Українське серце Словаччини (ФОТО)

Чого може нас навчити фестиваль культури у Свиднику?

Українське серце Словаччини (ФОТО)

Свидник, невеличке 12-тисячне містечко поблизу словацько-польського кордону, вже давно став символом українців Словаччини. Розташоване посеред  українських поселень, які тягнуться смугою вздовж словацького та польського кордонів, воно знамените на всю країну трьома унікальними речами.

Тут розташований найбільший в Європі музей української культури зі скансеном та картинною галереєю. Тут також знаходиться військовий історичний музей, який розповідає про найкровопролитніші бої на теренах Чехословаччини у Другу світову війну – за Дуклянський перевал. І, по-третє, тут щороку у червні відбувається Свято культури русинів-українців Словаччини. Це найбільший фестиваль на цілій Пряшівщині, який триває кілька днів і включає десятки різноманітних акцій. Тож, якщо вам забагнеться побачити, як живуть українці в словацькій частині історичного Закарпаття, то краще це робити на Свидницькому фестивалі. (Від Ужгорода до Свидника – 130 кілометрів).

Свидниківський фестиваль є головною культурною подією року для тутешніх українців, своєрідним річним підсумком. Подібних фестин на Закарпатті нема. Треба вчитися від пряшівців як слід плекати народну культуру. Тут майже в кожному селі є фольклорні колективи, чимало з яких мають багаторічні традиції.

Але суть не тільки в тому, аби мати народних співаків, музикантів та танцюристів. Головне, аби була можливість показати своє мистецтво, аби була змагальність, творчий стимул для розвитку. І тут Союз русинів-українців Словаччини давно розробив мудру цілорічну програму різноманітних фестивалів по цілій Пряшівщині.

Тут і фестиваль фольклору в селі Камйонка на Старолюбовнянщині, і конкурс декламаторів "Струни серця" імені Ірини Невицької, і фестиваль драми та художнього слова імені Олександра Духновича,  і фестиваль духовної пісні у Снині, і  огляд народних пісень "Маковицька струна", відбіркові тури якого відбуваються по всій Пряшівщині. А завершенням такого бурхливого мистецького життя є Свято культури русинів-українців у Свиднику, де виступають переможці  конкурсів, що тривають протягом року.

Про розмах фестивалю свідчить його масштаби -- у цьогорічному  взяло участь понад двадцять колективів із півтисячею учасників.  Хоча ще двадцять-тридцять років тому кількість фольклорних колективів на цьому святі була у два-три рази більшою, а свято відвідувало двадцять тисяч людей. Асиміляція невпинно бере своє, та й фольклор не має стільки прихильників серед нинішньої молоді. Хоча зусилля пряшівських українців по його збереженню і популяризації гідні найвищої поваги.

Окрім народного мистецтва, Свято культури русинів-українців має й інтелектуальну складову. Цього року відбулася наукова конференція, яку традиційно організовує Музей української культури, в котрій взяли вчені зі Словаччини, України, Польщі, Сербії, Румунії, Хорватії. Науковці говорили про асиміляційні процеси в Центральній Європі.

Цікавою була зустріч і в Піддуклянській районній бібліотеці з письменниками з України та Польщі. На цей раз до свидничан завітали гості з Ужгорода та Любліна: дитяча письменниця Галина Малик та директор закарпатського видавництва "Ліра" Олена Кухарська, редактор культурологічного часопису "Люблін" Збігнєв Фронцек, письменник Войтех Пестка, перекладач з української Івона Василевська.   

Слід відзначити, що Спілка українських письменників Словаччини, яку очолює Іван Яцканин, нараховує понад тридцять членів. Приблизно стільки ж, як і Закарпатська організація Національної спілки письменників України. Хоча українців на Пряшівщині у 35 разів менше, як на Закарпатті! 

Уже доброю традицією є відкриття в рамках фестивалю виставки картин у виставковому залі Музею української культури. Цього разу демонструвалися півсотні творів художника Михайла Дубая, одного з найцікавіших українських митців Словаччини.

Та головна родзинка фестивалю у Свиднику – це можливість поспілкуватися з багатьма знаковими постатями української культури. Адже на це свято з'їжджаються не тільки українці з цілої Словаччини, але й з усієї Центральної Європи. Ну де ви ще  за одним столом за смаженими "шпікачками" з пивом "Шаріш" зустрінете українських журналістів з Києва, Варшави, Праги, Відня, Ужгорода та Пряшева? Тільки у Свиднику на фестивалі!

Останніми роками українцям Словаччини вдалося домогтися певних здобутків у спілкуванні з державними органами. До таких можна віднести поновлення україномовного репертуару Пряшівського театру імені Духновича (поставлено дві вистави), пропозицію Пряшівського самоврядного краю про створення Центру українського культури (у відповідь на відкриття Центру словацької культури в Ужгороді), збереження статусу Музею української культури у Свиднику.  Українську мову вивчають близько трьохсот учнів З'єднаної школи і гімназії імені Т.Шевченка у Пряшеві. 

Українці Словаччини продовжують своє національне життя у непростих умовах. Маємо вчитися від них незламності духу та надавати їм усіляку підтримку. Адже живуть вони поруч із нами. І наш святий обов'язок – не забувати про тих земляків, які не з власної волі опинилися по інший бік кордону.

Покладання вінків на військовому цвинтарі на Дуклянському перевалі, де поховано тисячі українців

Свидниківська пастораль

В оркестрі, що приїхав з Рахова, грає і сам рахівський мер (другий праворуч)

Ансамбль із села Стащин

Ужгородська письменниця Галина Малик зустріла на фестивалі свою доньку і зятя, які живуть у Словаччині

Легіні йдуть!

 

 Голова Спілки українських письменників Пряшівщини Іван Яцканин

Сільські жони

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич (у вишиванці) та голова Союзу русинів-українців Словаччини Петро Сокол з друзями

А можна відпочивати і так

На фестивалі можна було купити українську книжку - Галина Малик та дирктор ужгородського видавництва "Ліра" Олена Кухарська

Микола Мушинка з односельчанами з Курова

Микола Мушинка з односельчанами з Курова

Посмакувати ковбасками з пивом приїхали ужгородці -- відомий сатирик Павло Чучка (перший праворуч) з друзями

Таку зайду і моя баба носила

Польські гості -- письменник Войтех Пестка та перекладач-україніст Івона Василевська

17. Автор зі Свидниківським міським головою Яном Голодняком. Останній убраний у рахівську вишиванку

Автор зі Свидниківським міським головою Яном Голодняком. Останній убраний у рахівську вишиванку

 Олександр Гаврош, Ужгород-Свидник, Український Тиждень. Фото автора

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
21 червня 2011р.

Теги: Свидник, русин, фестиваль, фольклор

Коментарі

shusha66 2011-06-22 / 23:41:00
ОЙ-ЛИ,Уважаемый АДМИН если ВЫ не боитесь никого и ничего то зачем сайт Закарпаття онлайн .Удаляет коменты ?????????????????????.Особенно на статьи пана ГАВРОША???Кстати респект ГАВРОШУ за фотки особенно где мэр РАХОВА с (трембитой) и где ЛЕГИНИ идут в белых шароварах.Ну и ПАВЕЛ ЧУЧКА знаю его виртуально по ЕГО стихам .Впервые увидел ЕГО фото.А по теме фестиваля ничего не могу сказать надеюсь что участникам и гостям все понравилось.

9281 2011-06-22 / 21:04:00
Свидник-- то є файно! Був і ще хочу! :)

местный 2011-06-22 / 18:57:00
2 Адмін: а я даже не сомневаюсь :))))

Адмін 2011-06-22 / 18:08:00
Адміністрація сайту Закарпаття онлайн не боїться нікого і нічого...)))

местный 2011-06-22 / 18:03:00
2 Адмін: ОК.
но просто нам не нужно чего-то бояться. у нас ни диарея ни энурез не откроются, если мы выскажем своё мнение.
Пример - Хорватия. Я знаю о чём говорю. Там союз русинов-украинцев что называется "загнобил на корню" русинов-неукраинцев... Потому что есть свобода выражения своих мыслей... И всё... Никаких КГБ-ФСБ-СБУ-ЦРУ не надо...
Мы сами разберемся!

Адмін 2011-06-22 / 17:48:00
В даному випадку Адміністрація сайту не видаляла коментарі, а своїм окремим коментарем-зауваженням попросила учасників дискусії з реклами русинства повернутися в конструктивне русло. Реклама платна)), та й "Правилами коментування" в коментарях вона заборонена.

местный 2011-06-22 / 17:27:00
2 Адмін ("Тут не тема про русинство. Прошу коментаторів повернутися до теми про фестиваль")

Я не знаю что там было написано. Но мне кажется, наша ошибка что мы не говорим на "запрещенную тему".
Да нам нечего бояться, нам нечего скрывать, правда - на нашей стороне. Нам просто нужно донести своё мнение до оппонентов...
Как-то так... У меня, в приватных беседах, это даже получается :)))
А если задействовать потенциал Закарпаття-онлайн....

KK 2011-06-22 / 16:50:00
Не вже ж наш русинський космополіт береться до теми історії? Чи ж уже Lashkun Val не відзнає що етнотермін 'русин' історичним для всіх українців, і почався міняти тільки в 19-ому столітті? http://slavs.org.ua/yak-rusini-stali-ukrantsyami. Виглядає що наш русинкий Джеймс Бонд не тільки тут провалився, а ще навіть проваливася в аґентирної школи ФСБ, не заслужив навіть двійку з лєкції історії!!! Lashkun Val, краще займайтеся із auto camping, а не історією! :-)

Адмін 2011-06-22 / 15:03:00

Тут не тема про русинство. Прошу коментаторів повернутися до теми про фестиваль.

Rusyn Val 2011-06-22 / 14:33:00
2анонім, 22.06.2011 14:20
Повністю стотожнююся.Колись писав те саме.Та це як "глас вопіющего" ... Українскі націоналісти,треба підкреслити що вони не представляють більшість українського народу,які забули що ще перед 100 роками україська нація була в такому-ж становищі як тепер русини - без визнання,без мови,без держави.Та коли карта помінялася ,і українці (не без ідей т.Сталіна та більшовиків)стили поважатися народом а на "малоросами",різко це забули.Як кажуть у нашому народі - "скоро корова забыла,што была телятьм".

Rusyn Val 2011-06-22 / 14:22:00
///""Параноя (манія переслідування; дав.-гр. παράνοια «божевілля, безумство») хронічне психічне захворювання, що характеризується виникненням логічно збудованої системи поведінки, яка заснована на стійких ідеях переслідування, що опановують свідомість хворого, зі збереженням в іншому логічності мислення.""///
Деяких коментаторів даног сайту "постійно" переслідують спецслужби або жидо-масони.Або обоє нараз.

:-)

2011-06-22 / 14:20:00
Русини ніде - ні в Словаччині, ні в ще понад 20 крїнах світу, де вони компактно проживають і визнані державами як представники РУСИНСЬКОГО НАРОДУ, не є антиукраїнцями. Антиукраїнцями РУСИНІВ виставляють українські націоналісти в Україні, де Русини є корінним народом на своїй землі.
Проте навіть тут самі русини не є "анти-" ні до держави, за незалежність якої голосували, ні до справжніх УКРАЇНЦІВ.
Русини проти АСИМІЛЯЦІЇ, проти загарбання пришельцями різних мастей (згідно законів, прийнятих і заготовлених на майбутнє Верховним Кнессетом України) своєї землі та природних ресурсів, за збереження своєї мови, культури, звичаїв, обрядів, за своє майбутнє на своїй землі.
Звичайно, що це протирічить завданням, які виконують українські націоналісти за гроші Коломойських і Ко...

сорри 2011-06-22 / 14:12:00

Ти вже всі червоно-біло-зелені міські прапори в Словаччині перефотькав, параноїк?.. :))

Rusyn Val 2011-06-22 / 14:05:00
прийшов соррі,хворий параноєю зі спеццлужб.На цей раз - словацьких.Перед тим були - російські,угорські, польскі ... :-)))
Дискусії не буде.

сорри 2011-06-22 / 13:18:00
Русин Вал, у довоєнній Чехословаччині русинів і українців при переписі вносили в одну графу - http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-82842-Do-perepysu-naselennia-v-Slovachchyni-Pam’iatai-svoiu-kolyskovu Бо ошколовані, незаанґажовані чехи знали, що це один народ. Відтоді, коли з виникненням незалежної Словаччини за "підказки" російських спецслужб цим питанням зайнялися словацькі спецслужби (Словаччині не вигідно мати справу з великою українською меншиною), відтоді маємо проблему з визнанням окремішнього русинства. Але я вам казав, що процес не є незворотнім. За винятком фінансово вмотивованих діячів "Русинської оброди" русини не є антиукраїнцями. А тому, за сприятливих обставин, легко повернуться в загальноукраїнський материк...

А ми для того все зробимо... :)

Rusyn Val 2011-06-22 / 13:09:00
""русини і українці -- це назва одного народу. Доведено наукою"":-))))))

Це ми всі знаємо що україською "наукою" це доведено.Та не всі з цим погодилися.Словаки наприклад.Вони ясно дефінують як русинів так і українців.Серби також.Угорці.Лиш українська "наука" - ні.Бо вона "сама правильна наука на світ".Таке було років 20 з гаком назад,за часів "почившиго" СРСР,так і тепер.Нічого не помінялося.Риторики така сама."Запрещать і нєпущать" - от і вся ваша наука,соррі.
:-)

2011-06-22 / 12:34:00
Для міхом удареного Rusyn Val -- русини і українці -- це назва одного народу. Доведено наукою. Тож не тратьте, куме, сили :)

Rusyn Val 2011-06-22 / 11:30:00
Местный - насколько известно русинские организации фестивали украинцев-русинов игнорируют.Если бы у лидеров украинцев Словакии хватило ума и прозорливости провести фестиваль украинцев И русинов Словакии то возможно общий язык и нашелся.

Rusyn Val 2011-06-22 / 11:19:00
Для міхом ударених українських націоналістів приведеммо статистику національних меншин Словакії.Звісно для тих що крім "мови" звладнуть і словацьку:

http://www.slovakia.culturalprofiles.net/?id=-13033

Цей сайт дає вичерпну інформацію що,як і "почйом" за гатаром.
Для початку поясню, що в Словакії до 1989 року русинів як таких не було.Вірніше вони були ДО 1945 року,потім "братня соціалістична " влада по прикладу "великого брата" СРСР враз всіх русинів перейменовала на ... кого б ви думали? ... ну ясна річ - на українців.Не всі це приняли до серця і в графу національність почали писати - словак.Після "саметової" революції" 1989 року почалось масове відродження русинів Словакії.Цифри ститистики привів шановний Obozryvatyl,вони правдиві,повторюватися не буду.Так з 1989 року в Словакії, паралельно існували як меншини народність русинська,та українська.Та (це дані статистики)з плином часу виявилося що народність українська зменшується досить швидкими темпими,а руисинська росте.Тому декілька років тому назад,лідери українців вирішили доповнити до слова українець через дефіс ще і русин.Аби запутати народ.Так само(явно не без допомоги з-за кордону)пішла масаж в пресі що українці це русини насправді,і русини Словакії мають поважатися за українців.Не вийшло.Українців-русинів кожним днем меншає,русинів прибуває.
Та ... вернемося до наших овечок.У сайті,ссилки на якого приведена вище,словацька культурна комісія ясно дефінувала дві РІЗНІ національні меншини - меншину русинську:

http://www.slovakia.culturalprofiles.net/?id=-12703

представлена - Rusínska obroda na Slovensku, Združenie inteligencie Rusínov na Slovensku, Rusín a Ľudové noviny, Rusínsky kultúrno-osvetový spolok A. Duchnoviča v Prešove а т.д.

та меншину українську:

http://www.slovakia.culturalprofiles.net/?id=-12702

яка представлена слідуючими громадськими організаціями:

Zväz Rusínov-Ukrajincov na Slovensku, Slovensko-ukrajinská spoločnosť (Bratislava) a aj Spolok ukrajinských spisovateľov na Slovensku.

Дивно що цей сайт та пан Гаврош цей факт обходить мовчанкою.Панове - за декілька десятків років по українцях Словакії залишиться тільки музей в Свиднику.Все таки вони там зайди,емігранти з Галича і так далі.Корінне населення - русини.Тенденції переписів це тільки підтверджують

2011-06-22 / 10:34:00
"Если на клетке СЛОНА написано БУЙВОЛ - не верь глазам своим, верь написаному!"
Це ж і тут - фестиваль русинський, говорять, співають русини по-русинськи, одежа і все інше - русинське - а волошин пише "УКРАЇНСЬКЕ"!


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи