петровцій, розмінюється на дрібниці. А міг би стати українським класиком.

Словянин 2011-12-17 / 19:03:32
Ярославу Оросу. При всій моїй повазі до Я. Ороса, потрібно замислитись, з ким він...

Чук 2011-12-16 / 00:23:28
З лайна пістолета не буде. А з поганої книжки -- добра. Хоч би Балога вср--ся

Брук 2011-12-15 / 20:50:22
З Дрогальчука зробили цапа відбувайла, а він всього-навсього підневільний чиновник і в принципі не може розпоряджатися такою сумою. Спочатку потрібно вияснити, хто кому давав команди, яка комісія приймала відповідне рішення і т. д., а потім робити висновки. А кідь пушла така жара, згадаймо вірш Фединишинця молодшого з номеру газети Подкарпатська Русь першої половини90-х рр., коли дане виданняч було родинним. Звучало приблизно так: айно, я радикальный автономіст...

перехожий 2011-12-15 / 08:54:57
Дрогальчук завжди наголошує, що він "русин" ("Моя мама та тютка русинки з Міжгірщини", - це його слова). То від чого ми маємо його рятувати? Він шлях своєї душі сам обрав.

ярослав орос 2011-12-15 / 08:17:54
Фединишинець М. 2011-12-14 / 19:30:31

михайле, цілком поділяю Твою думку, що "словник черрі" погоди не робить... барахло... у даному разі ідеться про душу окремо взятої людини, яку хочуть занапастити вірні християни...
михайле, по можливості рятуй душі від вірних християн... і воздасться Тобі...

фуцон 2011-12-14 / 22:19:41

Коментар видалено через порушення "Правил голосування". Адмін

сорри 2011-12-14 / 22:10:40
Цікаво, а рятувати душу Івана Балоги вже ніхто не береться?

Фединишинець М. 2011-12-14 / 19:30:31
Ярославе, не доганяю, на чому базується така боязнь і категоричність? Вихід словника Чорі нічого кардинально не змінить у русинському русі. До речі, я обома руками й ногами за те, аби колись, най і через 10-20-30 років,Інститут мовознавства підготував і унікальнющий словник Грицака. Сидять там нероби і ґаті протирають...

сорри 2011-12-14 / 18:46:51
Уміє ж Іванко Б. настроювати проти себе всіх. Тепер "лупнув" по українству і журналістах. Скоро залишиться сам з Трикуром і Жупаном. І гроші на виборах не поможуть.

читач 2011-12-14 / 15:42:14
Напише заяву на звільнення, врятуться...