Гомо советікус – 2

Вчора відвідав сесію Ужгородської міської ради. Останній раз був на сесії років десять назад. За цей час щось змінилось, багато-що залишається незмінним, як традиції Львівського пива. Приємно, що коли в країні панує зневіра та ворожість до влади, ужгородці довіряють своїм обранцям, обираючи окремих депутатів вдруге, втретє, etc.

Отже, окремі враження.

(1) На відміну від Верховної Ради, ужгородські депутати на сесію ходять (чи не тому, що в місті не дуже й то є, куди ще ходити:). Кнопкодавство є, але не масове. У залі зареєструвались усі шістдесят депутатів (на Бога стільки в одному місті?!), хоча окремих відомих осіб у залі не було – за них голосували колеги. Така ваємопоміч поширена як серед так званої провладної більшості, так і серед самопроголошеної опозиції. Щоправда, при таємному голосуванні бюлетні отримали лише п'ятдесят депутатів, оскільки на відсутніх колег бюлетні не давали, і кожен мав голосувати за себе.

(2) Совок знайшов у нашій раді надійних прихисток. Якщо напочатку звання почесного громадянина м. Ужгорода давали одній особі в рік, то зараз вже одразу чотирьом. За такою геометричною прогресією у недалекому майбутньому ми всі матимемо шанс стати не просто громадянинами міста, а почесними громадянами міста – депутати ж, як один, обіцяли  догоджати нам, виборцям, різними приємностями, а обіцянки, як відомо, потрібно виконувати. Ось і виконуютьяк можуть. Звання почесного громадянина корисне не лише для самолюбства, але й для сімейного бюджету, оскільки традиційно кожний почесний громадянин має певні пільги за рахунок міських коштів (здається, 50% вартості комунальних платежів, ще щось там).

Спостерігається тенденція, коли звання почесного громадянина м. Ужгорода отримують усі колишні очільники міста й області. Тому пропоную при обранні на посаду міського голови, голови обласної ради чи призначення на посаду голови ОДА одразу оголошувати цих достойників Почесними громадянами міста Ужгорода. Так, цього року депутати вшанували п. Сембера. Певен, кожен колишний мер зробив щось для міста. Але чи не для того ми їх і обираємо? На моє переконання, така "роздача слонів" по всій країні повністю знівелювала ідею: це той же "Герой України", "народний артист" і "заслужений працівник дуже важливої галузі" у місцевому варіанті. На моє переконання, подібні звання треба заслужити, народ сам вирішує, кого вважати героєм, шановним громадянином чи видатним спеціалістом – без цих совкових хіт-парадів. Але 55 депутатів і мер (з 51 реально присутніх) вирішили інакше.

Але далі більше. Лише тиждень минув, як заарештували декана РГФ. А вчора наші депутати дали Почесну відзнаку Ужгородської міської ради професору Полюжину. Мер двічи по-фрейдівськи сплутав тепер вже офіційно шановну в місті людину з якимось паном Паплюжиним (чи не цим?). Тепер у найближчі роки варто очікувати нагородження колеги пана Полюжина, професора Фабіян, Почесною відзнакою Ужгородської міської ради. А Ви як думали? Багато наших викладачів навчають студентів не лише якомусь вузькому фаху, але й основам ринкових відносин і навичкам кар'єрного росту в українських умовах. Це, далебі, заслуговує якщо не на звання почесного громадянина, то на Почесну відзнаку як мінімум.

(3) Депутати у нас добрі. Де претендентів на Почесну відзнаку було три або чотири, депутати вирішили давали нагороду одразу двом номінантам. Там, де було заявлено по одній кандидатурі, депутати "автоматом" зараховували цю людину до лауреатів Почесної відзнаки. Так само "автоматом" Почесні відзнаки отримали два з шести заявлених кандидатів на звання почесного громадянина Ужгорода, які отримали найменше голосів депутатів (чи то 7, чи то 5 депутатів), – хіба нам шкода?

(4) Депутати не звикли казати "ні". Голосування "проти" в Ужгородській раді непопулярне. На табло куди частіше з'являється "не голосував" чи "утримався". Звісно, якщо проголосувати "проти", хтось може образитись, а, як пам'ятаємо, депутати у нас добрі. Тому, якщо колись у народі зростуть протестні настрої, не варто сподіватись, що наші обранці очолять такі протести: вони, напевно, за звичкою утримаються (ну, щоб нікого не образити). Як і безмандатним українцям, народним обранцям лячно висловлювати незгоду відкрито.

P.S. Заздалегідь перепрошую за можливі неточності. На жаль, проекти рішень видавались лише депутатам, службовцям мерії та прокурору, а на присутніх громадян без реґалій чи журналістів копій не було розраховано. І правильно: довкілля треба берегти і не витрачати папір на подібне роздрукування. Багато депутатів і службовців виконкому мають доступ до Інтернету, володіють айпедами та ноутбуками.  Як відомо, закон "Про доступ до публічної інформації" вимагає, щоб усі проекти рішень були заздалегідь оприлюднені на офіційному веб-сайті ради, звідки кожен міг би їх завантажити. Ну, хай собі закон і далі вимагає, нам не звикати. Тому, було б корисно до часу, коли Ужгородська рада приведе свою діяльність у відповідність до законів України, надавати присутнім, які не є владою, бодай електронні копії проектів рішень. Бо багато рішень приймаються у лічені секунди, і присутні й гадки не мають, за що голосують наші обранці. Сподіваюсь, бодай депутати розуміють, за що вони голосують (особливо, коли вони голосують дистанційно через колег-самаритян).

16 вересня 2011р.

Теги:

Коментарі

Антон 2011-09-22 / 21:11:00

Пане Ігоре, усі ті відзнаки дуже тхнуть радянщиною. Ні, звісно, видатних людей треба якось вшановувати, заоохочувати, але у нас все це робиться якось не так. Те, що дали відзнаку Полюжину, то взагалі no comments. Тепер ось чекаю від наших депутатів присудження судді-коляднику Зваричу звання почесного громадянина Ужгорода. Якщо залишити за дужками моральний бік голосування депутатами (бо де мораль, а де депутати?), то до технічного боку голосування теж питань вистачає. По-перше, депутати голосували за відсутніх колег. Ми, (пост)радянські люди, звикли до фарсу. Усі присутні – мер, депутати, прокурор – робили вигляд, що все чинно-законно. І та ж опозиція, яка щось з екранів кричить про беззаконня, непогано порушувала закон в Ужгородській міській раді минулого тижня. (Цікаво, чи це буде пояснено виборцям в обіцяному річному звіті?) По-друге, кандидатуру Полюжина внесли з голосу, яку наші депутати різних мастей за радянською звичкою "одобрямс" підтримали, – яке там обговорення, яка громадськість... Та й громадські організації, про які Ви кажете, і які де-юре вносять пропозиції нагородити різних достойників, – так кого вони представляють? Про 90% цих громадських організацій, переконаний, ніхто, окрім самих очільників і їхніх близьких родичів, і не чув. Як і про той визначний вклад, який багато-хто з нагороджених буцім-то зробив. Таке враження, що ужгородські депутати передивились якихось там "Х-факторів" та "Фабрик зірок" і теж вирішили долучитись до відкриття талантів. Ну чим ті ж Полюжин з Ільницьким-Сембером не таланти? Місто повинно знати своїх героїв, навіть якщо вони герої лише в очах депутатів Ужгородської міської ради.

Тому дякую за підказку, але у мене інша пропозиція – неформальний мораторій на переобрання депутатів та партій, які вже виказали свої таланти і свою совковість. Але я розумію, що це занадто радикально і жорстоко для середньостатистичного ужгородця:) Ми ж усепрощаючі. Та й легше носити вінець ошуканих підступними депутатами, ніж голосувати головою і нести відповідальність за свій вибір.

Андрею, міська влада рутинно порушує закони України – це не новина. Ось, для прикладу, чекаю вже другий місяць відповідь від мера щодо зливоприймачів на Минайській та велодоріжок у місті. А щодо реконструкції сайту... Так і попередня міська влада на все казала: "нема фінансових можливостей". Це вже просто смішно. Веб-дизайнер створює сайт з нуля за тиждень-два. А реконструювати сайт – що то взагалі на хлопській мові? Якщо порівняти сайт часів Ратушняка, то сьогоднішній стан сайту – український прорив, не більше-не менше. Минулого року я зазначав, що сайт Пенітенціарної служби (окрема тема) набагато інформативніший за ужгородську міську сторінку. З Погореловим сайт справді трохи ожив, але ще не ходить, фігурально кажучи. Я не ІТ-спеціаліст, але у своєму житті сайти оновлював. Так ось, повісити проекти рішень, інші документи може і старшокласник. Тому очевидно, що тут питання бажання, а не технічних можливостей. Про це мій наступний допис.

E.Z. 2011-09-20 / 11:48:00
чотири категорії рішень за які голосують депутати всіх рівнів
1.Те що потрібно мені; (це те. що депутат хоч якось розуміє)
2 Те за що сказав голосувати партійний папа;(те що не потребує розуміння)
3 Те що дуже комусь потрібно;( ліпше в цьому не розумітися, головне суму назвати правильну).
Хочете вразити когось інтелектом, спробуйте стати депутатом у виборця - совка?


А где четвертая?!

Андрей 2011-09-19 / 15:22:00
2 Антон Симкович:
щодо оприлюдення на сайті заздалегідь - в паралельному треді нач. відділу інформатизації та прес-служби пояснила, шо сайт "реконструюється" (прикручують модуль "наш лас-вєгас: з блек-джеком і депутатами"?) (але, дивним чином, наголошує, шо навіть в теперішньому варіанті, на ньому, нібито, всі рішення і проекти присутні - неправдус вульгаріс, але то на ї совісті най буде).
Згадуючи "совок" - там був такий загальновживаний евфемізм "врємєнниє труднасті", у теперішніх можновладців більше "в ходу" варіанти "ріканструкція/ріформірованіє/нівсьосразу" (на рахунок останнього "аргументу" - чисте мавпування місцевими екс-телеведучими столичних виправдань - коли, мовляв, каденція закінчицця, тоді й отримаєте право спитати з влади, а січас - немішайте нам "ефективно-конструктивним").

??? 2011-09-19 / 13:37:00
???, 19.09.2011 13:28
на рахунок вичавлювання із себе совковості та корумпованості :

хіба Ільницькому, як більшовицькому партійному пенсіонеру, який як і належить справжньому окупанту проживає із своїм кланом у конфіскованій окупаційною комуністичною владою від справжніх власників віллі, не слід надати звання "почесного", щоб отримав додаткові пільги на комунальні послуги, адже партійну пензію мабуть вже давно зїла інфляція "незалежності" ???

ми ж, звісно, не можемо очікувати, щоб цей більшовик переселився би із окупованої вілли до помешкання, яке може реально утримати, скажімо до творіння його часу та його однопартійців - надійної та комфортної хрущовки ???

Ігор Баран 2011-09-19 / 12:01:00
Антоне, всю Україну сам не зміниш, тут ясно.
Підкажу, що можна змінити, виходячи із порядку присвоєння цих звань.
1. Почесні відзнаки міської ради присвоюються щорічно до дня міста.
2. Кандидатури надаються громадськими організаціями, конкретніше формулювання не памятаю, але з положенням можете ознайомитись.
3. Судячи із кількості номінантів від ЗакДУ, пан Ващук своїх кандидатів у відповідних номінаціях подав, інші напевно "забули"
4. На наступний рік не полінуйтеся і разом із однодумцями, вони у Вас на щастя є, підготуйте пакет пропозицій

Андрей 2011-09-19 / 09:48:00
2 777:
"Читаючи коментарій Я.О., спало на думку, що чоловік "об"ївся беленою". "
Чи не міг би адмін "прикрутити" якусь "капчу" більш складну для Ороса (типу "2+2=?"), шоб хоча б мінімально обмежити появу його коментарів/постів під впливом delirium tremens, а то "Хвюрер", як напєця (а це легко вичисляється по часу коментаря - якшо після 7и, то Ярослав уже "поддамши") відразу рвецця до клавіатури.

Антон 2011-09-18 / 23:57:00

Країну чи місто я один не зміню, як би мені не хотілось. Без певної критичної маси ми залишатимемось Українчиними "паралітиками з блискучими очима". Зі себе совковість я вичавлюю – тут я спроможний і не "паралітик". І вичавлюю з наших бюрократів при кожній нагоді. Пишу я не для бровади, а можливо тому, бо хотілось би, щоб у власні десовитизації було задіяно куди більше українців, чого наразі я не спостерігаю (радше навпаки – див. попередній допис). А щодо "відомо всім" – так і "не укради" відомо всім... Але чи це привід закрити тему?

2011-09-18 / 23:37:00
"Але наразі я не бачу волі вичавлювати совковість і корумпованість із себе та з наших можновладців. Ми звикли фаталістично пристосувуватись і не висовуватись – і засуджувати тих, хто руйнує status quo."
Тоді чим ви відрізняєтеся від середньостатистичного громадянина. Як сумно жартують гуцули . і що помогло йому то шо він знає чотири мови. Ви не бачите і я не бачу, але я не маю такої доброї освіти як ви. Тому наразі таку статтю сприймаю як броваду від неспроможності.Те про що ви пишите відомо всім.

Антон 2011-09-18 / 21:10:00

Я ділився враженнями, а не відкриттями:) 

На моє переконання, x=y=z, де x, y, z – народ, влада й опозиція. Іншими словами, влада є такою, якою дозволяє їй бути народ та опозиція. Не забуваймо, що всі, хто при владі, не з Марса прилетіли, а вийшли з народа: хтось "из грязи в князи", когось любі батьки пропихнули, когось щиро обрали... І це вже проблема сліпоти чи глупоти народа, що ось таку владу й опозицію обирає. Що не кажіть, а останні 5 років вибори в Україні відносно вільні. І як ми цим скористались? І не треба звинувачувати Донбас, бо Закарпаття не далеко пішло в електоральному плані, як і решта реґіонів. І не треба казати, що вибору не було – треба було пошукати, а не голосувати за розкручені бренди. Це вже діагноз, коли на Голову держави народ обирає серед трьох мільйонерів-мільярдерів – які ще й нагло брешуть про свої статки, приховують реальні доходи, ухиляючись від податків.

Але оцей український "вони всі брешуть, то я голосуватиму за того, хто краще бреше" чи "вони всі крадуть, а цей/ця хоч лавочку зробив/пенсії підняв/церкву збудував/etc." важко подолати. Пам'ятаю, напередодні президентських виборів я зробив аналіз програм кандидатів, їхні попередні вчинки (голосування, управлінські рішення тощо), розіслав результат друзям, розклавши усе по полицям , – і що? І далі голосували за бренди (на кшалт "третьої сили" Тігіпка) та "прохідних". І це у мене ще друзі недурні, з вищою освітою, по світу їздять. А що чекати від звичайного посполитого люду? Ось тепер ці "бренди" й "прохідні" сидять і в Ужгородській раді, і в інших радах-виконкомах – законно обрані нами. Обрані-то обрані, але як правило, люди навіть не знають, хто в тих радах сидить: телефонують, наприклад, у мерію, і питають: а хто у мене депутат? Тому не варто нарікати на владу самі обрали не знаємо кого. Шанс мати більш-менш відповідальну владу ми втратили. Не треба бути Нострадамусом чи політологом, щоб передбачити, що вибори наступного року будуть повторенням Мукачева-2004.

Русине, дякую за довіру, але шансів на виборах в Україні у мене нема, оскільки народ обирає тих, хто його підкуповує (прямо й непрямо), лестить йому (на кшалт, "український народ мудрий"), солодко бреше (популізм – це майже те саме для українця, що інсулін для хворого на діабет). Я ж постійно говорю про те, яким бачу сучасних українців, – і більшість дописів у цьому блозі аж ніяк не є елеґіями мудрості, силі чи прогресивності українців:). А кому, скажіть, це сподобається, і хто після цього мене захоче обрати? Мої дописи навіть друзям не до душі:) Хто захоче визнати, що багато проблем в країні не могли б консервуватись чи поглиблюватись без особистого вкладу кожного з нас? Це видно по коментування різних статей на цьому сайті. Власну корумпованість, совковість, патерналізм, пасивність і безвідповідальність українці воліють не визнавати, не те, що коментувати. Це ж не строчити викривальні коментарі про жидо-масонські змови, комуняк-донеччан, які винні ледь не у засміченності під'їздів та вулиць Ужгорода, про аґентів Будапешта та імперські пазури Москви. Зовнішні загрози є у кожної держави. Але треба пам'ятати, що корумпована і совкова країна вразливіша до них, ніж інші держави. Позбувшись цих паралізуючих хвороб, українці зможуть протистоятимуть різним історичним та сьогоднішнім викликам і загрозам, я вже не кажу про те, що житимуть у справедливішій і динамічнішій країні. Але наразі я не бачу волі вичавлювати совковість і корумпованість із себе та з наших можновладців. Ми звикли фаталістично пристосувуватись і не висовуватись – і засуджувати тих, хто руйнує status quo.

Русин 2011-09-18 / 19:51:00
аноніму, 18.09.2011 13:44
Підтримую повністю, що спробуй стати депутатом у виборця - совка, з його розумінням ситуації. І думаю також, що аналогічно мер міст Міхаловце або Дармштадта викличе суцільний негатив, як у міськради, так і у виборців. Бо одне є втіленням іншого.
А так чекаємо подальших ускладнень нашого міського життя, оскільки криза лише вступає в активну фазу і недавній газовий колапс тільки підтвердив неготовність нашої комунальної, та й не тільки системи до таких НС. Але громадяни тільки під впливом таких колапсів починають ставати громадянами і бажаю успіху на цій дорозі.
Але схоже, що дорога буде терниста, оскільки недавнє рішення про присвоєння почесних громадян усіляким "діячам на благо розквіту рідного міста" крім Сови говорить про подальшу деградацію і за все про все прийдеться заплатити і заплатимо.....

2011-09-18 / 14:16:00
Антон-біла ворона. У нього у совковому суспільстві не має майбутнього. Навіщо він повернувся в країну-не зрозуміло,але "путі господні нєісповєдіми".

2011-09-18 / 13:44:00
Антоне. Дивно це для вас відкриття.
(Сподіваюсь, бодай депутати розуміють, за що вони голосують). Є чотири категорії рішень за які голосують депутати всіх рівнів
1.Те що потрібно мені; (це те. що депутат хоч якось розуміє)
2 Те за що сказав голосувати партійний папа;(те що не потребує розуміння)
3 Те що дуже комусь потрібно;( ліпше в цьому не розумітися, головне суму назвати правильну).
Хочете вразити когось інтелектом, спробуйте стати депутатом у виборця - совка?

Таня 2011-09-18 / 08:56:00
Антоне, класно ви з них постібалися. Дякую.

777 2011-09-18 / 07:50:00
Читаючи коментарій Я.О., спало на думку, що чоловік "об"ївся беленою".
Антон, а ти молодець: добре описав роботу депутатів. "Одобрямс" - їх характерна риса.

Іван 2011-09-18 / 06:42:00
анонім, 17.09.2011 19:00
Мера тай склад депутатький ми вибирали самі, туй ниє про що й говорити, бо бралисьме пенязи, сісе безспорний факт, я не за себе кажу, бо всі свої свідомі голосованя я голосовав по чести

Русин 2011-09-17 / 19:12:00
Шановний Антоне,
наступного разу із задоволенням віддам голос за Вас, оскільки повністю підписуюсь під кожним Вашим словом і безпосередньо знаю половину депутатського складу міськради.
Але який народ, яка громада - такі і депутати.
В міській раді м.Міхаловце не говорячи вже про братній Дармштадт їх уже давно б розігнали.

2011-09-17 / 19:00:00
Іван, 17.09.2011 06:33

да хто їх обирав, в Україні хіба існує незалежна та справедлива виборча система !?

Система голосування покликана легітимізувати цю владу, звісно є: " Голосуй не голосуй все рівно отримаєш йух !" - до болю відомо всім, а вот реального вибору немає

Іван 2011-09-17 / 06:33:00
Маємо сисью владу, бось ме ї заслужили, виділисьте очі,що вибирали .....

ярослав орос 2011-09-16 / 23:09:00
пане антоне, (цілком серйозно)... ну... (буду на русько-украйонськом, позаяк ужгород... ну... городішко сран(ы)й, себто рязанскій)... здесь, канєчно, шарять всє русін(ы), как на радном...

так єто Ви, антон, побівалі наконец на сесії в ужгороде послє туманного альбіона... мнє кажется, нарешті, кто-то прісмотрелся ко Вам... только, цену дєржітє... а потом -- хоч би хни...

ізвенітє, антон... но, єто так... уж-го-род... будьте чесним хоча б перед собою......

2011-09-16 / 18:59:00
Антоне, непогана статейка, якби тільки не оті дешево притягнуті за вуха "незмінні традиції Львівського пива" у заголовку до статті про роботу, чи скоріше створення видимості роботи, депутатів унгварської міської влади.


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи