В інтересах Закарпатської області потрібно відмінити рішення міста Ужгород

Зважаючи на те, що міський голова Ужгорода В. Погорєлов вкотре за цей рік (лінк 1, лінк 2) порушує права територіальної громади на її природне право - мирні зібрання; я, як член Комісії сприяння захисту прав і свобод громадян, правової експертизи та боротьби з корупцією Громадської ради при Закарпатській обласній державній адміністрації, підготував проект рішення колегіального органу. Основним завданням документу є усунення перешкод для громадян у їх конституційному та міжнародному правах.

Сподіваюсь, що це рішення буде ухвалене громадським органом, який за своєю природою покликаний відстоювати та захищати інтереси громадян.

Вважаю, що обласний центр має бути зразком в усіх відношеннях, в тому числі правових свобод; так само як і те, що громада Ужгорода не може обмежуватись особою, яка наділена повноваженнями тією ж громадою.

Інакше, нам варто припинити будь-які розмови про демократію, а переходити до інструментів її поновлення.

                                                                                             
                                                                                        * * *
 
                                                                                                                                                      ПРОЕКТ
Затверджено
Засідання Громадської ради
"__" ________ 2011 року
 
                                                                                                                 Міському голові м. Ужгород
                                                                                                                 Погорєлову В. В.
 
                                                                               ЗВЕРНЕННЯ
Ми, Громадська рада при Закарпатській державній обласній адміністрації, розглянувши ситуацію з реалізацією права на мирні зібрання в місті Ужгород, вимушені констатувати свою глибоку стурбованість неприпустимими фактами обмеження свободи громадян виражати свої політичні переконання через проведення мирних зібрань.
 
Стаття 39 Конституції України гарантує свободу мирних зібрань, що може бути обмеження лише на підставі рішення суду з мотивів запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.
 
Наразі в місті Ужгороді ми спостерігаємо дію рішення ХІІІ сесії Ужгородської міської ради ІІІ скликання від 08.09.1999 року "Про місця для проведення мітингів та маніфестацій"; та рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 02.09.2009 року №245.
 
Ці рішення ужгородської міської ради та її виконавчої структури ухвалені на основі радянського законодавства, яке встановлювало дозвільний характер проведення мирних зібрань. Натомість, Конституція України встановила повідомний порядок за яким, будь-які громадяни мають право проводити мирні зібрання за умови попереднього повідомлення органу місцевого самоврядування. 
 
Також, Конституція України не встановила таких додаткових обмежень як: місце проведення, часу проведення, узгодження з комунальними установами міста інших питань. 
 
При цьому, хочемо підкреслити, що дія вищезгаданих рішень міста Ужгород, спричиняє зайву дестабілізацію на політичній карті Закарпатської області, додаючи зайвої напруги та конфліктів. Ми переконані, що органи місцевого самоврядування повинні працювати на благо соціально-економічного розвитку громад, а не форсувати політичні процеси. 
 
Враховуючи вищезазначене, рішення міської ради не є чинними і не можуть бути застосованими в межах міста Ужгород. Тому переконливо просимо:
 
1. Скасувати рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 02.09.2009 року №245;
2. Терміново подати проект рішення Ужгородської міської ради про відміну рішення ХІІІ сесії Ужгородської міської ради ІІІ скликання від 08.09.1999 року "Про місця для проведення мітингів та маніфестацій".
 
Голова
Громадської ради при
Закарпатській державній обласній адміністрації                                                                        Ф. Г. Харута
Володимир Феськов, Закарпаття онлайн.Блоги
10 травня 2011р.

Теги: Погорелов, заборона, мирні зібрання

Коментування вимкнено автором публікації.