В українському музеї у Свиднику демонстрували «Поезію в нитках» (ФОТО)

Однією із специфічних і найсвоєрідніших форм народного образотворчого мистецтва є вишивка, яка вражає багатством орнаментальних мотивів, неповторною барвистістю й гармонією кольорів. Вона безпосередньо нав’язує на старовинні традиції і в сучасності це один з найвиразніших, найпрекрасніших і найрозвинутіших видів народного декоративно-прикладного мистецтва. До найталановитіших та найвизначніших майстрів цього виду мистецтва на території Північно-Східної Словаччини належить Мґр Христина Ґерзанич з Кошиць, яка досягла в ньому небувалих успіхів та творчих звершень.

Христина Ґерзанич подарувала Музею української культури вишитий портрет Тараса Шевченка
Христина Ґерзанич подарувала Музею української культури вишитий портрет Тараса Шевченка

Виставку вишивок Христини Ґерзанич під назвою "Поезія в нитках" було відкрито 4 листопада 2011 року у виставочному залі СНМ – Музею української культури в Свиднику, на якій зійшлося чимало шанувальників народного мистецтва. В культурній програмі з вінком народних пісень виступили учні Основної школи мистецтв в Свиднику, яких на акордеоні супроводив Мар'ян Цупришин. Виставку відкрив директор музею Мирослав Сополига, доктор історичних наук, який привітав поважних гостей та відвідувачів, серед яких був консул України в СР Мґр Юрій Антонович Колядинський, приматор міста Свидника інж. Ян Голодняк, голова Міського  уряду Володимир Шандала, директор Державного окружного архіву Ріхард Павлович, директорка Піддуклянського осередку культури Марія Пайзинка, директорка Основної школи мистецтв Жанетт Пиханич, голова Регіональної ради СРУСР в Свиднику Михайло Білоруський та, зрозуміло, Христина Ґерзанич з донькою Оксаною і  дальшими рідними.
    
Народилася Христина Ґерзанич (дівоче прізвище Дутка) в селі Перегінськ Івано-Франківської області в Україні. Після закінчення Ужгородського державного університету – спеціальність вчитель української мови і літератури, працювала в школі та різних адміністративних установах. Від 1985 року живе в Кошицях, де п'ять років була членом Українського народного хору "Карпати".

Мистецтво вишивання винесла Христина Ґерзанич з рідного краю, а вишивати почала ще з студентських часів. Її художні роботи веселі, радісні, замріяні, в них авторка передає глибину своїх почуттів, надій і мрій – це поетична гармонія кольорових сполучень. Творчий доробок Х. Ґерзанич охоплює чимало вишиваних робіт: обруси, серветки, скатертки інтер'єрно-обрядового призначення (великодні, різдвяно-новорічні), герби (Державний герб України, герб міста Кошиць), зарамовані картинки (зимові краєвиди, квіти), ілюстрація до народної пісні "Несе Галя воду, коромисло гнеться", жіночі та чоловічі сорочки, краватки, фартухи, а головне – рушники. Традиційний український вишитий рушник супроводжував людину протягом цілого життя – від народження до смерті, він має велике національно-символічне значення. Хатній рушник прикрашав інтер'єр навіть найбіднішого помешкання, бо, крім естетичного значення, він благословляє й оберігає родину. З хлібом-сіллю на вишитому рушнику вітають поважних гостей, а весільні рушники символізують благословення молодого подружжя в їхньому подальшому житті. На вишиваних рушниках Христини Ґерзанич переплітаються мотиви калини (символ України та дівочої вроди) з квітами, вишнями та іншими мотивами.

Вишивкам Христини Ґерзанич притаманна чистота виконання, мініатюрність, досконалість композиції. Геометричні орнаменти замінюють рослинно-квіткові, квітково-зіркові, фігуральні та стилізовані птахи. Вони вишиті двоколірними (червоно-чорними, жовто-червоними...) або барвистими яскраво червоними, зеленими, бордовими, синіми, блакитними, фіолетовими, оранжевими та жовтими нитками. Хоч у вишивальниці переважає вишивка хрестиком, вона майстерно володіє й технікою низини, гладдю та мадейри. На цих вишивках відображена карпатська природа зі своїми свіжозеленими кольорами весни або яскраво жовто-червоним осіннім забарвленням. 

Художні роботи Христини Ґерзанич любителі народного образотворчого мистецтва мали змогу дотепер побачити на виставках в Україні, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Чехії та Росії. Сучасна виставка пані Х. Ґерзанич "Поезія в нитках", на якій показано 180 вишивок, потриває до 30 березня 2012 року.

Та ще одне. На святковому відкритті даної виставки вишивальниця Христина Ґерзанич подарувала до фондів СНМ – Музею української культури в Свиднику дві свої надзвичайно чудові роботи: вишитий портрет Тараса Шевченка та рушник. Дякуємо.

Надія Вархол


         
Урочистий акт  відкриття виставки вишивок Христини Ґерзанич (сидить на передньому плані). На фото вліво: Юрій Колядинський, Ян Голодняк, Мирослав Сополига




Частина учасників відкриття виставки

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.БЛОГИ, Закарпаття онлайн.Блоги
08 листопада 2011р.

Теги: музей, виставка, Сополига

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи