Учні кондитерів

20-річчя української Незалежності Закарпаття увіковічить... словацькою школою

Учні кондитерів

Нещодавно у Мукачеві відкрили пам'ятник „Учню кондитера". Обумовили таке рішення начебто місцевою легендою, але вона радше нагадує історію із книжки „Чарлі і шоколадна фабрика". Єдине більш-менш розумне пояснення – навпроти знаходиться кондитерський дім. Він й ініціював спорудження рекламного пам'ятника.

Нічого не маю проти атракційних монументів, які останнім часом стали рости на Закарпатті, як гриби після дощу. Але є одне „але": вкрай мало реальних закарпатських діячів увіковічнено у металі чи камені. Корятович, Духнович, Волошин, Борканюк, Кротон, Ерделі, Бокшай, погруддя Євгена Фенцика та Василя Гренджі-Донського... Оце, мабуть, й усе. Три політичні діячі, три письменники, два художники і один спортсмен. Невже наш край такий мізерний, що за тисячолітню історію спромігся лише на десяток імен, вартих пам'ятника? (Не говоримо вже про мистецьку вартість згаданих монументів).

У той же час тільки за останній рік-два в Ужгороді та Мукачеві з'явилися пам'ятники весільному рушничкові, ліхтарнику, сажотрусу, тепер – учню кондитера. „Прикольно!" – як сказав би мій 15-річний син. Але сумно від того, що реальні люди, які творили ім'я і славу краю, залишаються для сучасників невідомими. Натомість символом Закарпаття для туристів стануть сажотрус, ліхтарник і учень кондитера.

Останні теж потрібні, хай веселять приїжджих, але тільки в тому разі, коли вшановано всіх гідних нашої пам'яті. У Мукачеві перед Другою Світовою війною відкрили пам'ятник закарпатському будителеві Олександрові Митраку. Угорська окупаційна влада монумент знесла. От би відновити історичну справедливість! Ба ні – відновлюють на Мукачівському замку мадярського орла-турула, що символізує тисячолітнє панування угорців у нашому краї.  Демократична Чехословаччина цей імперський символ прибрала, бо він ображає гідність місцевого населення, а сучасна міська влада його поставила ще на вищий постамент.

Замість ліхтарника і  сажотруса варто би спорудити монументи єпископу-просвітителю Андрієві Бачинському, історику Михайлу Лучкаю, блаженному Теодорові Ромжі, художнику Федору Манайлу, цілій плеяді діячів Карпатської України, письменникам Михайлові Томчанію, Федору Потушняку, Іванові Чендею, Петру Скунцю. Це справжні бренди Закарпаття, перевірені і випробувані часом.

Берімо приклад з угорців. Усе Берегово обвішено мадярськими табличками, що тут був такий-то і такий угорський діяч. (Між іншим, часто-густо не продубльованих державною мовою, що є порушенням чинного законодавства і елементарних норм співіснування у місті, де угорська громада навіть не складає більшості!) .

Мукачівський замок також весь у пам'ятних угорських таблицях. А єдиний немадярський пам'ятник – князеві Корятовичу не має жодного згадки, хто на ньому зображений! Я кілька разів обійшов довкола монументу, знайшов ззаду ім'я скульптора, але так і не побачив напису, що це саме князь Корятович.

Унікальний безіменний постамент в Україні! Думаю, мукачівській владі варто поставити поруч табличку, де вказати, ким був для закарпатців цей литовсько-подільський князь. Причому виконати її різними мовами. Аби іноземний турист міг похвалитися вдома, що сфотографувався із самим князем.

Через місяць Україна відзначатиме видатну віху свого життя – 20-річчя Незалежності. Двадцять років ми живемо у вільному суспільстві, не маючи над собою зверхності ні Москви, ні Будапешта, ні Праги. Яким чином цей важливий історичний  зріз в історії народу буде відображено на Закарпатті?

Окрім капітального ремонту словацької школи в Ужгороді, поки що нічого сутнісного не чути. (Добре, що хоч не російської).  Хоча яке відношення має школа зі словацькою мовою навчання до Дня незалежності, до патріотичних почуттів українців краю, до віковічного прагнення закарпатців жити у своїй державі?

Ясна річ, зараз нашвидкуруч уже нічого геніального не вигадаєш. Треба було раніше мізкувати. Але можна бодай слід залишити. Чому б не взяти приклад із того ж Мукачева, де на найвищій точці – на бастіоні замку гордо розвивається синьо-жовтий прапор? Такі ж стяги замайоріли і над Хустським та Середнянським замком. (Щоправда, в Середньому він кудись зник).

Чому б і справді не поставити до 20-річчя незалежності державні прапори на  флагштоках над усіма закарпатськими замками: в Ужгороді, Виноградові, Королеві... Тут маєте і атракцію, і вшанування.

Нічого надзвичайного у цьому нема. Наприклад, у Відні на всіх історичних і культурних пам'ятках висять національні прапори. Навіть на греко-католицькій церкві, в якій моляться українці. Це означає, що держава цінує її як культурне надбання.

Тим паче, що синьо-жовтий прапор є для Закарпаття історичним, через що обласна рада і прийняла його за основу прапора області.

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
22 липня 2011р.

Теги: пам'ятник, турул, незалежність, Корятович

Коментарі

Sez 2011-08-07 / 14:37:00
гаврош как обычно говнотему подкинул чтоб все ругались. Посмотрите все его заметки подбивают людей на агрессию.
Я заявляю что Александр Гаврош состоит на службе у СБУ. Они ему платят за то чтобы он своими пасквилями отвлекал людей от настоящих проблеем которые не решает власть. Легче людям кинуть образ врага и все забыли про Януковича.
А враги у него все. Русские венгры. Евреи. Русины. Словаки с чехами.
Он не патриот
Он провокатор

анонім 2011-07-27 / 02:08:00

Я попереджав, що буду видаляти всі коментарі не по темі. Адмін

А це таки клас! 2 местный, 26.07.2011 08:35

"Нет вот нигде еще Срущей Жопы... туристам это точно еще больше понравится..." (ц)

Адмін! "Оперативно- срочно", дай цьому горе -пэтриоту відзнаку за заслугу перед батьківщиною.

2011-07-26 / 20:11:00
До речі, пам"ятник ліхтарнику є саме пам"ятником конкретній особі і ще живе багато Ужгородців, які його пам"ятають.

Obozryvatyl 2011-07-26 / 17:16:00

Ви тему бачите? До чого тут русини і конгрес? Адмін


Obozryvatyl 2011-07-26 / 15:18:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Всі коментарі не по темі обговорення видаляються. Адмін

местный 2011-07-26 / 08:35:00
2 Obozryvatyl: ушли, как справедливо написала п. Тамара, действительно, не туда...

Но раз уж речь зашла о "Першим славянським конгресi в 1848 році в Празі"... На томто конгресі ся ай приняв триколор біла, червена, синя фарби для прапорів чехув, словакув, русинув, словінсів, хорватів, сербів. Русинув на томто конгресі представляв Адолф Добрянский", да еще и с ссылкой на Википедией... ну так давайте и почитаем:
"Он (Добрянский) не присутствовал лично на съезде, но там был представлен его проект по созданию «Русского воеводства» путем объединения Подкарпатской Руси, Буковины и Галиции, принятый с большим одушевлением" (цитата как раз из Википедии)

Obozryvatyl: зачем уж настолько нагло врать?

А по сути: да, должны быть памятники (то бишь МАФы), интересные туристам - ну так есть уже и Лiхтарники, и Сажотруси и Учнi кондитеров, и Миколайчики со Свободками... всё мало? Ну, Писающим Мальчиком мы не удивим, даже Писающей Девочкой, и Писающей Собакой тоже... всё это уже есть в оригинале, хоть и не у нас... Всё равно поставить - туристам же нравится?

Нет вот нигде еще Срущей Жопы... туристам это точно еще больше понравится...

вот только если у нас будут стоять одни Писающие Мальчики/Девочки и Срущие Жопы, то мы неизбежно станем нацией писающих мальчиков/девочек и срущих жоп...

Правда 2011-07-26 / 08:10:00
Обозриватель, не бреши. Бо на зїзді у Празі у 1848 році закарпатців якраз не було. І виступали там якраз галицькі русини (яких ти ненавидиш). І саме галичани стояли за права закарпатців, бо складали один народ.(Як і зараза складають). І називалися тоді всі однаково -- русинами. (як зараз українцями) Читай краще історію!

п. Тамара 2011-07-26 / 08:09:00
Что-то коментаторы пошли "не в ту степь". Тема публикации о памятниках, а тут плавно перешло обсуждение на колеры знамен.

Obozryvatyl 2011-07-26 / 06:58:00

Я попереджав, що буду видаляти всі коментарі не по темі. Адмін

Magyar Ember 2011-07-25 / 22:14:00

2 - сорри, 24.07.2011 15:29

"А ви, коли в своїх кибитках на нашу землю прибули, нічого не вміли, окрім вбивати і жерти коняче м'ясо". (ц)

Сорри, мой прадед Эрвин и дед Онтол Мозеры строили соответственно тоннели, ж-д, и т.д. на Верецком и заводы Шёнборна в Мукачеве, мост около Королева. И это под конец 19- го начало 20- го века!

У кого из вас, украинцев, есть талант такое сделать сегодня?

Сорри, ты говоришь, что мы, мадяры, "нічого не вміли, окрім вбивати і жерти"!
Антон Симкович писал, что это сделали иностранцы!

Эту историю, правдивую, Диба должен поддерживать, а не заниматься пустой демагогией галицкого национализма.

3547 2011-07-25 / 20:21:00
Зображення Корятовича існує. Вона є на давній гравюрі і подібне до памятника. А те, що Олашин виявився подібний на Корятовича -- буває :)

Анти-Гаврош 2011-07-25 / 18:26:00
На фото у Мукачівському замку - зовсім не Корьятович, а самий автор сульптури - ужгородець Василь Олашин. Особистого портрету Корьятовича не знайшли ужгородські греко-католики, ось і вигадали міф про українця литовського походження, який втикав від двоюрідного брата до закордонного дядечки.

Istvan 2011-07-25 / 15:21:00
Не я начинал...

Istvan 2011-07-25 / 14:27:00

Слово 'Hungaria' происходит от слова "Onogur", что значит "Десять племен". Но по-сути значения этот факт на имеет. Венгры пишли на Дунайскую долину, и никто (!) ни славяне, ни другие народы не смогли сопротивляться. Единственная Великая Морваская Империя попробовала противостоять, но без смысла. Так что венгры правом сильнейшего отвоевали себе эту территорию. А украинцы получили ее через 1200 лет от Сталина, в подарок, за признание коммунизма.


Тут не тема завоювання уграми батьківщини. Надалі всі коментарі, які не стосуються теми, будуть виидалятися. Як це й передбачено "Правилами коментування". Адмін

1273 2011-07-25 / 13:15:00
Самі мадяри визнають, що вони гуни. Про це твердять і їхні середньовічні літописи Ба навіть назва Hungaria походить від слова "гун". Яку культури принесли гуни Європі -- загальновідомо :)

2011-07-25 / 11:36:00

Висловлюйтесь, будь ласка, по суті публікації, а не переходьте на особистості коментаторів. Адмін

Hungi 2011-07-25 / 10:07:00
2 - сорри, 24.07.2011 15:29

"А ви, коли в своїх кибитках на нашу землю прибули, нічого не вміли, окрім вбивати і жерти коняче м'ясо".

... Крім того ... ( по доброму ) : не плутай культуру монголо-татар з культурою народа мадьяр, які принесли чимало культурних знань і традицій в карпатський регіон : ви навіть не знаєте, що ( простим язиком кажучи ) "труси" раніше тут не носили... і дуже багато іншого цікавого.

Hungi 2011-07-25 / 09:51:00
2 - сорри, 24.07.2011 15:29

"А ви, коли в своїх кибитках на нашу землю прибули, нічого не вміли, окрім вбивати і жерти коняче м'ясо".

- Сразу видно, какая желчь таится в этом человеке, как язва прогрызается в уравновешенную мирную жизнь людей. Откуда ты знаешь чьими руками строились эти замки, если наши учёные историки и археологи не дадут на это ответ. Ты посмотри старые фотографии бедолаг венгров - таких же белогаг, как бедолаги любой национальности. А ты только о плохом ... Венгры воспевают в стихах в песнях эти замки, оплакивают каждый камешек этих руин, а ты говоришь о "беленьких ручках"... !? А если на то пошло - построй памятник Другетам ( немадярам ), которые построили Унгвар, которык строили дороги, школы и гимназию и т.д. Построй памятник Берчени, который защищал сос воим народом от австрийцев Унгвар. В крайнем случае построй памятники тем людям, которые прибыли сюда после войны и тоже строили мосты, дома школы и пр. Нееееет - ты бы Бандере и Шухевичу воздвиг бы памятники, потому, что они оччччень много сделали для Ужгорода...

2 - 2257, 24.07.2011 19:58 "руйнували якраз не українці". Ну ещё бы, тогда их здесь не было. Руйнували те, какой бы они ни были национальности, - кому приказывали генералы...

п.Тамара 2011-07-24 / 21:09:00
Памятники нужны разные : просветителям. героям, писателям и т.д.Главное, чтобы в скульптуре можно было увидеть искусство. У нас же что ни памятник, то застывший истукан.Помпезные скульптуры кроме раздражения не вызывают других эмоций. есть во Франции оригинальный памятник Марселю Эме: "Человек проходящий сквозь стену" .Проходя мимо, люди жмут ему руку. Забавно. интересно. "Кормящая волчица" -символ Рима и не беда, что символом не избрали какого-то героя Италии. Другая скульптура :"Атакующий бык" в Нью-Йорке гораздо популярней чем памятник герою Костюшко в Вашингтоне. Потому что бык полон экспрессии,весь в движении. В скульптуре видна красота тела животного.Важно. чтобы скульптуры создавали Мастера, а не ремесленники под заказ. Но таких очень-очень мало.

2011-07-24 / 21:05:00

Те саме, але без хамства на адресу опонентів. Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи