СОРОКОВИНИ СВІТЛОЇ ПАМЯТІ СТІВА ДЖОБСА

Минуло сорок днів, як відійшов у вічність Стів Джобс... Людина-легенда, котра зуміла підняти Apple в мить, коли вона була на межі банкрутства. У 1997 році газета San Francisco Chronicle писала: "Остання людина, котра могла б врятувати Apple від неминучого банкрутства, померла дві тисячі років назад. Його розіпнули на хресті". Виявилось, журналісти помилялися.

Стів Джобс - людина-легенда
Стів Джобс - людина-легенда

     Стів Джобс помер. Ця новина нещодавно струсанула світ. Людина-легенда, котра зумів підняти Apple в мить, коли вона була на межі банкрутства. У 1997 році газета San Francisco Chronicle писала: "Остання людина, яка могла б врятувати Apple від неминучого банкрутства, померла дві тисячі років назад. Його розіпнули на хресті". Виявилось, журналісти помилялися.
     Стів Джобс завжди був дуже далекоглядним бізнесменом. Він допоміг наступити епосі персональних комп''''''''ютерів, а потім провів справжню культурну революцію, змінив наше уявлення про те, як варто слухати музику, дивитися фільми і розмовляти по мобільному телефону, відмічає The New York Times. Йому було всього 56...


 

Молодий Стів Джобс: від яблука - до Apple


Про смерть свого батька-засновника повідомила cама Apple, яку він заснував в 1976 році в гаражі свого друга Стіва Возняка. Друзі сім''''''''ї говорять, що Джобс помер без мук, в результаті ускладнень раку підшлункової залози, з якою він вів довгу публічну боротьбу. Він залишався особою і керівником Apple навіть в ті моменти, коли проходив лікування. Він проводив презентації в стані, близькому до непритомного, навіть тоді, коли усі бачили, що ноги в незмінних синіх джинсах сильно схуднули. У 2004 році він переніс операцію з пересадження печінки. У 2009 році узяв тримісячну відпустку, і вже тоді зарубіжні інформагентства стали спішно писати некрологи. Здавалося, Джобс не повернеться. Але він повернувся. А цього літа знову повідомив про свій відхід. Цього разу остаточно...

"Я завжди говорив, що наступить день, в який я не зможу далі повністю і цілком виконувати свої обов''''''''язки на посту глави Apple. І я обіцяв, що буду першим, хто повідомить вас про це. На жаль, цей день настав", - повідомив Джобс в листі своїх співробітників кілька тижнів тому.

На той час Джобс відмінно засвоїв інтуїтивний сенс маркетингу, саме він визначив напрями розвитку індустрії на багато років вперед. Саме вказав усім шлях: суть Інтернету в майбутньому визначатиметься не веб-сайтами, а додатками, орієнтованими на роботу в Мережі; комп''''''''ютер майбутнього - планшет, а традиційні лептопи використовуватимуть тільки програмісти, журналісти, письменники та інші "суперкористувачі"; жорсткий диск в комп''''''''ютері скоро замінять "хмари" на видаленому серверному устаткуванні. Джобс став дуже багатим: на момент смерті його статок оцінюється в 8,3 млрд доларів.

Слова вдячності Джобсу висловили Барак Обама, Біл Гейтс, Марк Цукерберг, Майкл Делл, Майкл Блумберг і безліч інших відомих людей. Звістка про смерть Стіва стало трендом №1 в Twitter. Блогер Мэтт Каллиган написав дуже точний пост. "Покойся з миром, Стів Джобс. Ти доторкнувся до потворного світу технологій і зробив його красивим".

Свій перший прорив у світі високих технологій Джобс зробив через вісім років після заснування Apple. Мова про комп''''''''ютер Macintosh, який був набагато простіший в спілкуванні з усіх інших комп''''''''ютерів. І красивіший. Під час 12-річної розлуки з компанією, з якої його вигнали через конфлікт з керівництвом і радою директорів, Джобс займався іншим вигідним бізнесом - власною компанією NeXT. Попутно вклав 50 млн доларов в Pixar - студію, яка першою у світі стала створювати комп''''''''ютерні мультики. Пізніше цю компанію купила Disney за 7,6 млрд доларів. Всі ті роки, які Apple провела без Стіва, довели її до крайнього стану: компанію було простіше закрити, ніж відродити. Але Джобс вважав інакше і випустив у 2001 році перший iPod. Він став суперпопулярним пристроєм для прослуховування музики і ліг в основу відродження Apple.

себе просто лідером: займався тим, що наймав кращих у світі програмістів, інженерів, дизайнерів і маркетологів, знаходив способи надихнути їх і змусити викластися на повну котушку. Попутно він мав неймовірної сили харизму, міг розповісти про свої продукти так, як не міг ніхто інший. Стівен Леві, автор книги "Шалено Великий", виданої у 1994 році, відмічає: "Він був пристрасним лідером, котрий міг всіх заразити однією ідеєю!  Унікальна людина, рівних якій просто немає". "Том Соєр міг би повчитися у Джобса різним трюкам", - жартівливо підмічає він.

При цьому глава Apple був перфекціоністом. Він списав на брухт три працюючі прототипи iPhone: вони всі йому чимось не подобалися. І тільки четвертий побачив світло в 2007 році.  Критикував він їдко й іноді міг дозволити собі публічно принизити людей. Коли Pixar працювала над "Історією іграшок" - першим мультфільмом з комп''''''''ютерною анімацією, Джобс мучив їх чотири роки. "Вам потрібне щось більше, ніж просто бачення. Вам потрібна упертість, завзятість, віра і терпіння, щоб тримати курс", - говорив він і вимагав від програмістів досконалих образів.

Сам Джобс ніколи не був ідеальним і правильним - як його головний суперник усього життя Біл Гейтс. Стів не давав на добродійність. Він не здобув вищої освіти, пішовши з коледжу Рид, гроші на який його батьки відкладали усе життя. Він деякий час жив в Індії і став буддистом. У нього багатий досвід вживання психоделіків. Зі своєю дочкою він не розмовляв багато років. Але хіба хтось звинуватить його в тому, що він провів своє життя неправильно?

17 листопада 2011р.

Теги: Стів Джобс; світла память

Коментарі

Prafesor 2012-03-09 / 22:24:43
Я просто в шоці від прочитаного : Стів Джобс хороший бізнесмен, але аж ніяк не божественна перосона, яка змінила світ. Він ніколи не переймався проблемами людей, в чому полягає його революційний вклад в ринок персональних компютерів? Що нового він винайшов? Новий бренд? Його фраза "Ми заробляємо міліарди на понтах молоді". Ось лице компанії Apple.

В. 2011-11-22 / 16:53:39
Вот она - цена прогресса! Потом и кровью! Вот, социалистическая экономика жила - можно было, лет по двадцать не обновлять ассортимент, модельный ряд продукции, и безбедно жить.

А тут, изобрести, внедрить кучу новинок, и стать банкротом!


Віктор Бунда
Публікації:
/ 3Сорок днів без Віталія... ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЯМ!
/ 3«Идет охота на волков, идет охота!» Старовойтова… Березовський… Борис Нємцов…Quis fiducia???
/ 2In memoriam. Світлій пам’яті Віталія Постолакі
/ 7Стів Джобс: Маловідомі факти з життя великого бізнесмена
/ 5Шредінгер, Гейзенберг, Дірак та хвильова природа матерії
/ 7"У геометрії я знайшов недосконалість" (до 220-річчя від дня народження Миколи Лобачевського)
/ 5"Я спрямував дослідження до небес…" (до 370-ї річниці зі дня смерті Галілео Галілея)
/ 1Я хотів відкрити вічні закони… До 350-річчя зі дня смерті Блеза Паcкаля
/ 4Боротися й шукати! Знайти – і не здаватися! (до 140-річчя Руала Амундсена)
/ 8Ті, що стояли на плечах гігантів
/ 5Знайдено бозон Хіггса - "частинку Бога"!
/ 17Анунаки, Юля та планета Нібіру
/ 2Тести, модулі, кредити... Quo vadis?
/ 7MAGNA CHARTA UNIVERSITATUM ТА ВІТЧИЗНЯНА УНІВЕРСИТЕТСЬКА АВТОНОМІЯ
/ 5БОЛОНСЬКИЙ ПРОЦЕС: НЕРОЗУМІННЯ ЧИ СТЕРЕОТИПИ
ЯВИЩЕ НАДПРОВІДНОСТІ ВІДЗНАЧИЛО У ЦЬОМУ РОЦІ СТОРІЧНИЙ ЮВІЛЕЙ
» Всі записи