УКРАЇНІЗОВАНИЙ РУСИН

Учора мало ’м не вступив в одне з тих безлічі русинських «обществ». А все через те, що у Львові русинських діточок з П(у)дкарпаття тії кляті галичани силою українізують, навертають у свій бік. Як таке ’м почув, то кинувся писати заяву до вступу, лем не знаю до кого. Може хтось підкаже? Позаяк достобіса розплодилося в краї тих «обществ»...

УКРАЇНІЗОВАНИЙ РУСИН

Річ у тому, що мій однодумець і побратим Богдан Вовк з українського П’ємонту розказав мені таке, таке, що, мабуть, піду таки й собі в тії русини. Бо з такою українізацією, що витворяють прохвесори у Львові, не зробиш  жодного кроку назустріч людям! (Їх тих пунктиків-кроків, як у Віктора Ющенка, так й Ісуса Христа з моральним кодексом комунізму, здається, десять).

Ще, пригадую, на зорі української Незалежності, тоді я працював у ВАКу (Вищій атестаційній комісії), приїжджав до Києва на засідання Вченої ради львівський професор Степан Злупко, й у кулуарах полюбляв научати нас, тута несусвітних, як треба розбудовувати неньку Україну. Пристрасно, як подобає доброму лекторові, прищеплював нам любов до пострадянської матері п. Злупко. Слухав я, слухав та не витримав і запитую:

– Скажіть, будьте ласкаві, пане професоре, а особисто ви хабарі берете купонами, чи долярами? (Тоді ще купони ходили).

Пан Степан, як води в рота набрав, і потому вже не просторікував при нагоді. Царство йому небесне. Порівняно недавно переставився.

А тут учора Богдан Вовк тероризував геть усе моє тім'ячко такою приключкою. Років дванадцять тому його донька, яка навчалася на факультеті іноземних мов львівського Франкового університету, складала іспит або залік (не пригадує п. Вовк) з української літератури прохвесору з гучним іменем Віктору Небораку, а попри те – В. Неборак кум або свояк Василя Ґабора, В. Ґабор також знаний закарпатець (уродженець Шандрова), який нині мешкає у Львові.

Так ось, після того, як донька Б. Вовка відповіла на поставлені в білеті запитання, пан Неборак візьми й поцікавився:

– А кого ви (або ти) знаєте (або знаєш) з сучасних українських письменників?

Донька п. Богдана, кого знала – перерахувала...

Та того Віктору Небораку виявилося мало, й він запитує:

– А Василя Ґабора читала? – (ну, прямо, як у тому анекдоті про поручника Ржевського).

– Ні...

Посміхнувся з лукавинкою пан прохвесор і каже:

– Тоді сходи в таку-то книгарню й придбай "Книгу екзотичних снів та реальних подій" Василя Ґабора. Після того складеш іспит (або залік)...

І так повівся пан прохвестор майже з кожним (кожною), хто складав йому залік (або іспит) з української літератури. Чималенько тоді в одній з львівських книгарень придбало одну і ту ж книжку.

Від почутого я мало не крикнув:

– Та не може бути!..

 Богдан Вовк з притаманною лише йому розважливою бойківською вимовою стенув плечима:

– Та так...

А я трохи не розплакався: треба було колись мені кинути ВАК на знак протесту проти корупції, й не захистити ба, навіть кандидатської дисертації... А міг і доктором наук стати.

Й шкода мені стало наразі земляка Василя Ґабора. Таке з ним виробляють тії кляті галичани, геть заукраїнізували русина. 

 А була б у нас своя русинська держава та й відповідно сотні університетів у краї, такого б точно не сталося в П(у)дкарпатті. Тут викладачі хабарів не брали б, бо й тепер не беруть! 

Ох, і що витворяє тая Україна з сараками русинами, сам Бог знає.

До слова. Нині в розпалі "жнива". Викладачі вітчизняних вишів збирають "урожай" на цілий рік... А відтак геть усі задаватимемо собі сотні запитань на кшталт:

– І звідки у нас стільки неуків набралось?!..

08 липня 2011р.

Теги:

Коментарі

KK 2011-07-25 / 22:55:00
Обозриватилю - за останйому переписі то на закарпатті являлися 1,010,000 українці і русини. З цеї суми тільки 10,200 себе являли як русинами. Значить що 1% ще тримаються старого етноніму 'русини', а всі решта 99% перейшло на більш сучасний етнонім 'українці'. І навіть не треба згадувати Сталіна! І навіть з тих 10,200 на певно і багато з них теж себе визнають як українцями.

Obozryvatyl 2011-07-25 / 07:54:00
В 1945 році Сталінські політруки, як ви говорите мацкалі, мали такі числа, 99.999%, коли з помощью НКВД и СМЕРШ "Віковічне Возєднання" робили, а типирь ви маєте тоті самі Стахановські числа. Товди в рокох 1945-1947 мацкалі прямо нам говорили "Вас местних здесь многовато, ми отсюда вас вивезьом на Сібірь!", а ви КК говорите што русини мавуть ити аж до Салцьбургу, ай кидь русини суть корінними жителями, а ви йсте КК прийшляк и пискуєте точно так як мацкаль за Сталінських часів. Правда, ош є велика діфернція меджі Сібіром а Сальцбургом.

KK 2011-07-25 / 07:25:00
Обозриватилю - Про яку депортацію ви говорите?? Всім ясно що на закарпатті, 99.999% русинів уже давно прийняли (як і всі решта русинів в Україні, галичині, буковині, поділлі ітд) українську національність за своєю. Я тільки говорю про тих, із 10,200 які ще до сйогодні себе вважают русинами, щоби можливо пробували назад емігрувати (якщо хочуть) до їхнйої батьківщини у Сальцберзі Австрії, де їхній первісний Король Одеакер правив? Не бачу в цйому нічого поганого??.....

Obozryvatyl 2011-07-23 / 03:41:00
Добрий контра-аргумент йсте зась витягли КК з вашго "свідомого" репертуару - депортацію для тих закарпатців, котрі не дозріли до такого "ступня свідомості" як йсте ви КК. В депортаціях маєте свідомі великий опит. Моі предки в Закарпатській обл. жили столітями, а ви КК йсте лем прийшляк.

KK 2011-07-21 / 23:56:00
Обозриватилю - я уже не один раз вам радив що пора таким завзятим русинам як і ви вертатися назад до Австрії, і там будувати вашу нову Русинію. Підписи і грамоти Одеакра були ви самі знайшли у
катекумбах в Сальцберзі? Чи це не свідчить вам що ваша правдива батьківщина там, а не на закарпатті?? Думаю що скоро впізнаєти до чого справді 'цивилізовані' европейці, австріяки?? :-)

Obozryvatyl 2011-07-21 / 04:12:00
То ваша и КК зловмисна інтерпретація о кордонах, не моя. Никому в голову не прийде в Берні, Паріжі чи в Берліні, што Швейцарсько-Німецькі, Швейцарсько-Французські кордони в регіоні міста Базел, Швейцарія, даяк ся змінять, коли од 20 до 30% робочих сил регіону Базела є з Фарнції и Німеччини. Каждий динь, тисячі и тисячі автомашин, плюс поїзда, рано и вичур до роботи и назад люди ходять з Фарнціі и Німеччини до Базлу и Базельского регіону , ай кидь Швейцарія не є членом Європейскої унії. А о державах які суть в уніі, як Словакія (Братиславський край и Братислава) и Австрія суть (Віденьський край Відень), чи Польша и Німеччина итд. ани говорити не треба. Економія ся розвиває регіонами и Закарпатя до регіону Львіва и Івано-Франківська не історично и не природно,
непринадлежить, так як Лорах, Німецький Райнфелден, Мулгайм, ай кідь суть в державі Баден-Вуртенберг (Німеччина), чи Сент Луіс и Мулгоусе (Алсас, Франція) економічно ай культуров принадлежать до Базельского регіону (Швейцарія).
А вашов параноїднов ментальністьов "ворогів України, Української держави" як за комуністичних часів (врагов народа) можете лем мізерію розвивати для людей. Столітями, за Другетів Ужгород и Ужгородський район, Перечини Перчинськуй район, як ай Березнянський с Міхаловцями, Гуменом, Снінов лем за іх панства (сімьї Другетів) по 450 років творив одну економічну єдиницю, подобно цілий Мармарош (М. Сігет, Солотвино и В. Бичков итд.). Докідь ся не верне Закарпатя до таких релацій, як є акономічний регіон Базел чи Братислава-Відень, на Закарпатю буде мізерія, а ай в сусідних обастях.

Obozryvatyl 2011-07-20 / 17:13:00

І Карпати не існувуть? А провокативна термінологія КК є намісті, як Подкарпатська русь ,ненька и "отділити ся"? Закриваєте факта, што люди нормально перходять бовші границі, о мавуть нормалні возможності реалізовати cя и мати нормальне цівілізованне життя!!!


Ваш коментар видалено не за ту частину, у якій йшлося про відкритість кордонів, а за намагання ревізіонувати територіальну цілісність України. Адмін

Obozryvatyl 2011-07-20 / 14:33:00

Не існує "Галичської України" і "Підкарпаття", а є Закарпаття, Львівська, Івано-Франківська області і т.д. І кордони між ними виключно адміністративні, в межах однієї держави і в межах загальних державних кордонів, які не підлягають перегляду. Це щоби вам було зрозуміло. Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

KK 2011-07-19 / 17:12:00
Обозриватилю - коли 'Пудкарпатська Русь' відокремиться від неньки і стане самостійною під керівництвом 'Першого Прем'єра' то почнеться нова, золота ера??...:-)

Obozryvatyl 2011-07-19 / 05:43:00
Маєте правду КК. Двацать рокув самостійності України, то значить 20 років труднощів і мізеріі більшості жительства України. Подля Форбса, Україна, по економічним критеріям є 4-тов державов одзаду во світі. Послідня є Мадагаскар.

KK 2011-07-18 / 18:32:00
Оозриватилю - великий американський письменик, Марк Твейн, ще і такої мудрість придумав:

'Доляр і дурень скоро розходяться'

яка мені сильно нагадує ситуацію щодо можливість торгівлі 'русинистики'. :-)

Obozryvatyl 2011-07-16 / 17:19:00
Ярослав Орос:"Учора мало ’м не вступив в одне з тих безлічі русинських «обществ»."
Дякуву вам дуже файно! Дуже добре йсте зробили пан Орос же йсте не вступили до якогось русинського "общества", бо таким образом русинув охороняєте од таких історичних "подвигів", як є доручення письма (листу) от Чехословацького політбура, який дав українізованний Василь Біляк на просьбу першого секретаря Компартіі Радянської України и гортицького козака товаріща Шелеста. В томто листі, який українізованний Біляк доручив на уборні гортицькому козакови товаріщу Шелесту боло чорне на білом написано, што народ Чехословакії просить інтернаціональну помуч, тобто окупацію Чехословаччини. В августі 1968 році Пражське яро ся кончило окупаційов. Типирь уже розумію, чого Александра Дубчека з його робочої комнати в Празі, спецназ насилу го викрав и держав Дубчека на Закарпатті (СССР) даякий час. То гортицький козак Шелест таким образом ся хотів отвдячити українізованним русинам, як Василь Біляк за "українізованні гуманітарні подвиги".

Obozryvatyl 2011-07-16 / 16:42:00
КК:А цікаво що 'Пол' знайшов собі купця на його 'русинську енцеклопецію'?? Видно що купець ніколи не чув цього українського афоризма:...

Сийс афоризм без зівання йде успішно булше як 10 років а для истинних, а не лисенковських ученних Украйини, представля цінне джерело для Русинистики.

Докази:
Перша Енцыклопедія Русинув на русском языку выйшал в 2001 році:
И.Поп и др. - Энциклопедия Подкарпатской Руси [2001, DJVU]
Год выпуска: 2001
Авторы: И.Поп, Д.Поп, М.Алмаший, М.Завадяк, М.Капраль, В.Котигорошко, А.Луговой, И.Удвари, А.Шабак, К.Шабак
Жанр: История, Культура, Этнология, Этнография
Издательство: Изд-во В.Падяка, г.Ужгород (Украина)

Друга розшырена Енцыклопедія Русинув на англійском языку вийшла в 2002 році:
Paul Robert Magocsi and Ivan Pop: Encyclopedia of Rusyn History and Culture, First edition; University of Toronto Press 2002 [Toronto, Buffalo, London]

Тритя доповнена и розширена Енцыклопедія Русинув на англійском языку вийшла в 2005 році:
Paul Robert Magocsi and Ivan Pop: Encyclopedia of Rusyn History and Culture, First edition; University of Toronto Press 2005; Printed in Canada.

Четверта доповнена особено новыма ілустраціями и документамы Енцыклопедія Русинув выйшла на українській мові в 2011 році.Изд-во В.Падяка, г.Ужгород (Україна)

KK 2011-07-15 / 07:48:00
Та не тільки Франко (Великий Каменяр) був масоном, але і Грушевськийи, Кримський і ціла купу інших представників інтелігенції. Може, вони всі були євреями? Мабуть п. Ярослав би міг розказати (без замовлення?) цікаву історію про славного лоджа у Києві (думаю що арейцями було б цікаво почути?)?

Словянин 2011-07-15 / 00:06:00
Для М.Е. В масонство потрапляло багато порядних обдарованих людей (було б дивно, як би в організацію вербували бомжів. До речі, в КПРС, НСРПН, низку ін. партій будь-якого політичного режиму завжди намагалися приймати найкращих представників суспільства, а не найгірших). Частина з них поривала із цією структурою. Частина – ні. Високопоставлені масони нижче стоячих членів називали профанами - цей термін потрапив у загальний обіг саме з цієї організації.
Потрібно зрозуміти, що талановитий вчений, письменник, художник, громадській діяч є доками у своїх сферах і… профанами в інших. Зокрема конспірології.
Щодо педерастів-дегенератів. Ця категорія людей, навіть без будь-якої ідеології у будь-якому суспільстві завжди створює замкнуту касту, непомітну для нормальних людей, і руйнівну, при набутті критичної маси (кількості), для будь-якого нормального конструктивного суспільства. Якщо цій спільноті задати певну ідеологічно-релігійну доктрину, зокрема, родом з берегів водойми з промовистою назвою Мертве море – ця спільнота перетворюється на смертельно небезпечну для людства зброю.
Звичайно, в житті не все так просто і однозначно.
При певній ситуації ці люди можуть робити користь для суспільства, зокрема, здавати відповідну інформацію правильним людям… Ви, гадаєте, звідки громадськість дізналася про Сіонські протоколи та безліч інших речей, оприлюднення яких нині вважається не толерантним і неполіткоректним?

M.E. 2011-07-14 / 23:05:00

2 Словянин, 14.07.2011 19:24
"(соціальна основа масонства – педерасти-дегенерати)" (ц)

У Віденському музеї "der Stadt Wien" бачив копію документу, який свідчив про те, що І. Франко був членом масонської ложі.

Словянин 2011-07-14 / 22:32:00
Для КК та ін. порядних небайдужих людей. Додаткове джерело інформації щодо п. Магочія.
На жаль, чубляться між собою і українці, і русини. Тим не менше, корисно прочитати низку книг Івана Петровція, талановитого, але на жаль, українофобського (хто на нього впливав – тема окремої розмови), поета щодо Пола Магочія.

ярослав орос 2011-07-14 / 22:09:00
KK, 14.07.2011 22:06
А цікаво що 'Пол' знайшов собі купця на його 'русинську енцеклопецію'?

кк, дарованому коню в зуби не дивляться...
доброї ночі...

KK 2011-07-14 / 22:06:00
А цікаво що 'Пол' знайшов собі купця на його 'русинську енцеклопецію'?? Видно що купець ніколи не чув цього українського афоризма:

'Не зівай Гомко на то ярморок'. :-)

(Але видно що ви справді не у дуже близькому знайомстві з Маґочієм, тому що його близькі друзі його звуть 'Боба', а не 'Пола'.) :-)

ярослав орос 2011-07-14 / 21:19:00
KK, 14.07.2011 21:10
То тяжко гадати п. Ярославе, від так малого данно про вашу бесіду. То залежіть від того як він на це вам далі відповів, а ви йому??....

кк, любов до батьківщини залежить не від сказаного з-за океану та кількості мовлених слів тута, а від подиху щирого вітру...
пан магочі тоді глянув мені у вічі, а я йому, й наче зрозуміли один одного, хоч у моїй присутності професор степан віднянський "роздовбав" енциклопецію, що її п. пол якраз мені підписував...
спробуй тепер розібратися, хто наразі пан, а хто ще пропав...