3 травня - Всесвітній день свободи преси

Кожного року третього травня рішенням ЮНЕСКО відзначається Всесвітній день свободи преси. У цьому році він проходить під гаслом «Медіа ХХІ століття: нові межі, нові бар’єри».

3 травня - Всесвітній день свободи преси
Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно з 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, схвалено Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО). Дата 3 травня обрана не випадково. Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли "Віндхукську декларацію", у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса. 1993 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення проголосити 3 травня Всесвітнім днем преси.
 
Всесвітній день свободи преси покликаний нагадати суспільству, що журналісти, виконуючи свою місію, залежать лише від читача й телеглядача, і що тиск з боку влади просто неприпустимий. Цензура, створення перешкод для обміну інформацією, залякування та пряме втручання в діяльність ЗМІ є загрозою демократії, розвитку та загальній безпеці.
 
У цей день згадують журналістів, які загинули при виконанні професійних обов'язків. Адже ні для кого не секрет, що професія журналіста стає все більш небезпечною. За даними Міжнародної федерації журналістів, наприклад, 2004 року під час виконання службових обов'язків загинуло 120 співробітників засобів масової інформації. 2003 року під час виконання службових обов'язків загинули 83 журналісти, 2002 року - 70 співробітників ЗМІ.
 
Міжнародного інституту преси у своїй доповіді заявив, що у 2010 році у світі було вбито 102 журналісти.
 
Найбільш небезпечним місцем роботи для журналістів, як і раніше залишається Азія - там було вбито 40 представників світових ЗМІ.
 
Ще 32 кореспондента загинули в країнах Латинської Америки, 15 осіб - в африканських країнах, розташованих на південь від Сахари, вісім - на Близькому Сході і в Північній Африці.
У Європі у 2010 загинули сім журналістів.
 
Найнебезпечнішою країною для представників ЗМІ став Пакистан, де у 2010 році були вбиті 16 журналістів. На другому і третьому місцях - Мексика і Гондурас.
 
У пам'ять про журналістів, які віддали своє життя в ім'я свободи слова, редакціями різних ЗМІ часто засновуються премії. 2001 року з ініціативи італійського журналіста та письменника Фуріо Коломбо була заснована міжнародна премія військових кореспондентів імені Антоніо Руссо - журналіста, убитого в Грузії наприкінці 2000 року. Починаючи з 2002 року аспірантура факультету журналістики Колумбійського університету присуджує премію імені Курта Шорка в галузі міжнародної журналістики за незалежні та професійні репортажі, що проливають світло на суперечливі події та питання.
 
Цей день свободи преси є чудовою нагодою свідомим громадянам суспільства надати реальну підтримку засобам масової інформації, зробивши свій внесок у справу розвитку демократії. Таким чином можна подякувати за мужність і рішучість журналістам, які ведуть запеклу боротьбу проти ризику й відвертого насильства, прагнучи реалізувати своє право на пошук і обнародування правдивої інформації. Необхідно віддати належне тій вирішальній ролі, що відіграють засоби масової інформації у справі розвитку демократії й ефективного державного управління. Точне, коректне та професійне інформування про те, що трапилося, найчастіше є для суспільства єдиним шляхом боротьби з корупцією, зловживанням владою, антисемітизмом, міжнародними конфліктами й іншими численними негативними явищами світового масштабу.
 
Головним заходом є вручення Всесвітньої премії ЮНЕСКО за внесок у справу вільної преси імені Гільєрмо Кано, колумбійського журналіста, який загинув 1986 року. Засновано премію 1997 року, вона вручається окремим особам, організаціям або установам. Саме цього дня здійснюється оцінка свободи преси в усьому світі та проходять акції з захисту засобів масової інформації від зазіхань на їхню незалежність.
 
P.S. В Україні натомість існує номенклатурне свято – День журналіста, який відзначається 6 червня. Це свято запроваджене чиновниками і встановлене Указом Президента. Абсурдом є те, що українська влада напередодні 6 червня нагороджує лояльних до себе представників ЗМІ різноманітними цяцьками за заслуги, присвоює звання "Заслужений журналіст України" людям, які пишуть хвалебні оди владним мужам або пасквілі на опонентів.
 
На Закарпатті ця ситуація є комічною: у професійне свято журналіста почесними грамотами нагороджують ... Торік такої честі було удостоєно коректора, верстальника, а також кількох чиновників.
Тетяна Грицищук, Закарпаття онлайн.Блоги
03 травня 2011р.

Теги: свобода преси, ЮНЕСКО, журналіст

Коментарі

местный 2011-05-04 / 18:08:00
Не обижайтесь, НО... в Украине НЕТ независимой журналистики. просто нет... что празднуем? Нет свободы прессы - есть соревнование, кто глубже вылижет задний проход власти... Это "зачод"? нет, ни хрена...

прогноз 2011-05-03 / 19:55:00
цього року нагородять прибиральниць редакцій

журік 2011-05-03 / 16:09:00
свято зі сльозами на очах...

читач 2011-05-03 / 15:57:00
"Віктор Янукович став "ворогом преси №1 у 2010 році ", - заявив глава комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов на прес-конференції в Києві у вівторок.